Home Interviews Dimitri “Ik zal mezelf nooit de beste jeugdspeler van België noemen”

Dimitri “Ik zal mezelf nooit de beste jeugdspeler van België noemen”

Dimitri van den Bergh pakte op de afgelopen Youth Tour zijn tweede jeugd titel van het jaar. Nadat van den Bergh in april de vierde Youth Tour van het jaar won, was hij op de zaterdag gespeelde Youth Tour zeven ook de sterkste. Na zijn zege op de Youth Tour zeven had Dartfreakz een gesprek met de jonge en talentvolle Belg.

Volgens van den Bergh die in 2013 ook een Challenge Tour won, heeft hij zijn goede vorm aan het vele trainen te danken. Verder traint Dimitri ook heel vaak met zijn vader en met landgenoot Kim Huybrechts. Hij zou graag  minstens zes uur per dag willen trainen maar dat lukt niet altijd, zeker niet als het oefenen slecht gaat. Zijn training is namelijk specifiek gericht op de finishes en de triples.

Zijn prestaties hebben Dimitri van den Bergh geen windeieren gelegd op de Youth Tour Order of Merit. Hiermee lijkt hij zich te verzekeren voor het Jeugd Wereldkampioenschap 2015 laatste 64. Toch ziet hij kwalificatie voor het wereldkampioenschap niet als een hoofddoel. ‘Het zou leuk zijn om mij voor het wereldkampioenschap te plaatsen, maar dit is niet mijn hoofddoel’ geeft de Belg aan. Het is maar een extra. Ik wil in feite de nummer één worden op de Youth Tour Order of Merit. Het is leuk om te weten dat ik goed op weg ben naar de eerste plek op de ranking.

Op het Jeugd Wereldkampioenschap van dit jaar bereikte Dimitri de derde ronde. Als hem gevraagd wordt of er meer in gezeten had, antwoordt de 19-jarige: Op het WK van dit jaar verloor ik met 6-3 van Reece Robinson na eerst 3-1 voor te staan en dan enkele dubbels gemist te hebben, kwam ik zo 5-3 achter. Maar ik gaf mezelf een mentale duw en startte de negende leg met 180, 180 maar miste uiteindelijk de achtste tripple voor de perfecte leg. Vervolgens miste ik in die leg ook nog vijf pijlen op mijn dubbels en verloor ik de laatste leg. Er had dus vast en zeker meer ingezeten,maar het heeft me wel goed gedaan, mits ik dezelfde dag nog de jeugdtour won.

Ondanks van den Bergh de eindstreep niet haalde op het Jeugd Wereldkampioenschap 2014, acht hij het niet uitgesloten ooit jeugd wereldkampioen te worden. Hier droomt hij zeker van. ‘Het is alleen afwachten want darts is een momentsport’ geeft Dimitri aan. De jonge Belg komt zowel op de Youth Tours als op de Challenge Tours in actie en kan via beide tours een tourkaart bemachtigen voor de Pro Tour 2015/2016. Hij streeft er dan ook naar om de felbegeerde kaart via één van de tours te bemachtigen. Maar mocht dit niet lukken, zal hij zeker meedoen aan de PDC Qualifying School 2015.

Dimitri ziet zeker een groot verschil tussen de twee tours. Het niveau op de Challenge Tour is hoger, de wedstrijden zijn langer, er is meer gedrevenheid van de tegenstanders en er is ook veel meer ervaring van sommige spelers. Het niveau is veel hoger dan bij de Youth Tour en dat is misschien de reden waarom hij nog niet zo ver is gekomen op de Challenge Tour van dit jaar. Dit is wel een reden om meer te trainen.

Het feit dat Dimitri aan beide tours kan deelnemen heeft hij mede te danken aan Kim Huybrechts. De aanstaande vader heeft bij zijn manager een goed woordje over Dimitri gedaan waardoor zijn jonge landgenoot verzekerd is van een vaste sponsor. Verder vallen ook Ronny Huybrechts, Jelle Klaasen en Dirk van Duijvenbode onder het management.

Dartfreakz bespreekt ook de plannen over een eventuele samenwerking tussen de NDB en de PDC voor het opzetten van een Youth Tour in Nederland. Van den Bergh vindt deze ontwikkeling een grote stap naar het vaste land toe en natuurlijk een super belangrijke ontwikkeling in de dartswereld. Als alles rond is en België hieraan mag deelnemen, zou hij dat graag willen meedoen. Maar dat hangt dan weer af van het reglement.

Als aan van den Bergh gevraagd wordt of wij hem intussen de beste jeugdspeler van België mogen noemen, is hij bescheiden. “Ik zal mezelf nooit de beste Belgische jeugdspeler noemen, want ik heb in de jeugdige jaren van de BDO niet echt een sterk verleden en andere daarentegen wel. Momenteel ben ik de enige jeugdspeler in België die recentelijk goed heeft gepresteerd, maar en zijn er zeker nog een paar jeugdspelers in België die ook sterk kunnen darten!

De 19-jarige zou best tegen specifieke grote namen willen spelen maar het maakt hem in feite niet uit tegen wie hij speelt, aangezien hij uiteindelijk hij op den duur toch tegen alle bekende PDC spelers zal uitkomen. Het is gewoon een kwestie van tijd. Dimitri heeft als verdere doelen: Gewoon simpel een goede darter zijn die zijn droom kan waarmaken om alles te winnen wat er te winnen valt. En uiteindelijk wereldkampioen te worden bij de PDC waar Kim en Ronny Huybrechts schitteren!