Hoenselaar: Te vroeg om te zeggen of ik ooit weer kan gooien Interviews
Interviews

Hoenselaar: Te vroeg om te zeggen of ik ooit weer kan gooien

Hoenselaar: Te vroeg om te zeggen of ik ooit weer kan gooien

De 47-jarige Francisca Hoenselaar wilde vorig jaar op 29 augustus er even op uit met haar scooter. Toen ze rechtsaf wilde slaan kwam een auto met enorme hoge snelheid aanrijden waardoor ze vol in de remmen moest. Door de klap werd de darts koninging gelanceerd en kwam op haar rechterhelft terecht, haar pols stond heel vreemd, zware hoofdletsel en een zwaar gekneusde rechterkant tot gevolg. Na de operatie nog 3 maanden strompelend gelopen, later bleek dat haar voorrem van de scooter geblokkeerd was, ze had het geluk niet aan haar zijde en was vreselijk slecht op de grond terecht gekomen.

Nu 9 maanden verder, gaat de vooruitgang erg langzaam. “Het is erg frustrerend veel met links te moeten doen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat ik ooit weer kan gooien”, aldus Hoenselaar. The Dutch Crown is al meer dan 3 jaar werkzaam bij DAKA, dat is een sportzaak (geen darts). Momenteel werkt ze 2 halve dagen (i.v.m. revalidatie), verder leest de Rotterdamse graag en is ze thuis altijd bezig. "Een eigen huis is nooit af, beetje tuinieren, koken en verder gaan we veel naar muziek festivals”.

Ze wist één keer de Lakeside te winnen en dit deed ze in 2009 waar ze in de finale Trina Gulliver met 2-1 in sets versloeg. Naast deze titel heeft 'The Dutch Crown' nog een enorme waslijst aan prijzen gewonnen.

Tijdens de Lakeside voor dames was het vaak net niet voor Hoenselaar. Ze wist in 2002, 2004, 2005, 2006 en 2007 de finale te bereiken maar zag iedere keer Trina Gulliver er vandoor gaan met de eind overwinning. In 2008 kwam ze niet verder dan de eerste ronde, het toernooi zou later gewonnen worden door Anastasia Dobromyslova die op haar beurt in de finale wist te winnen van Trina Gulliver. Op dat moment werd dus duidelijk dat Gulliver te verslaan was. Francis kwam het jaar erop terug en wist deze keer wel weer de finale te bereiken. Wederom stond er een ontmoeting met Trina Gulliver op het programma. Deze keer was Francis de betere van de twee om zo voor het eerst in haar carrière de Lakeside te winnen. Deze titel wist ze het jaar erop niet te behouden aangezien ze toen in de eerste ronde te kort kwam tegen Trina Gulliver.

Naast het winnen van de Lakeside wist ze nog enorm veel andere titels te winnen. Zo werd ze vijf keer Europees Kampioen. In 1996, 2004 en 2010 tijdens de singles en in 2000 en 2002 tijdens de koppels samen met Karin Krappen. Ook tijdens het WK wist ze de nodige titels te pakken. Zo wist ze in 1993 de koppels te winnen samen met Valery Matum. In 2001 won ze de single, overall en de koppels samen met Mieke de Boer tijdens het WK. Verder won ze drie keer de Winmau World Masters voor dames. Ook werd ze maar liefst vijftien keer kampioen van Nederland. Ze liet ook in België van zich spreken door het Open Antwerpen tien keer op haar naam te schrijven en daarnaast won ze ook acht keer de Primus Masters en zes keer het Open België. Ook het Dutch Open werd verschillende keren gewonnen. De eerste keer was in 1995 en ze herhaalde dit kunstje in 1996, 1997, 1998, 2000, 2002 en 2004. Uiteindelijk werd deze titel daarmee zeven keer gewonnen. De erelijst gaat maar door.

Dartfreakz.nl had een openhartig gesprek met Francis Hoenselaar welke hieronder te lezen is.

In 2011 besloot je jouw darts aan de wilgen te hangen. Je trok je terug uit het Nederlands team en deed het 8 maanden rustig aan. Wil je wat vertellen over je besluit te stoppen/minderen na een imposante darts carrière?
Hoenselaar: “Na meer dan 25 jaar darts op top niveau, was de motivatie er niet meer. Dan weet je hier stopt het. Je neemt geen genoegen om eraf te worden gegooid wat een logisch gevolg is als je geen drive meer hebt.” De dagelijkse verplichting te moeten trainen, en iedere week weer je koffer in te pakken mist ze niet. Eind 2011 tijdens de Zuiderduin Masters in Egmond aan Zee was daar plotseling Finder.

“Finder gaf mij de steun en het geloof om door te gaan. Ik was op de goede weg tot die fatale val. Ik was bezig om mij te plaatsen via Lakeside play-offs. ”Helaas strooide de fatale val in augustus 2012 roet in het eten. Hoenselaar heeft nog een bijzonder lange weg te gaan. Mocht ze volledig herstellen staat Finder klaar om haar te ondersteunen en de lange weg te bewandelen op weg naar de top waar de naam Francis Hoenselaar niet mag ontbreken.

Nadat Francis in december 1996 sportvrouw van het jaar in Rotterdam werd stond dit jaar Hoenselaar voor burgervader Aboutaleb om een Koninklijke onderscheiding te ontvangen. “Het moest een verrassing zijn. Tijdens vakantie had Hans (mijn man) een sms ontvangen. Hij had zijn bril niet op en vroeg of ik het voor wilde lezen. Daar stond in dat ik gehuldigd zou worden met een koninklijke onderscheiding. WEG verrassing, haha.”

Hoenselaar wil graag de NDB en de RDO bedanken dat ze haar hebben voorgedragen voor de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Burgemeester Aboutaleb deed het heel leuk. Echt met een persoonlijke touch. Mijn man Hans, moeder, zus en zwager, Dennis van Onselen (namens de NDB) Regina en Patrick (namens de RDO) waren erbij. Het was een mooie beleving. Ik stond daar trots als een pauw toen mijn lintje werd opgespeld door Aboutaleb”. Na afloop is The Dutch Crown nog lekker een hapje gaan eten in een gezellig wijn café. Ook haar zus en zwager wil Francis hartelijk danken voor het geschenk, een prachtige armband met hanger waar een kroon voor haar werk opstaat. Het lintje mag je tegenwoordig enkel nog dragen tijdens feestdagen.

Op de vraag hoe damesdarts meer in de publiciteit kan komen antwoorde de Rotterdamse, “Media aandacht is en blijft het belangrijkste, en ja vrouwendarts is minder spectaculair maar kan net zo spannend zijn. Ik denk dat er genoeg gedaan wordt voor dames en jeugd. Het levende bewijs is Michael van Gerwen. Ook zie ik vooruitgang in het dames darts in de zin van o.a. een bredere top en meer reizende Nederlandse dames waarvan er nu ook 3 in de top 10 van de BDO staan. Dat zijn goede vooruitzichten.”

Francis volgt het darts nog wel. De recente overwinningen van Michael van Gerwen doet het Nederlandse darts goed. “Wat ik leuk vind aan Michael is zijn nuchterheid. Hij heeft erg veel werk verzet om aan de top te komen. Zijn betrokkenheid tegenover andere darters of organisatie cq promotiewerk is ook opvallend te noemen. Het is mooi dat hij daar tijd voor heeft. Het zal nu minder zijn dat is logisch. Hij is geen egotripper maar een vriendelijk simpel ventje. Ik denk niet dat hij veranderd en ik hoop dat hij slim omgaat met zijn centjes. Ik wens hem nog vele mooie titels toe en ik blijf hem volgen,” aldus het darts icoon wat samen met enkele pioniers het darten in Nederland op de kaart gezet heeft.

Hoenselaar heeft vaak ‘samengewerkt’ met Martin Fitzmaurice. Natuurlijk vroegen we haar wat ze vind van de manier waarop 'Let’s play darts' nu af geserveerd is. “Martin probeert altijd komisch te zijn over andermans rug, daar slaat hij vaak het plankje ernstig mis. Een voorbeeld: Martin vraagt aan een dame in de zaal: Als je geen handen zou hebben zou je dan handschoenen dragen? De dame antwoordt: Nee, waarop Martin vraagt: Waarom draag je dan een BH als je geen borsten hebt. De dame antwoord op haar beurt: Ik ben geopereerd aan borstkanker.

"Hoe kwetsend grof en bizar pijnlijk kun je zijn. Nee, ik ben nooit fan geweest. Maar hij verdiend wel een beter aftreden. Het is een icoon van de darts sport.”

We willen Francis bedanken voor haar openhartige antwoorden en wensen haar heel veel sterkte toe met haar herstel. Naar onze mening mag Hoenselaar als Nederlands darts icoon niet ontbreken op de internationale toernooien.

We bedanken ook Fred Etman voor de foto.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws