Halve finalist Jeugd Tour Wouter Vaes "Ik kwam om het WK te halen" Interviews
Interviews

Halve finalist Jeugd Tour Wouter Vaes "Ik kwam om het WK te halen"

Halve finalist Jeugd Tour Wouter Vaes "Ik kwam om het WK te halen"

Op de 20e en laatste van 2012 te Crawley boekte Nederlandse jeugdspeler Wouter Vaes, die goed in vorm was, een mooie prestatie door de halve finale te bereiken. Daar stuitte de jonge Nederlander op de nummer één op de Youth Tour Order of Merit 2012 Arron Monk, maar wist zich goed staande te houden in die partij en verloor maar nipt van de voormalig jeugd wereldkampioen.

In de beslissende leg miste Vaes 82 op tops om de partij te winnen, waardoor zijn tegenstander terug kon komen en hem van de finale af kon houden. Al met al een prachtige prestatie van de jonge Nederlander die als beste Nederlandse jeugdspeler op plek 22 eindigt op de Youth Tour Order of Merit 2012 en zich heeft geplaatst voor het PDC jeugd wereldkampioenschap 2013. De prestatie heeft de jeugdspeler ook geen windeieren gelegd. Vandaag kondigde Vaes met trots op zijn Facebook aan dat zijn sponsorcontract is verlengd. Na zijn prachtige prestatie in Crawley, besloot Dartfreakz.nl Wouter Vaes het hemd van het lijf te vragen.

Wouter, je was op de zondag heel goed in vorm. Je boekte bijvoorbeeld in de derde ronde en de kwartfinale een whitewash, voordat je de halve finale bereikte. Had je aan het begin van de dag al het gevoel dat het goed zat?
Ja, ik had me goed voorbereid op dit weekend, het was mijn laatste kans om het WK veilig te stellen. Zondag voelde het vanaf de eerste ronde goed en gelukkig viel alles eindelijk op zijn plaats.

Arron Monk is geen makkelijke tegenstander. Had je zoiets van 'oh neee, niet Arron Monk....' toen je doorhad dat je tegen hem moest spelen in de halve finale? Of ging je de halve finale met veel zelfvertrouwen in?
Ik had vertrouwen, heb vaker tegen hem gespeeld en het waren altijd goede en spannende partijen.

Je hield je goed staande tegen de taaie Arron, je verloor namelijk maar nipt. Het moet een spannende strijd zijn geweest. Vertel eens hoe het legverloop er aan toe ging.
Super! Arron wint de bull en we winnen beide onze eigen leg. In de 3de leg breek ik Arron met een 106 finish voor een 2-1 voorsprong. De 4de leg stond ik na 12 pijlen op een finish, Arron breekt me dan met een 170finish. Met een 13-darter breek ik Arron weer voor een 3-2 voorsprong. Daarna sta ik op 100 en mis ik 2 pijlen voor de wedstrijd op de draad, waarna Arron 93 uitgooit. Bij 3-3 mist Arron een volle beurt op dubbel 8, waarna ik 82 mis op tops. Hierna gooit Arron met zijn derde pijl dubbel 8 voor een 4-3 overwinning.

Het is je net niet gelukt om de beste jeugdspeler te verslaan en de finale te bereiken. Baalde je hier heel erg van?
Ja en nee. De eerste keer pakte ik Arron met 6-1 bij de heren, nu verlies ik de 2de keer op rij met 4-3 na wedstrijdpijllen gemist te hebben. Behalve dat beide partijen super waren, was het balen dat de wedstrijdpijlen er niet in gingen. Aan de andere kant kon mijn dag niet meer stuk. Ik kwam om het WK te halen en dat is me met de halve finale gelukt.

Je kwam eerder al drie keer tegen Monk uit, in één ontmoeting was jij de sterkste. Zou het een uitdaging voor jou geweest zijn om weer van de beste jeugdspeler te winnen?
Niet speciaal. Arron is een speler die mij ligt Ik speel altijd op mijn top tegen hem, alleen viel het deze keer zijn kant op.

Was de halve finale jouw lastigste of zwaarste partij van de zondag?
Nee, de tweede ronde was het zwaarst tegen John Seagrave. Op 3-3 moest ik hem breken, het was alles of niks om het WK nog te halen. Na een moeizaam begin maakte ik het gelukkig af met een 180 en een 118 finish. Hierna had ik zoveel vertrouwen, dat ik de laatste 16 en kwartfinale met 4-0 wist te winnen en me kon plaatsen. Tegen Arron was de druk weg en die wedstrijd heb ik heel anders beleefd, al was het mischien wel de beste.

Zaterdag kwam je maar tot de tweede ronde, waar je nipt van Reece Robinson verloor. Had er op die dag ook meer in gezeten?
Ja, ik kwam met 3-2 voor en begon mijn eigen leg met 140-140 ik dacht dat ik er was maar Reece opende met 97, 180. Daarna kreeg ik zenuwen waardoor ik het niet af kon maken.

Na je kwartfinale plek op de Jeugd Tour in juni te Bruehl,-Duitsland, is deze halve finale jouw beste prestatie geweest in 2012 op de Jeugd Tour. Ben je tevreden met je prestaties in 2012?
Het was geweldig om de halve finale te bereiken op zo'n moment, maar over het hele jaar gezien ben ik zelden een heel toernooi constant geweest. Het was vaak de ene partij alles, de volgende niks. Daarnaast heb ik ook teveel laten liggen met het afmaken van partijen. Ik was vaak goed op de foute momenten. Hier moet ik aan gaan werken.

Je eindigt met je 22ste plek als beste Nederlandse jeugdspeler op de Youth Tour Order of Merit van 2012. Hoe voekt dat aan?
Als ik kijk naar wat ik kan zit er over het hele jaar misschien meer in, maar mag in mijn handen klappen dat ik het op de laatste dag nog heb gehaald. Geweldig! Maar 'de beste Nederlander' is geen wedstrijd. We reizen samen en het is een mooie groep. Buiten mezelf, gun ik het hun ook natuurlijk.

Wat zijn je doelen voor 2013 wat de Jeugd Tour betreft?
Mijn sponsor Dennis Gijsberts gaat volgend seizoen weer mee, dus over de kosten hoef ik me geen zorgen te maken. Ik hoop dat ik deze vorm vasthoud en ga mijn best doen om me volgend jaar weer te plaatsen. Ook hoop ik dat meer Nederlanders mee zullen doen met de top, al zal dat zwaar worden met de vele talenten in Engeland.

Wat zijn je doelen voor het wereldkampioenschap?
Winnen zou mooi zijn, maar de weg naar de finale en de overwinning is heel lang. Maar ik heb hard geknokt om mij te plaatsen en ben in de top 32 geëindigd, dus ik ga er helemaal voor. Ik ga mij heel goed voorbereiden en probeer er natuurlijk alles uit te halen. Ik sluit niets uit. Je weet het maar nooit.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws