Interview Van Barneveld: Toen hij viel riep ik 'Yesss een Gerardje' Interviews
Interviews

Interview Van Barneveld: Toen hij viel riep ik 'Yesss een Gerardje'

Interview Van Barneveld: Toen hij viel riep ik 'Yesss een Gerardje'

Vorig weekend wist Raymond van Barneveld de Grand Slam of Darts op zijn naam te schrijven door in een sensationele finale Michael van Gerwen te verslaan met 16-14. Beide heren wisten een ongekende reeks overwinningen neer te zetten waarmee er een volledig Nederlandse finale volgde. Op weg naar de finale won Barney van Mark Walsh, Wayne Jones, Wesley Harms, Christian Kist en Andy Hamilton. Mighty Mike versloeg op zijn beurt Steve Beaton, Robert Thornton, Ted Hankey, Phil Taylor, Scott Waites en Dean Winstanley.

In de finale was Raymond van Barneveld zijn landgenoot Michael van Gerwen, die de laatste maanden ijzersterke optredens laat zien, de baas. Dartfreakz.nl sprak met Raymond van Barneveld die evenals de dartsliefhebbers onder de indruk is van het groene geweld uit Boxtel.

Je pakt jouw eerste major in ruim vijf jaar. Hoe voelt dat aan? Voel dit als herboren?
Ja, ik moet zeggen dat dit gevoel echt waanzinnig is. Door de mindere prestaties de laatste jaren vroeg ik mezelf nog wel eens af of ik staat was om een major te winnen. Zeker winnen van Michael van Gerwen in bloedvorm voelt geweldig.

Ineens zagen we een heel andere 'Raymond van Barneveld' op dit toernooi. Hoe ging je het toernooi in? Wat heeft het verschil gemaakt?
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik 3 weken geleden heb overwogen om niet te spelen. Na beraad met Jacques Nieuwlaat en Gerard van Dijk heb ik dit toernooi puur gezien als training naar het WK en ik dacht bij mezelf, 'We zien het wel allemaal.' Ik denk dat ik daardoor minder onder druk stond.

Michael van Gerwen verkeert momenteel in bloedvorm. Hoe was je mentale en fysieke voorbereiding op de finale tegen de sterk in vorm zijnde Michael?
Michael is op dit moment misschien wel de beste darter van Nederland en van de wereld. De wijze hoe hij Phil versloeg geeft aan wat deze jongeman allemaal kan. Ik heb geen moeite om tegen hem te spelen. Ik had me gewoon voorgenomen me huid zo duur mogelijk te verkopen. Dankzij goed finishen van mezelf won ik de Grand Slam of Darts.

Ging je de finale met heel veel zelfvertrouwen in? Had je de instelling 'dit ga ik winnen'?
Ik was voornamelijk erg moe na de halve finale. Ik vind niet dat je twee keer een best of 31 op één dag moet gooien, dat is te zwaar. Ik stapte dus de finale in met vertrouwen maar vroeg me af of ik Michael wel zou kunnen verslaan met deze vermoeidheid. De PDC had een kamer geregeld waar ik even kon rusten en dit heeft me goed gedaan.

Na je prachtige 110 uitgooi in de 25e leg, ging je uit je dak. Hoe belangrijk was deze finish voor jou in de partij?
Gerard van Dijk vertelde mij weken geleden al dat ik vanaf 110 voortaan anders moet beginnen op 20 openen. Hij zei, 'Begin nou eens met 18, triple 20 en dubbel 16.' Tijdens de training lukte dit regelmatig en ik dacht op het podium aan zijn woorden. Geweldig om hem dan ook zo uit te gooien. Toen hij erin ging riep ik 'Yesss een Gerardje, haha!'

Je miste enkele dubbels in de 29e leg en Michael maakte er 14-15 van. Het had tot een beslissende leg kunnen komen en je wilde het vast niet zo ver laten komen. Wat ging er door je heen?
Mijn god, die grote 5 op dubbel 20. Wat gebeurde daar? Ik denk de druk. Maar goed, daar kan ik mee omgaan. Het rare is dat ik de hele finale weinig dubbels heb gemist en deze misser had cruciaal kunnen zijn. Gelukkig gooide ik een mooie 11-darter voor de winst maar Mike stond na 12 darts ook alweer op 36.

Michael van Gerwen was bij de bookmakers de favoriet om de finale te winnen. Jij werd dus toch als de "underdog" gezien in de finale. Hoe kwam dat op je over?
Logisch dat ik de underdog was. Michael is in waanzinnige vorm en staat hoger dan mij op de wereldranglijst. Hij heeft vorige maand het toernooi in Ierland nog op zijn naam geschreven.

Had je prestatiedrang nadat Michael de beste Nederlander werd op de wereldranglijst?
Nee hoor, ik gun Michael het allerbeste en we zijn zeer goede vrienden. We lachen veel met elkaar en ik ben bijzonder trots op hem hoe hij zich ontwikkeld. Op het podium ben je vijanden, dat is normaal. Mike gaat nog veel winnen en ik hoop op een dag ook het PDC WK, dat verdiend hij.

Heb je Phil Taylor nog gesproken na je overwinning? Zo ja, wat waren zijn woorden?
Phil heeft me ge-smst zoals een groot kampioen dat doet. Hij weet als geen ander wat dit voor mij betekent. Hij is blij voor me.

Geeft deze overwinning jou extra veel vertrouwen voor het komende WK?
Ja, natuurlijk. Het geloof in eigen kunnen is er nu weer en ik kan weer met mezelf leven. Ik heb weer zin in darts op deze manier en ik ben een heel dankbaar mens nu.

Wat hoop je dat deze Nederlandse finale en overwinning betekent voor het darten in Nederland?
Ik hoop toch meer tv-zendtijd te verwachten. Dankzij de winst van Michael in Ierland en op Phil Taylor is RTL weer geïnteresseerd. Laten we hopen dat er meer darts op televisie komt. Dit kan ervoor zorgen dat er weer sponsors komen en spelers zich verder kunnen ontwikkelen.

Wat is je verdere streven? Wat zijn je verdere doelen?
Het zou mooi zijn het PDC WK nog eens te winnen en de Premier League en terug in de top 4 te komen.

Hoe heb je deze prachtige overwinning gevierd?
Mijn familie en vrienden hebben me fantastisch onthaald. Ik ben ze enorm dankbaar voor hun onvoorwaardelijke steun. Hierbij nogmaals allemaal onwijs bedankt voor jullie lieve opbeurende smsjes. Ik had het nodig en jullie waren er altijd voor me.
.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws