Column Harm Mol: Zo. Nu eerst een biertje, want ik moet zo gooien Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Column Harm Mol: Zo. Nu eerst een biertje, want ik moet zo gooien

Column Harm Mol: Zo. Nu eerst een biertje, want ik moet zo gooien

Jelle Klaasen gaf een tijdje terug een interview en daarin deed hij nogal pittige uitspraken. “In een ideale wereld zou ik wel voelen voor een alcoholverbod bij het darten. Als je een blaastest zou doen voordat de spelers het podium opgaan, slagen er van de top 32 hooguit twee of drie.” Hij beschreef de voordelen van alcohol gebruik bij darten en waarom dit eigenlijk verboden zou moeten worden. Hij realiseert zich dat drank bij de sport hoort, maar hij noemt ook duidelijk de nadelen van niet drinken.

Wat moet de PDC blij geweest zijn met dit interview. Ze moesten na het WK de spelers aanwijzen voor de Premier League en mocht er twijfel zijn over de tiende speler, dan zou Jelle in aanmerking komen voor deze plaats. Nu loste Jelle zelf deze twijfel op. Dikke streep door de naam van onze landgenoot. Je bijt niet in de hand, die je voedt. Jelle zal wel op het matje geroepen zijn en hem is waarschijnlijk uitgelegd, dat dit echt niet kan. De PDC die qua democratisch gehalte is te vergelijken met een dictatuur, pikt dergelijke uitspraken niet.

Toch heeft Jelle een punt. Alcohol heeft een positieve invloed op het gooien van de meeste spelers. Je moet niet zat als een aap voor het bord gaan staan natuurlijk, maar drankgebruik doet je makkelijker focussen en je kunt je beter afsluiten. Sommigen drinken een hele fles Jack Daniëls of Bacardi voor een partij en op het podium staat dan vrolijk een glaasje Spa blauw. Dit is “lichtelijk” hypocriet. Achter de schermen staat voor iedere speler zijn eigen glaasje. Het is voor Jelle een handicap om nuchter te gooien.

Wat een heerlijk interview geeft hij hier. Recht voor zijn raap en niet nadenken over de gevolgen voor je iets zegt. Wat een verademing vergeleken met Taylor’s gladde praatjes. Zo denk ik erover en daar doen jullie het maar mee. Ik zal me neerleggen bij eventuele consequenties van jullie hypocriete wereldje. Zo moet Klaasen gedacht hebben. Ik heb al zoveel stof gevreten, dit kan er ook nog wel bij.

Jelle zal de cultuur in en rond de PDC echt niet kunnen veranderen, daarvoor speelt geld een te grote rol. Iedereen knikt en buigt en vult de bankrekening of is voornemens dit te doen. Ze zwijgen en accepteren zoals het in de echte wereld gaat. Het verdient respect dat Jelle deze schijnheiligheid probeert te doorbreken. Van mij had hij een plaatsje in de Premier League gekregen, voor bewezen moed en een keer nee schudden in plaats van altijd maar als kuddedieren ja knikken. Er zouden ook in andere sporten meer mensen moeten komen die zo eerlijk gaan praten over het gebruik van stimulerende middeltjes. Ze zouden de sport niet in diskrediet brengen, maar de sport juist een dienst bewijzen.

Zo. Nu eerst een biertje, want ik moet zo gooien.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws