Home Nederland Hoofdnieuws Hercules en Van der Rassel winnen opnieuw in Zwammerdam

Hercules en Van der Rassel winnen opnieuw in Zwammerdam

Voor de derde keer werd het Open IDB/Alphen Beweegt darttoernooi gehouden in Zwammerdam. Dit toernooi kenmerkt zich vooral door het deelnemersveld, dat louter bestaat uit specials en mindervaliden. De opkomst was vergeleken met een jaar eerder meer dan verdubbeld, dus was de lijst met kanshebbers dan ook een stuk groter.

De winnaars van de eerste twee edities bij de specials Thomas van Veen en Raldy Hercules waren beiden opnieuw aanwezig om een gooi te doen naar de titel. Maar met outsiders als tweevoudig finalist Patrick Hielema, Brian van der Vlies, Menno Lammers, Wesley Ouwerkerk en Jan Teeuwen was het geen zekerheidje dat je eventjes de beker zomaar zou kunnen komen ophalen. Om 10.00 uur werd er gestart met de poulefase. De beste twee van elke poule gingen door naar de winnaarsronde en de overige deelnemers gingen na hun poulewedstrijden naar de verliezersronde. Zo kreeg iedereen ten minste vier wedstrijden de kans om het beste van zichzelf te laten zien.

De wethouder van sport van de gemeente Alphen aan den Rijn Han de Jager kwam de spelers verwelkomen en speelde een wedstrijd tegen Arie van der Rassel. De wethouder nam plaats in een rolstoel om ook te ervaren hoe moeilijk het is om vanuit deze positie de pijlen naar het bord te werpen. Dit was het sein om het middagprogramma officieel te openen.

De mindervaliden startten om 13.00 uur met hun toernooi. Er werd ook hier gespeeld in poules. Het veld bestond uit acht spelers, verdeeld over twee poules. De beste twee van iedere poule plaatsten zich voor de halve finales. In poule A was titelverdediger Van der Rassel op dreef, getuige zijn drie overwinningen op rij. Met hen wist Harry de Weerd zich te plaatsen voor de semi’s. In de andere poule wist Paul Hollander zijn wedstrijden te winnen. De strijd om plaats twee was daar een stuk spannender dan in poule A. Op het nippertje wist Yns Snelleman zich te kwalificeren voor het podiumprogramma.

Ondertussen bij de specials waren de knock-outs begonnen. Sommigen bezweken onder de druk, die men vooral zichzelf oplegde, terwijl anderen juist goed bestand bleken tegen die druk. Van Veen, Lammers, Van der Vlies en titelhouder Hercules bereikten dit stadium van het toernooi. In deze fase kwamen Lammers en Hercules als de twee sterksten uit de bus. Zij plaatsten zich voor de eindstrijd…
Hollander plaatste zich als eerste voor de finale bij de mindervaliden door De Weerd terug te wijzen. Een uniek podium met twee borden, omdat De Weerd staande zijn pijlen werpt en Hollander op een laag bord zijn scores laat noteren.

Van der Rassel bleek in de andere halve eindstrijd te sterk voor Snelleman, waardoor hij voor de derde keer de kans kreeg om de titel te pakken. Ook Hollander mocht voor de derde keer op rij aantreden in de climax van het toernooi.

Voordat de heren mindervaliden die finale zouden uitvechten was het de beurt aan Lammers en Hercules. In een best-of-5 nam Lammers het initiatief in de beginfase en sloot zijn leg dan ook af met tops. Hercules kwam in het tweede bedrijf beter op gang en sloot weer aan via dubbel zes: 1-1. Daarna kwam die belangrijke derde leg, waarin bij beide spelers de zenuwen de overhand leken te krijgen. Hercules toonde zich toch het koelbloedigst van de twee en brak Lammers. De gedachte dat hij zijn titel kon prolongeren bleek een leg later verlammend te werken. Maar Lammers was niet in staat om de wedstrijd te laten kantelen. Uiteindelijk was Hercules in de eindfase van de vierde leg nét iets scherper op de dubbel en was consolidatie van zijn beker een feit.

De finale van de mindervaliden was meer dan spannend te noemen. Het begin van de mannen was nog wat nerveus, maar na de eerste triples werden deze ook door elkaar met triples beantwoord. Hollander profiteerde van de missers op de dubbels van zijn tegenstander en wist 60 met twee darts te bedwingen. Scorend bleek Van der Rassel de betere van de twee, maar opnieuw was Hollander slagvaardig op de dubbel in de tweede leg. Nog maar één leg was de man uit Beverwijk verwijderd van zijn eerste titel in Zwammerdam. Van der Rassel wilde niet van wijken weten. Een misser op D19 vanaf 118 (eerste matchdart) werd overleefd en Van der Rassel sloot weer aan. Opnieuw kreeg Hollander kansen in de vierde leg, maar nu was het de Hagenaar die zijn laatste kans benutte. Zodoende moest de laatste leg de beslissing brengen over het kampioenschap. Beide heren hielden elkaar goed bij met de scorende darts en het kwam op de dubbels aan. Diverse matchdarts waren niet besteed aan beide spelers, maar Van der Rassel wist tóch zijn comeback in de wedstrijd te voltooien: 3-2.

Roland van Heijgen wist in de finale van de verliezersronde Angelo van Dooren de baas te blijven met 3-1.

De organisatie kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag, waarin plezier het hoofdingrediënt is, gezelligheid de boventoon voert en de sfeer voor iedereen als een warme deken wordt gevoeld. De reacties vanuit het veld bevestigen dat beeld. Een vierde editie zal worden gehouden rond maart 2018.

Foto: Brenda van der Rassel