Hoe 2020 het darten heeft veranderd Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Hoe 2020 het darten heeft veranderd

Hoe 2020 het darten heeft veranderd

Er is in 2020 van alles gebeurd, Het was voor iedereen een bijzonder jaar waarop alles veranderde. Niemand die immers een jaar eerder had kunnen denken dat een virus de hele wereld overhoop zou gooien. Inmiddels is het echter de, voor vele bittere, realiteit. Daarmee zijn er veel tijdelijke veranderingen die hopelijk snel weer achterwege gelaten kunnen worden. Voorlopig lijkt het er trouwens nog niet op dat dit zal gebeuren. Al hoopt iedereen uiteraard van harte dat dit wel zo is.

Ook in de sportwereld is er veel veranderd. Niemand had ooit gedacht dat nagenoeg alle sporten vandaag de dag zonder publiek worden afgewerkt. Toch is dat nu wel het geval. In de wereld van het darten is ook niets meer hetzelfde. Daar waar we normaal gesproken bij de grootste toernooien gewend zijn aan duizenden uitzinnige fans, was de sfeer het afgelopen jaar vaak compleet anders. Hoog tijd om terug te kijken naar hoe 2020 het darten heeft veranderd.

Niet of nauwelijks publiek

Tijdens de meeste wedstrijden was er niet of nauwelijks publiek welkom. Al hing het er ook vanaf waar er precies gespeeld werd. Veel fans waren dus overgeleverd aan de televisie, zoals met veel sporten het geval was. Al kon je natuurlijk altijd nog op een wedstrijd inzetten bij Winny online casino en op die manier alles volgen. Voor veel mensen was het echter toch wennen om naar een sport te kijken waarbij geen publiek welkom is. Maar inmiddels zijn we eigenlijk niet anders meer gewenst.

De dartsbond PDC had voor het WK, wat altijd in december begint, nog enige hoop voor fans. Omdat, zoals in bijna heel Europa, ook in het Verenigde Koninkrijk de cijfers weer snel op waren gelopen, was deze snel vervlogen. Er werd eerst nog uitgesproken dat er na de kerst misschien weer fans welkom waren, maar helaas. Veel spelers gaven tijdens het toernooi overigens al aan dat ze maar moeilijk kunnen wennen aan spelen zonder publiek.

Premier League 2020

De laatste jaren is Michael van Gerwen natuurlijk niet te stoppen. Daardoor heeft darten onder de Nederlandse kijker weer aardig aan populariteit gewonnen. Mensen weten de sport als het ware weer te vinden. De Premier League darts is de grootste competitie, die ook door de PDC wordt georganiseerd. Hierin was van Gerwen al meerdere malen succesvol. Bij toeval had de competitie in 2020 een aantal dingen veranderd.

Dit betekende dat er dit keer meer darters dan normaal meededen. De PDC besloot namelijk de opzet dusdanig te veranderen, dat meer jonge spelers hun kans krijgen. Zo zijn er in dit concept 9 geplaatste spelers en 9 zogenoemde challengers, wat het zeker extra interessant maakte. Deze gehele editie van de Premier League werd overigens zonder publiek afgewerkt. Ondanks dat Michael van Gerwen de voorgaande vier edities had gewonnen, lukte dat dit keer niet. In totaal heeft hij al vijf Premier League titels, maar dit keer streek Glen Durrant met de eer. Daarbij kreeg hij ook nog eens 250.000 Britse Pond aan prijzengeld.

Gewijzigde spelregels tijdens WK

Op veel gebieden is er dus veel veranderd, en dat had zelfs zijn weerslag op bepaalde spelregels. Ten tijde van het WK bijvoorbeeld, moest de organisatie veel aanpassen om alles in goede banen te kunnen leiden. Op het bewuste moment waren er overigens wel (beperkt) toeschouwers welkom op de openingsdag. Daarna liepen de corona cijfers snel op in Engeland, waarna er geen toeschouwers meer in mochten. Zoals altijd het geval is werd het toernooi afgewerkt in het Alexandra Palace. Om ervoor te zorgen dat alles volgens een strakke planning zou gaan moest er daarom iets gebeuren wat we nog nooit eerder hebben gezien.

De organisatie kwam tot het besluit om het format op bepaalde vlakken aan te passen. Het grootste voorbeeld hiervan is dat er geen tie-breaks werden gedaan. Normaal gesproken gebeurde dit altijd wel vanaf de tweede ronde van het toernooi. Bij een 2-2 stand moesten spelers in de laatste set twee keer op rij een leg winnen. Mocht er dan na tien ronden nog steeds geen winnaar zijn, dan kwam er een allesbeslissende leg om te bepalen wie won. Voor deze jaargang werd besloten dat de vijfde leg gelijk tot de beslissing zou leiden, om het uitlopen van wedstrijden te voorkomen. Overigens gaf men wel aan, wanneer het mogelijk is, deze regel volgend jaar gewoon weer terug te draaien.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws