Pieter Baarssen schrijft het Open Urk 2012 op zijn naam Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Pieter Baarssen schrijft het Open Urk 2012 op zijn naam

Het Open Urk 2012 kende gister een geweldig verloop evenals een geweldig einde. Vanaf de knock-out fase werden er prachtige partijen gespeeld die in combinatie met de "PDC World Championship sfeer", een waar totaalplaatje vormden. Dartvereniging Urk is als klap op de vuurpijl natuurlijk super trots op een Urker winnaar: Pieter Baarssen. De opkomst was dit jaar weer maximaal. Er moesten zelfs nog darters teleurgesteld worden, want het aantal van 75 deelnemers was rond de klok van 12:30 uur bereikt. Om 13:00 uur barste de strijd in de 15 poules met ieder 5 spelers los.

Toen de 150 wedstrijd briefjes uit de poule binnengekomen waren konden de darters zich opmaken voor de knock-out fase. De beste drie spelers uit elke poule plaatsten zich voor de winnaarsronde, terwijl de laatste twee zich konden opmaken voor de verliezersronde.

Winnaarsronde
Bij de laatste 32 waren er een aantal uitslagen die opvielen. Urker Pieter Romkes gooide tot dusver een goed toernooi en wist zich zelfs als poulewinnaar te plaatsen. In deze poule werd namelijk knap van titelverdediger Dirk van Duijvenbode gewonnen met 2-0. Romkes mocht het bij de laatste 32 opnemen tegen niemand minder dan Micheal Oosterman. Na een sterke wedstrijd van Romkes, werd er met 3-0 gewonnen. In deze ronde verloor Elmar Schifmacher opvallend omdat hij tot dusver ook een sterk toernooi gooide. Johan Ruiter was met 3-0 te sterk.
Als laatste was er in deze ronde nog Teun van Veen. Deze Urker darters maakte in 2012 een sterke opmars in de dartsport. Hij trof de altijd goed dooiende Jean-Paul Fahner uit Emmeloord. Van Veen had echter geen problemen met Fahner en wist knap met 3-0 te winnen.

In de 8e finales kwamen de echte krakers op het programma. Urker Pieter Baarssen mocht aantreden tegen William Franken. De 11e editie van het Open Urk stond deze partij ook al op het programma. Toen won Franken met 4-3, een echte kraker. Echter, vandaag was het andersom. Het was weer een échte partij, maar nu trok Baarssen aan het langste eind met 4-3. Pieter Romkes won in deze ronde knap van Johan Ruiter met 4-1. Dispensatie jeugdspeler Maarten Dirk Woord deed tot dusver ook goede zaken maar moest in deze ronde helaas vanaf de zijlijn toekijken. Wilgert Koelewijn uit Spakenburg was de betere. Iwan Bos, eveneens Spakenburger, kwam deze ronde ook door, door te winnen van Urker Tromp Kramer. Bos is ieder jaar van de partij en zorgt er tevens voor dat een grote groep gezellige spakenburgers van de partij is. Echter Bos kan goed meekomen met de toppers en komt elk jaar diep in het toernooi. Dit jaar zou zijn beste prestatie ooit worden op Urk.

Aan de spanning op de gezichten en aanmoedigingen van het publiek leken het stuk voor stuk finales! Dirk van Duijvenbode leek zich 'gemakkelijk' te plaatsen voor de halve finale. Echter bij 3-0 voor ging het mis. Tegenstander Anton Veldhuizen zorgde voor de nodige ophef door Van Duijvenbode uit het toernooi te knikkeren. Hij won de kraker met 4-3. Stefan Rekers gooide ook een sterk toernooi maar kon het niet winnen van van Iwan Bos. Het werd 4-1. Teun van Veen won met dezelfde cijfers van Wilgert Koelewijn. Van Veen gooide een ijzersterke wedstrijd. De laatste kwartfinalepartij was een echte clinch tussen twee Urkers. Pieter Baarssen mocht aantreden tegen Pieter Romkes. De uitslag was geflatteerd maar wel duidelijk: 4-0 voor Baarssen.

De halve finales zijn bekend. Iwan Bos mag aantreden tegen Anton Veldhuizen. Deze partij ging met 4-3 naar Bos en hij plaatste zich als eerste voor de finale.
De tweede halve finale was weer tussen twee Urkers. Teun van Veen speelde tegen Pieter Baarssen. Ook hier werd het 4-3. Pieter plaatste zich als laatste finalist. Na 1-0 voor Van Veen kon hij ook de tweede leg pakken. De dubbel was het hier het probleem. Bij 3-3 kregen beide spelers pijlen voor de winst, maar was het Baarssen die zijn hoofd koel wist te houden.

De finale was voor het publiek zeer aantrekkelijk. De wedstrijd begon in het voordeel van Iwan Bos. Hij gooide meer punten en gooide de eerste twee legs van de finale snel uit. Baarssen had zijn ritme duidelijk nog niet gevonden. Echter na de 2-0 achterstand stond er een ander Pieter Baarssen. De 180-scores kwamen uit de kast en ook de dubbels werden efficiënt gevonden. Iwan Bos zakte al verder weg en zag geen mogelijkheid meer om antwoord te geven op de scores van Baarssen. Een 12-darter en 100 finish zorgden voor de felbegeerde wist in de finale van het Open Urk. Met 5-2 was de finale een waardige reclame voor de dartsport. Iwan Bos winst de tweede plaats en mag hier ook zeker trots op zijn!

Verliezersronde
In de verliezersronde werden ook mooie partijen gespeeld, Andre Huizinga had een zware pouleloting en werd in deze ronde gezien als titelkandidaat. ook Kevin Eggink gooide hoge ogen en was de tegenstander in de finale ven deze verliezersronde.

Eggink was in de halve finale te sterk voor Peter Franken, terwijl Huizinga Urker Maarten Meun de baas was. De finale was een eenzijdige wedstrijd waarin Egging met 4-0 won. Huizinga had duidelijk al zijn kruid verschoten in de voorgaande wedstrijden.

Met 132 was de hoogste finish voor Marco Zandbergen. Van de vele 180-scores gooide Dirk van Duijvenbode er het meest, namelijk 6 stuks.

Op de website van DV Urk 'De Rake Gooier' zijn filmfragmenten terug te vinden van de finale en de partij tussen Dirk van Duijvenbode en Anton Veldhuizen.