Van Velzen en D'Hondt winnen The Hague Disability Darts Invitational 2019 Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Van Velzen en D'Hondt winnen The Hague Disability Darts Invitational 2019

Van Velzen en D'Hondt winnen The Hague Disability Darts Invitational 2019

De tweede editie van het invitatietoernooi voor paradarts, de Vegro The Hague Disability Darts Invitational 2019, werd vandaag gespeeld in de Lourdeskerk te Scheveningen. Het evenement is identiek aan ieder ander (inter)nationaal darttoernooi, inclusief opkomstmuziek, ‘onehundredandeighty’s’ door de luidsprekers, officials van de Nederlandse Darts Bond (NDB) en livecommentaar, maar verschilt in één opzicht: de zestien topspelers uit binnen- en buitenland hebben allen een handicap.

Aan dit toernooi deden zestien topspelers uit binnen- en buitenland mee. In tegenstelling tot vorig jaar, toen Vincent D’Hondt uit België de beste van 16 spelers, zowel zittende als staande paradarters was, is er dit jaar gekozen voor twee toernooien: een voor staande spelers en een voor zittende spelers.

De kwartfinalisten van het Bauhaus Dutch Open 2019 waren verzekerd van deelname en werden aangevuld met wildcards vanuit de organisatie. Zodoende zien we Kevin Stringer en Matt Doe, finalist op het Dutch Open, en beide zaten ze in het Engelse team dat onlangs de eerste WDDA World Cup won. Verder zien we het volledige Belgische en Nederlandse team dat in Oostende van de partij was en beiden brons pakten. Dit wordt aangevuld met de top van de NDB-ranking, de Deen Jesper Andersen en Hongaar Jozsef Miklos, die allebie al jaren tot de werereldtop behoren.

In de kwartfinales van het toernooi voor rolstoelspelers werd het viermaal 3-0. Vincent d'Hondt, Serge van Belle, Arie van der Rassel en Kevin Stringer wonnen respectievelijk van Jesper Andersen, Jozsef Miklos, Yns Snelleman en Anton van Hemert.

In de eerste halve finale zette titelverdediger Vincent d'Hondt de uit Dartford afkomstige Kevin Stringer met 4-0 opzij. Hagenees Arie van der Rassel vond ook dit jaar tegen Serge van Belle zijn waterloo.

Vincent d'Hondt wist net zoals vorig jaar het Vegro The Hague Disability Darts Invitational te winnen door landgenoot en vriend Serge van Belle te verslaan. Ditmaal werd het 5-2 voor Vince Vinnie.

In de kwartfinales van het toernooi voor staande spelers gunde enkel Matt Doe zijn tegenstander geen leg. De Engelsman won met 3-0 van Kees van Wielink. Cliff Ruiter, die de eerste 180-score van de Vegro The Hague Disability Darts Invitational gooide, moest met 3-1 zijn meerdere erkennen in Jackie Goethals die de wedstrijd met een demonstratiefinish via triple 6 en dubbel 1 wist te winnen. De Belg Bernard Martens won 3-1 van Matthijs Wissink. In een spannende partij won NDB-rankingkampioen Michelovic van Velzen met 3-2 van Henk Jager, die wellicht de grote onbekende is maar wel toonde niet voor niets de kwartfinale van het Bauhaus Dutch Open 2019 gehaald te hebben.

Bernard Martens was met 4-2 te sterk voor de laatst overgebleven Engelsman Matt Doe. Michelovic van Velzen redde in de laatste halve finale de Nederlandse eer door Jackie Goethals met 4-0 opzij te zetten, waardoor hij de enige Nederlander in de finale is.

In een spannende finale nam Michelovic mede door twee breaks een 3-1 voorsprong om zich, zoals op onze Facebookpagina en onderaan dit artikel te zien is, wist Michelovic van Velzen met een 5-3 zege te kronen tot winnaar van de Vegro The Hague Disability Darts Invitational wat de nodige emoties losmaakte bij hem en zijn fanclub. Deze beelden staan ook onderaan dit artikel.

Tevens werd een vest dat de helaas overleden Tony Pass altijd droeg geveild. Hierdoor ontvangt Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten maar liefst € 750,00.

Ook is de datum voor het WDDA European Championship 2020 bekend gemaakt. De The Hague Disability Darts Invitational zal volgend jaar immers door het leven gaan als WDDA European Championship. Op 8 tot en met 10 mei 2020 zal er gestreden worden om de titels op het eerste Europese Kampioenschap voor paradarters. De locatie is waarschijnlijk, net zoals dit jaar, de Lourdeskerk te Scheveningen.

Alle wedstrijden waren te volgen via onderstaande livestream.

Het Vegro The Hague Disability Darts Invitational is een initiatief van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten (HSG). Voor meer informatie: www.stichtinghsg.nl.

The Hague Disability Darts Invitational
Kwartfinale best of 5 legs
Z1*: Vincent d'Hondt (1) 3-0 Jesper Andersen
Beide heren moesten even inkomen. In de derde leg liet Vincent met een 16-darter zien waarom hij de titelverdediger is. Hij was met 3-0 te sterk voor de Deen.

S1*: Matt Doe (1) 3-0 Kees van Wielink
Doe laat met een 3-0 zege op Kees zien waarom hij de finale van het Dutch Open wist te halen afgelopen februari.

Z2: Serge van Belle (2) 3-0 Jozsef Miklos
Serge is mede door een 21-darter met 3-0 een maatje te groot voor de Hongaar Jozsef Miklos.

S2: Jackie Goethals (2) 3-1 Cliff Ruiter
Cliff komt mede door een 180-score op 1-0. Jackie antwoordt met een 20-finish voor 1-1. De Belg forceert vervolgens een cruciale break om de wedstrijd via een demonstratiefinish op 3-1 in zijn voordeel te beslissen. Super Fan Jackie besloot immers in plaats van dubbel 10 te gaan voor triple 6 en dubbel 1 wat hij in twee pijlen uitgooide.

Z3: Arie van der Rassel (3) 3-0 Yns Snelleman
Thuisspeler Arie won de derby tegen de Katwijkse Yns met 3-0 mede door een 48-finish.

S3: Henk Jager (3) 2-3 Michelovic van Velzen
Henk is voor velen waarschijnlijk de grote onbekende, maar Henk liet direct zien dat hij niet voor niets de kwartfinale wist te halen op het Dutch Open en kwam op 1-0. Michelovic antwoordde met een 20-darter voor 1-1. De nummer een van de NDB-ranking dwong een break af voor 2-1. Henk wist met een 19-darter direct terug te breken en dwong een beslissende leg af. De Katwijker Michelovic wist deze spannende partij met 3-2 te winnen via een 22-darter, terwijl Henk in de beslissende leg een paar bouncers had. Michelovic is hierdoor de eerste speler die een geplaatste speler, kwartfinalist van het Dutch Open, verslaat.

Z4: Anton van Hemert (4) 0-3 Kevin Stringer
Net zoals vorig jaar trof Anton een Engelsman in de eerste ronde. Ditmaal moest hij met 3-0 zijn meerdere erkennen in Kevin Stringer, nadat hij vorig jaar met 3-2 net tekort kwam tegen Tony Pass.

S4: Matthijs Wissink (4) 1-3 Bernard Martens
Matthijs wist op 1-0 komen, maar zag Big Bad Bloody Belgian Bernie voorbijkomen en met 3-1 winnen.

Halve finale best of 7 legs
Z5: Vincent d'Hondt (1) 4-0 Kevin Stringer
Vincent laat wederom zien dat hij een van de titelfavorieten is. De Belg wint mede door een 70-finish en 24-darter in de vierde leg met 4-0 van de man uit Dartford.

S5: Matt Doe (1) 2-4 Bernard Martens
Doe finisht 64 om met 2-1 voor te komen. Big Bad Bloody Belgian Bernie forceert in leg vijf een cruciale break om 3-2 voor te komen en houdt vervolgens zijn eigen leg om zich als tweede Belg te plaatsen voor een finale van de The Hague Disability Darts Invitational en de laatste niet-Nederlands sprekende speler uit het toernooi te gooien.

Z6: Serge Van Belle 4-2 Arie van der Rassel
Arie finisht 64 om 1-1 te maken. Serge forceert in de zesde leg de cruciale break om met 4-2 te winnen, waardoor hij voor het tweede jaar op rij verantwoordelijk is voor de uitschakeling van de Haagse trots Arie van der Rassel.

S6: Jackie Goethals 0-4 Michelovic van Velzen
Michelovic begint met een 84-finish om direct een break te forceren. Via een 21-, 23- en 19-darter boekt de Katwijker een 4-0 zege op Super Fan Jackie, die de rest van de avond dus zijn drie landgenoten mag aanmoedigen. Michelovic haalde een gemiddelde van bijna 70 en steekt hiermee vooralsnog ver boven de overige deelnemers uit.

Finale best of 9 legs
Z7: Vincent d'Hondt (1) 5-2 Serge van Belle (2)
Vincent opent met een 19-darter. Vincent forceert in leg zes een cruciale break om 4-2 voor te komen om een leg later de titelprolongatie definitief te maken.

S7: Bernard Martens 3-5 Michelovic van Velzen
In een spannende finale nam Michelovic mede door twee breaks een 3-1 voorsprong. Bernard finisht 101 om 2-3 te maken en tevens de hoogste finish van de The Hague Disability Darts Invitational te gooien. Een leg later gooide Big Bad Bloody Belgian Bernie een 171-score en voorkwam dus dat Cliff Ruiter als enige speler negen gewenste triples in één beurt gooide, maar kon niet voorkomen dat de man uit Katwijk via een 20-darter op 4-2 kwam. Bernard kon er nog 3-4 van maken, maar zoals te zien is op onze Facebookpagina wist Michelovic van Velzen met een 5-3 zege te kronen tot winnaar van het The Hague Disability Darts Invitational wat de nodige emoties losmaakte bij hem en zijn fanclub.

*Z = zittend, S = staand

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws