Home algemeen nieuws WK Darts dag 15: Price en Anderson gaan uitmaken wie de Wereldkampioen...

WK Darts dag 15: Price en Anderson gaan uitmaken wie de Wereldkampioen van 2021 wordt

WILLIAM HILL PDC WORLD CHAMPIONSHIP 2020 ALEXANDRA PALACE LONDON PIC;LAWRENCE LUSTIG QUARTER FINAL GERWYN PRICE V GLEN DURRANT GERWYN PRICE IN ACTION

Het PDC Wk Darts van 2021 loopt nu toch echt naar zijn eind toe. Er zijn nog vier spelers over die gaan strijden voor de WK titel. Van die vier spelers is er geen Nederlander meer over en wat opvalt is dat er nog vier Britten over zijn. Misschien heeft de kerstdagen hier dan toch invloed op gehad, want de spelers buiten het VK moesten tijdens de kerst in het hotel blijven. 

De eerste halve finale was de partij tussen Gerwyn Price en Stephen Bunting. Bunting was de voormalig BDO Wereldkampioen en kwam ook knap op voorsprong tegen Price. Maar de Welshman gaf niet op en bleef erin hangen. Hij ging vanaf 4-4 ervan door en maakte er 6-4 van. De tweede halve finale was de partij tussen Gary Anderson en Dave Chisnall. Anderson was de betere speler van de twee en kwam dan ook steeds voor. Dat voordeel hield hij de hele partij vast en zo bereikte de Schot zijn vijfde WK finale waar hij Gerwyn Price tegenkomt. 

Tot aan de finaledag van het PDC WK loopt er iedere avond een item af in de WK veiling. De opbrengst gaat volledig naar KiKa dus kijk dagelijks even op www.dartfreakz.nl/veiling

Hieronder kunt u de partijen live volgen of later natuurlijk teruglezen:

 

Stephen Bunting (96,38/52,94%) 4 – 6 Gerwyn Price (100,92/47,17%)

2-3, 3-2, 3-2, 3-1, 1-3, 1-3, 3-2, 1-3, 0-3, 1-3

De man uit Markham, Wales, mocht de eerste halve finale beginnen tegen Engelsman. Price wist vanaf 36 twee darts op de dubbel te missen en Bunting wist daar direct op te antwoorden met een 120-finish voor de break. In de tweede leg wist Price direct de re-break te plaatsen via een 109-finish via de dubbel 18 die er nu dus wel invloog. Met een 72-finish wist Gerwyn Price zijn eerste voorsprong te pakken. Met een 117-finish wist Bunting meteen al een beslissende leg af te dwingen in de eerste set. In die vijfde leg speelde Bunting geen rol van betekenis, waardoor Price via dubbel 18 gemakkelijk die set pakte.

De tweede set was de set van The Bullet, maar Price startte met tweemaal maximaal. Hij maakte er geen 9-darter van, maar plaatste wel de break via dubbel 10. Met een 140-finish op diezelfde dubbel 10 verzilverde hij de break met een gemiddelde van ronde de 110. De dubbels bleven voor Stephen Bunting de redding, want hij was nog steeds 100%. Met een 82-finish hield hij zijn eigen leg. Bunting had even een opleving en plaatste dan ook meteen de re-break om het voordeel in de set weer terug te pakken. De beslissende leg ging met de darts mee en daardoor kwam de Engelsman op 1-1 in sets, ondanks de 2-0 achterstand in die set.

The Iceman had de darts in de derde set en begon goed met een 116-finish in de eigen leg, terwijl Bunting op 48 was geparkeerd. Via dubbel 12 hield ook Bunting zijn eigen leg om daarmee de 1-1 stand in de set te noteren. In de derde leg wist Stephen Bunting een 81-finish te gooien via het middelste puntje van het bord om de break te pakken. Maar die break kostte hem veel energie en dus kon Price via dubbel 20 direct terugbreaken om voor de derde set op rij een vijfde leg te gaan spelen. In die vijfde leg gooiden beide heren een sublieme leg die met een knappe 76 naar Stephen Bunting toe ging. 

Stephen Bunting had nu voor het eerst ook de voorsprong in sets te pakken en hij mocht de vierde set ook nog beginnen. Met een 136-finish wist The Bullet de eigen leg te houden om de flow door te zetten. Price wist de eigen leg te houden met een finish van 137 en maakte er dus 1-1 van. Price miste vanaf 146 de dubbel 13 om een break te plaatsen. Met zijn laatste pijl gooide Bunting de dubbel 8 om de eigen leg toch nog te houden. In de eigen leg kon Gerwyn Price de ongenaakbare Bunting niet stoppen om via een break de set de houden en kwam daarmee op 3-1 in sets tegen de favoriet Price. 

De vijfde set was de set van Price. Bunting maakte een foutje om drie darts te missen op dubbel 8, waarmee hij dus had kunnen breaken. Price hield daardoor de eigen leg nipt. Met een 90-finish via bullseye-tops hield ook de Engelsman de eigen leg en hield daarmee de druk vol op Price. The Iceman kwam ook in zijn tweede leg goed weg dat Bunting niet brak, want hij miste wederom twee darts op de dubbel, waardoor Price dus opnieuw met de schrik vrij kwam. In de vierde leg leek Bunting toch wat aangeslagen en Price wist via tops daarvan te profiteren om weer op één set van zijn tegenstander te komen.

Stephen Bunting mocht de zesde set wel beginnen en dus was er voor hem nog niet zoveel aan de hand. Maar Price wist ditmaal direct de break te plaatsen en dus kwam hij 1-0 voor via dubbel 6. Via dubbel 10 wist Gezzy Price de break te verzilveren en dus was de 3-3 stand in sets nu weer in handbereik. In de derde leg wist Bunting de dubbel 20 weer te vinden om er 2-1 van te maken. In zijn eigen leg wist Gerwyn Price 100 uit te gooien om daarmee de set te pakken.

Het stond nu 3-3 in sets en dus begonnen we eigenlijk weer overnieuw met Price die het voordeel in set zeven had. In de eerste leg gooide Price een score van 180 en 174 en via de nog niet gemiste dubbel 10 hield hij die leg dan ook. Via een 128-finish op diezelfde dubbel 10 wist de Welshman nu ook een break te plaatsen om op 2-0 in de set te komen. In de derde leg miste Price zijn eerste setdart en toen stond Bunting daar weer en gooide 148 uit voor de re-break. The Bullet had het momentum van Price nu even gestopt en ging zelf goed door en maakte via dubbel 16 gelijk in de set. In de vijfde en beslissende leg wist Stephen Bunting 118 uit te gooien om daarmee een knotsgekke set toch nog te af te pakken van de Welshman. 

The Bullet had de voorsprong weer terug en mocht de achtste set ook nog eens beginnen, waarmee hij Price nu weer aan het denken had. In de eerste leg kwam Bunting op 1-0 in de set door dubbel 16 te gooien. Via dubbel 20 deed de nummer drie van de wereld datzelfde en kwam op 1-1. Met een 98-finish op dubbel 12 in de derde leg wist Gerwyn Price een broodnodige break te pakken. Doordat de vierde leg met de darts meeging wist Gerwyn Price de set af te pakken van The Bullet en dus was er nog geen speld tussen te krijgen wie zou gaan winnen.

De wedstrijd liep steeds maar naar zijn climax toe en Price mocht de negende set beginnen en dat zou erg belangrijk kunnen worden. In de eerste leg wist Price de eigen leg te houden via de 12e 100-plus finish van de partij. Price gooide de 112 uit om sinds een lange tijd weer op voorsprong te komen. In de tweede leg brak de Welshman via dubbel 5 naar 2-0 en dus stond Price op het randje om sinds de 1-0 stand weer eens op voorsprong te komen in sets. Met een superieure 11-darter via een 62-finish wist Gerwyn Price dat te realiseren om op één set van de finale te komen.

De tiende set was de set van Stephen Bunting en voor het eerst moest hij nu ook echt hard terugvechten om kans te houden voor de finaleplaats. Via een 60-finish profiteerde Bunting van missers in de eerste leg en dus hielp Price Bunting de wedstrijd weer in. Met een 103-finish wist Gerwyn Price de stand wel weer gelijk te trekken in de set. Gerwyn Price miste een kans om Bunting te breaken, maar vanaf 70 miste Bunting ook. Price gooide daarna wel de dubbel 5 om naar matchpoint te gaan. 

 

Dave Chisnall (98,57/35,56%) 3 – 6 Gary Anderson (100,03/36,67%)

2-3, 3-2, 2-3, 1-3, 3-1, 2-3, 3-1, 0-3, 0-3

The Flying Scottsman begon de tweede halve finale, maar miste in d eerste leg twee darts op de dubbel. Echter, Chisnall deed datzelfde waardoor Anderson toch nog op 1-0 kwam. Via diezelfde dubbel vijf hield ook Dave Chisnall zijn eigen leg en kwam daarmee op 1-1. Met een 124-finish op de bullseye pakte Gary Anderson de voorsprong in de set weer terug in de derde leg. Doordat Chizzy profiteerde van een foutje van Anderson, maakte hij 2-2 via dubbel 18. In de beslissende leg pakte Anderson toch de set via dubbel 16. 

Dave Chisnall begon de tweede set in stijl en hengelde de 170-finish binnen om de 1-0 voorsprong al snel te pakken. Via dubbel 5 wist Chizzy de break in de tweede leg te vinden, mede doordat Anderson vanaf 50 de twee darts op de dubbel niet vond. In de derde leg bezweek de Engelsman om de set te pakken. Anderson stapte in met een 16-darter via dubbel 8 en brak terug. Een leg later kreeg Chisnall van Anderson een kans om de set te pakken, maar deed dat weer niet. Anderson hield met de hakken over de sloot de eigen leg nog. In de vijfde leg deed Chisnall toch nog wat er van hem verwacht werd. Met een 78-finish pakte hield hij de eerste set voor de 1-1 stand.

De Schot had het voordeel in de derde set, omdat hij de darts in die set had. Beide heren kwamen uit de pauze met veel 180’ers en met een 41-finish wist Anderson de 11-darter te pakken voor de 1-0. Met een 119-finish op de bullseye wist de Engelsman weer langszij te komen in de set. Met zijn laatste pijl in de hand op dubbel 4 wist Anderson de voorsprong in de set weer te pakken. Met een 96-finish via dubbel-dubbel maakte het gele monster er weer 2-2 van in de set. In de beslissende leg stond Chisnall geparkeerd op dubbel 16 om de set van de Schot af te kunnen pakken, maar Anderson gooide een 84-finish uit om met de 14-darter naar een 2-1 voorsprong in sets te gaan.

De vierde set was weer de set van de nummer acht geplaatste Engelsman, maar in de eerste leg pakte The Flying Scottman direct een break via dubbel 10. Hij verzilverde de break met diezelfde dubbel 10 om op 2-0 in de set van de Engelsman te komen. Doordat Chisnall de eigen leg hield via dubbel 16, verlengde hij de set naar de 2-1 stand. In de vierde leg pakte Anderson de set via de dubbel 9 en nam daarmee een 3-1 voorsprong in sets.

Gary Anderson had het voordeel in deze tweede halve finale stevig in handen, want hij mocht de vijfde set ook nog beginnen. Met een 14-darter wist Dave Chisnall wel direct de break te plaatsen die die break ook hard nodig had. Maar Chisnall had niet zoveel aan die break, want hij werd direct weer teruggebroken doordat Anderson een 76-finish gooide via dubbel 4. De derde break op rij werd een feit toen Dave Chisnall in de derde leg van de set 124 uitgooide via de bullseye. Anderson miste in de vierde leg een kans om er weer 2-2 van te maken en Chisnall pakte zijn kans om via een 16-darter tops te gooien en terug te breaken naar de 3-2 stand in sets.

Dave Chisnall begon de zesde set en alles lagen alle scenario’s nog open in de partij. Met een 121-finish op de bullseye wist Chizzy de eerste leg te houden met Anderson wachtend op 81. Niet veel later kwam Gary Anderson langszij doordat hij dubbel 20 gooide. In de derde leg wist Chisnall een 16-darter te produceren om op setpoint te komen. Met een 80-finish op tops wist Anderson er 2-2 van te maken in de set en daarmee hield hij de druk volop op Chisnall. In de beslissende leg wist Anderson de break te plaatsen en dat leverde hem de 4-2 voorsprong op in sets.

De zevende set was de set van de vliegende Schot, maar in de eerste leg raakte hij dat voordeel al snel kwijt via dubbel 19. Met een 72-finish op dubbel 9 verzilverde Chizzy de break. Gary Anderson hield niet veel later ook zijn eigen leg en maakte via een 116-finish er 2-1 van via zijn eigen leg. De vierde leg leverde Chisnall de setstand op doordat hij een 16-darter produceerde om die set met 3-1 te pakken. 

De Engelsman mocht de achtste set aftrappen, maar met een 78-finish op dubbel 20 wist Gary Anderson direct al een break te plaatsen. Met een 92-finish op dubbel 16, die hij met zijn laatste pijl gooide, verzilverde hij de break en kwam op 2-0 in de set. Richting de finishlijn had Gary Anderson de beste papieren. Toen Chisnall in de derde leg ook nog dubbels miste, maakte Anderson er al een eind aan in deze set en kwam zo op matchpoint in de partij en dat is dus 5-3 in sets. 

Gary Anderson kon het nu zelf gaan afmaken in zijn eigen negende set. Met een 13-darter op dubbel 14 hield Anderson de eerste eigen leg al binnen no-time. In de tweede leg miste Chisnall dubbels om er 1-1 van te maken, waarna Gary Anderson via tops op matchpoint kwam. In de derde leg kwam Chisnall er niet aan te pas en Gary Anderson pakte meteen de eerste kans die hem geboden werd om de partij in het slot te gooien. Via dubbel 6 pakte hij de 6-3 overwinning om het op 3 januari 2021 op te gaan nemen tegen Gerwyn Price in de WK finale van 2021. 

 

Door: Marcel Bus