WK Darts: Aspinall en Wright naar halve finale en voorkomen voltooiing comebacks van tegenstanders Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

We hebben inmiddels 88 wedstrijden op dit WK achter de rug en dus is het tijd voor de kwartfinales.

In de middagsessie van 29 december zullen twee partijen gespeeld worden, want het format is weer iets langer geworden. Het format is nu namelijk best off 9 sets. De eerste partij van de kwartfinales gaat tussen Nathan Aspinall en Dimitri van den Bergh. Daarna zal Peter Wright ook nog aantreden tegen Luke Humphries.

De partijen zullen live te volgen zijn via RTL7Darts, maar zoals gewoonlijk kunt u de live verslagen hieronder ook volgen.

Nathan Aspinall (95,31) 5 - 3 Dimitri van den Bergh (91,12)

0-3, 3-1, 3-1, 3-2, 3-2, 2-3, 1-3, 3-2

Het was Van den Bergh die de partij mocht beginnen tegen The Asp. Aspinall miste drie pijlen op de dubbel om direct een break te plaatsen en dus kwam Van den Bergh goed weg en wist nog de leg te houden via dubbel 8. In de tweede leg miste Aspinall een 128-finish in twee keer proberen, want hij gooide zich een keer dood. Van den Bergh brak direct met een 90-finish op de bullseye. Niet veel later miste Aspinall weer een kansje en dat kwam hem duur te staan want Van den Bergh profiteerde en pakte de set met 3-0.

De tweede set was de set van de Engelsman en hij wist in de eerste leg zichzelf op het scorebord te zetten door 56 uit te gooien. Met een 11-darter van de Belg werd het 1-1 in de set. Aspinall redde zijn derde leg van de set via dubbel 15 toen Van den Bergh vanaf 107 een kansje voor de break miste. Via dubbel 16 wist Nathan Aspinall zijn eigen set binnenboord te houden door een break te plaatsen.

Set drie was de set van de Antwerpenaar en via dubbel 4 hield hij zijn eerste leg voor de 1-0 voorsprong. Met een knappe 122-finish op tops wist Nathan Aspinall weer terug te komen tot 1-1 in legs. In de derde leg kreeg Van den Bergh het niet voor elkaar om zijn eigen leg te houden en via dubbel 8 wist The Asp de break te pakken naar 2-1. Met een goede 70-finish op dubbel 8 wist Aspinall de set al te pakken en zo pakte hij zijn eerste voorsprong in sets.

Aspinall mocht de vierde set beginnen en zo maakte hij de laatste paar legs gehakt van de Belg, die weg was gezakt. Echter pakte Van den Bergh de eerste leg wel af van zijn opponent via dubbel 7. Met een 85-finish wist The Dreammaker zijn eigen leg te houden en dus de break te verzilveren voor de 2-0. Onze zuiderbuur had de eerste setdart gemist in de derde leg en dat werd direct afgestraft doordat The Asp dubbel 10 raakte. Doordat Van den Bergh de dubbel 8 tweemaal miste, brak Aspinall terug naar 2-2 en zo draaide hij de set helemaal om. Nathan Aspinall wist zijn vijfde leg ook nog te houden en dus pakte hij de vierde set na een 2-0 achterstand.

De Belg mocht de vijfde en cruciale set beginnen. Hij wist de eerste leg te houden via een 72-finish op dubbel 18. Aspinall trok de stand weer gelijk door met zijn laatste dart de dubbel 6 te gooien in de tweede leg. Van den Bergh kwam niet veel later wel weer voor in de set doordat hij dubbel 4 gooide. De man, woonachtig in Stockport, wist een beslissende leg af te dwingen door dubbel 8 te gooien en zo zette hij erg veel druk op de Belg. Die druk werd The Dreammaker te veel en bezweek. Aspinall ging stoïcijns door en pakte de set via dubbel 8.

Set 6 was de set van Nathan Aspinall en hij had dus de winst in eigen handen liggen. Zo wist hij zijn eigen leg in ieder geval al te houden via dubbel 20, terwijl Van den Bergh net een pijl op tops had gemist. De Belg maakte een leg later wel weer gelijk door 54 uit te gooien voor een 15-darter. De derde leg op rij van de set ging met de darts mee en zo kwam Nathan Aspinall via dubbel 8 op matchpoint. Van den Bergh wist zijn eigen leg wel te houden en kwam zo op 2-2. Aspinall kon de halve finale ruiken, maar kon de triples niet meer vinden. The Dreammaker wist daarvan te profiteren en de set af te pakken van de Engelsman.

De wedstrijd werd dus nog verlengd door de Belg die set zeven ook nog eens mocht beginnen. Maar Aspinall had de focus weer gevonden en wist meteen een break te plaatsen via dubbel 18. Echter wist Van den Bergh nu wel weer terug te breaken en zo was de partij alles behalve klaar. Het Belgische haantje wist de voorsprong te pakken in de set door 80 uit te gooien; 2-1. Aspinall miste een kans vanaf 144 om een beslissende leg te forceren en daar profiteerde Van den Bergh van en pakte zijn derde set van de partij.

De comeback van Van den Bergh was dus ingezet, maar de achtste set was nog wel de set van The Asp. Van den Bergh wist echter wel een break te plaatsen via dubbel 18 vanaf 76 voor de 1-0. Een leg later deed Van den Bergh hetzelfde trucje en gooide weer een 76-finish die hem ditmaal de 2-0 opleverde. Na vijf legs op rij voor de Belg, wist Nathan Aspinall ook weer iets van zich te laten horen en kwam op 2-1. Aspinall wist zijn kans te pakken toen de Belg niet kwam opdagen in zijn eigen leg. Zo werd het 2-2 in de set en The Asp mocht ook nog eens zelf beginnen aan die leg. Doordat hij een goede strakke laatste leg gooide wist Aspinall de winst toch nog te pakken met een 13-darter op dubbel 16. Zo kwam hij met de schrik vrij terwijl hij de Belg terug zag komen.

Luke Humphries (98,65) 3 - 5 Peter Wright (105,86)

1-3, 0-3, 3-2, 1-3, 1-3, 3-1, 3-0, 1-3

Cool Hand Luke mocht de tweede kwartfinale aftrappen tegen Snakebite. Gelijk werd een break geplaatst toen Wright profiteerde van een gemiste dart vanaf 144 van de grieperige Humphries. Met de achtste 170-finish wist Peter Wright met spektakel de partij af te trappen en al snel de 2-0 voorsprong te pakken. Via een 93-finish op dubbel 18 wist Humphries ook op het bord te komen, maar een leg later wist Wright nog een 100+finish bij te schrijven. Hij gooide namelijk een 124-finish op de bullseye uit en kwam dus op 1-0.

Set twee was de set van de man, woonachtig in Mendham. Wright hield zijn eigen eerste leg met een 13-darter op dubbel 19. Humphries kwam er niet aan te pas in zijn eigen leg en zo wist Wright met een 67-finish op tops al razendsnel weer op 2-0 te komen. Snakebite wist daarna zijn eigen leg te houden en kwam via dubbel 8 en zo was de kleurrijkste darter van de wereld op volle toeren bezig.

De derde set was de set van speler uit Newbury en wist met een knappe 64-finish het momentum van vier legs op rij van Wright even te stoppen. Via dubbel 4 maakte de nummer zeven geplaatste Wright wel weer gelijk. Humphries bleef wel in de wedstrijd zitten doordat hij 56 uitgooide via tops en dus zijn eigen leg hield; 2-1. Wright maakte er al snel weer 2-2 van via een 70-finish en dus kwam er een hele belangrijke leg aan voor de Engelsman. Humphries wist die vijfde leg wel te houden via dubbel 8 en dus zette hij zichzelf ook op het scorebord qua sets.

Snakebite mocht de derde set beginnen en wist de eerste leg binnenboord te houden door 81 uit te gooien via tops. Na de 170 van eerder in de wedstrijd, wist hij in de tweede leg van de set 161 uit te gooien en Humphries had daar wel waardering voor en gaf hem een vuistje. Humphries bleef zelf ook goed gooien en brak niet veel later direct terug met een 81-finish. Maar Wright leek met zijn 110 gemiddeld overal een antwoord op te hebben en wist met een 11-darter de set te pakken via een 90-checkout.

Set vijf was de set van Cool Hand Luke, maar Wright wist meteen een 14-darter te gooien via een 52-finish voor een directe break. De Schot wist die voorsprong uit te breiden naar 2-0 met een 14-darter via een 60-finish. Humphries deed vervolgens ook nog wat terug in de set en kwam op 1-2 via een 11-darter. Een leg later miste de Engelsman een kans op de bullseye om de set te verlengen. Wright gooide dubbel 14 en zo ging er nogmaals een set naar Wright.

Peter Wright kon het nu meteen gaan afmaken, want de zesde set lag in zijn handen. De eerste leg ging echter wel volgens het boekje met een 12-darter naar Humphries voor de 1-0 en de break. Hij verzilverde die break daarna met een 84-finish. Wright zette zich wel op het bord in deze set met een goede leg waar hij maar elf pijlen voor nodig had gehad. Cool Hand Luke bleef cool en wist met laatste pijl in de hand dubbel 2 te gooien voor de setwinst.

Doordat de Engelsman de zesde set had afgepakt, mocht hij de zevende set zelf beginnen. Hij wist zijn vierde leg op rij te pakken in de partij en dat bracht hem een 1-0 voorsprong op in zijn set. Doordat Peter Wright voor het eerst in de wedstrijd een kans liet liggen, kon Humphries breaken en deed dat ook via dubbel 10. De eigen leg ging ook naar Humphries en zo won hij deze set met maar liefst 3-0.

Zo was Wright qua niveau wat ingezakt en maakte Humphries daar gebruik van. Set acht was echter wel de set van de man uit Mendham en wist ditmaal zijn eigen leg wel te houden via dubbel 4 voor de 1-0 voorsprong. Humphries hield daarna ook zijn eigen leg via dubbel 12 om de spanning in de partij te houden. De derde leg ging naar Wright toe doordat hij de dubbel 4 in het hoekje gooide en dus stond hij op matchpoint. Wright pakte zijn kans in de vierde leg en via dubbel 4 wist hij de partij dan te winnen in dit duel met hoogstaand niveau. Wright volgt dus Aspinall en gaat naar de halve finales.

Door: Marcel Bus