Home PDC Alles wat je moet weten over de PDC Q-School 2021

Alles wat je moet weten over de PDC Q-School 2021

Eerder publiceerden wij al de deelnemerslijst voor de PDC Q-School 2021. In totaal zullen van 8 tot en met 17 februari meer dan 650 spelers strijden om de 29 beschikbare PDC-tourkaarten. Inmiddels hebben de PDC en PDPA ook bepaald hoe er punten gewonnen kunnen worden op de Q-School Order of Merit, zowel in de eerste fase als in de finalefase, en hoe spelers die in de eerste fase zich kunnen kwalificeren voor de finalefase. Ook delen we aan het eind van dit artikel alvast wat informatie over de Challenge Tour 2021.

Fase 1A & 1B
* De eerste fase bestaat uit drie speeldagen, waarbij iedere dag geloot wordt zonder seeds en de wedstrijden zijn best of 11 legs.
* De spelers zijn verdeeld over een van de twee blokken van drie dagen.
* Aangezien er in de UK Q-School 32 spelers verzekerd zijn van de Finalefase, zullen er uit de eerste fase van UK Q-School 96 spelers doorgaan naar de Finalefase.
* Aangezien er in de European Q-School 18 spelers verzekerd zijn van de Finalefase, zullen er uit de eerste fase van de European Q-School 110 spelers doorgaan naar de Finalefase.** 
* Op iedere speeldag van Fase 1A en 1B zullen de beste vier spelers direct doorgaan naar de Finalefase. Alle andere spelers krijgen een punt per overwinning vanaf de eerste volledige ronde (dus de ronde waarin geen speler al automatisch door is op basis van de loting). Op zowel de UK Q-School als de European Q-School zullen Fase 1A als Fase 1B hun eigen Order of Merit hebben waardoor ook een aantal spelers doorstromen naar de Finalefase. Op de UK Q-School zullen dit 36 spelers zijn bij Fase 1A en Fase 1B, op de European Q-School zullen dit er voor beide fases 43 spelers zijn.** 
* De gecombineerde Order of Merit (van Fase 1A en 1B) voor zowel de UK Q-School als de European Q-School zal gebruikt worden voor een reservelijst indien speler(s) niet mee kunnen doen aan de Finalefase op een van beide locaties.

Finalefase
* De spelers die in 2020 hun PDC-tourkaartverloren, de top 16 van de PDC Challenge Tour Order of Merit of de top 16 van de PDC Development Tour zijn al verzekerd van deelname aan de Finalefase, dit zijn er 32 voor de UK Q-School en 18 voor de European Q-School. De overige spelers kunnen zich via bovenstaande weg kwalificeren voor de finalefase.**
* De Finalefase bestaat uit vier speeldagen, waarbij iedere dag geloot wordt zonder seeds en de wedstrijden zijn best of 11 legs.
* Aangezien de Finalefase bij zowel de UK Q-School als European Q-School 128 spelers telt, behaalt iedere dagwinnaar van beide Q-Schools in de Finalefase een PDC-tourkaart. Via deze weg worden dus 8 tourkaarten bemachtigd, vier op de UK Q-School en vier op de European Q-School.
* De overige 21 PDC-tourkaarten zullen naar rato verdeeld worden naar gelang de plek op de Q-School Order of Merit van de Finalefase. Deze verdeling wordt bepaald op basis van de deelnemers in zowel de Eerste fase als de Finalefase op de UK Q-School en de European Q-School en voor aanvang van de Finalefase zal bekend worden hoeveel PDC-tourkaarten via deze weg te verdienen zijn op de UK Q-School en European Q-School.
Alle spelers krijgen een punt per overwinning vanaf de laatste 64 op iedere dag van de Finalefase voor deze Order of Meriit.
 
Voor zowel de Order of Merit van de Eerste Fase als de Finalefase zal er eerst gekeken worden naar gewonnen punten, als dit gelijk is wordt er gekeken naar legverschil, vervolgens naar gewonnen legs, dan het totaalgemiddelde (gebaseerd op DartConnect) en indien nodig zal er een play-off gespeeld worden. Voor zowel het legverschil als gewonnen legs tellen enkel de wedstrijden mee die in een ronde gespeeld zijn waar punten te verdienen waren voor de Order of Merit, oftewel de eerste volledige ronde in de Eerste Fase en vanaf de laatste 64 in de Finalefase.

Indien een speler wint, doordat zijn tegenstander niet komt opdagen, zal dit als 6-0 zege tellen. Indien een speler zich halverwege een wedstrijd terugtrekt zal de tegenstander de overwinning krijgen en telt het aantal verloren legs op het moment dat de speler zich terugtrekt.

De spelers die geen PDC-tourkaart bemachtigen, maar in ieder geval op de eerste dag van hun toegewezen Q-School data gooien (dus 8 februari voor spelers die in Fase 1A ingedeeld zijn, 11 februari voor spelers die in Fase 1B ingedeeld zijn of 14 februari voor spelers die in de Finalefase instromen) worden PDPA Associate Member en zullen speelgerechtigd zijn op de PDC Challenge Tour 2021. Mocht een speler niet van plan zijn om alle dagen deel te nemen, dan moet de speler in ieder geval de eerste dag van de toegewezen Q-School data spelen in verband met de covid-19 protocollen die tijdens PDC Q-School gehanteerd worden. Er zullen voor eind juni minstens 8 Challenge Tours gehouden worden. De details van overige toernooien en alle data zullen later volgen.

Gezien de huidige reisbeperkingen is de PDC met een aantal spelers aan het kijken wat voor hen de meest geschikte Q-School locatie om deel te nemen is. Hierdoor kan het zijn dat spelers op een andere deelnemerslijst gezet worden, bijvoorbeeld doordat ze de European Q-School gaan spelen in plaats van de UK Q-School als het voor spelers van buiten Europa makkelijker is om Duitsland dan Engeland in te komen. Andersom is natuurlijk ook mogelijk.

**: Doordat Maik Kuivenhoven alsnog zijn PDC-tourkaart behoudt, zijn er in Fase 1A en 1B van de European Q-School in totaal 111 plekken voor de Finalefase te verdienen. Want hierdoor zijn er 17 in plaats van 18 spelers rechtstreeks verzekert van de Finalefase. Hierdoor zal de top 43 van de Q-School Order of Merit van beide fases zich plaatsen, net zoals de beste nummer 44.