Blog Bas Engelen: "Alles ligt open tijdens de World Matchplay" PDC
PDC

Blog Bas Engelen: "Alles ligt open tijdens de World Matchplay"

Blog Bas Engelen: "Alles ligt open tijdens de World Matchplay"

Deze zaterdag start de World Matchplay voor de 26e keer. Het WK is en blijft mijn favoriete toernooi, dat heeft misschien ook met de tijd van het jaar te maken. Maar de World Matchplay is zeker mijn nummer twee. Het toernooi dat jarenlang gedomineerd werd door Phil Taylor, hij won in totaal 16 keer (van de 24 keer dat hij heeft meegedaan). Hij werd acht keer tegengehouden door acht verschillende spelers: zes Engelsen, één Canadees en een Nederlander. Slechts twee van die acht wonnen ook de titel in het jaar dat ze Phil uitschakelde, Peter Evison deed dit in 1996 toen hij Taylor versloeg in de tweede ronde van het toernooi. Michael van Gerwen deed dit in 2016 toen hij Taylor in de finale versloeg.

De World Matchplay lijkt in mijn ogen gecreëerd voor de topspelers, zoals Phil Taylor, en wel om twee redenen. Er wordt maar één wedstrijd per dag gespeeld, er is dus genoeg tijd om te herstellen en weer op te laden voor de volgende partij. Daarnaast is het spelformat lang, wat betekend dat de betere speler altijd in het voordeel is. Iedere speler die meedoet aan de World Matchplay kan darten, goed darten. En ze kunnen allemaal vijf of zes legs gooien waar geen speler tegen op kan. Maar om dat over 15 of 16 legs te doen is veel moeilijker. Het perfecte voorbeeld hiervan was tijdens de Players Championship Finals in 2016, waar Michael van Gerwen in de halve finale speelde tegen Darren Webster. Deze partij won Michael uiteindelijk met 11-8, maar niet nadat hij met een 5-0 achterstand de eerste pauze inging. Op de Eurotour (waar zes legs genoeg zijn voor de overwinning) was het praktisch onmogelijk geweest om nog te winnen. Na de pauze maakte Webster er ook nog 6-0 van en begon hij echt na te denken over de mogelijkheid om in zijn eerste Major finale te staan. Hierna pakte Michael zes legs op rij en uiteindelijk won hij de laatste leg van de wedstrijd met een 144 finish.

Vanaf zaterdag gaat de World Matchplay van start met 5 Nederlanders. Doe gratis mee met onze dartpoule en maak kans op leuke prijzen.

De laatste jaren konden we steeds drie namen opschrijven die favoriet waren voor de titel. Phil Taylor, Michael van Gerwen en Gary Anderson. De afgelopen elf jaar hebben zij ook steeds de World Matchplay gewonnen. Dit jaar is alles anders en is er met alle drie de mannen wat aan de hand. Taylor doet niet mee, van Gerwen is niet bloedvorm en Anderson heeft heel erg weinig gespeeld dit jaar. Dit jaar is het lijstje met namen dus een stuk langer, want behalve van Gerwen en Anderson zijn er nog een aantal andere spelers die serieus kans maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Peter Wright. Hij wisselt niet meer elke wedstrijd of pauze van pijlen en hij heeft de afgelopen zeven dagen zijn eerste PDC TV titel en PDC ranking titel van dit jaar gewonnen. Hij heeft ook al eens de finale gehaald van de World Matchplay dus hij weet wat het is om ver te komen. Naast hem geef ik Mensur Suljovic ook een serieuze kans, hij stond vorig jaar in de finale. Hierin stond hij erg goed te spelen, maar was Gary Anderson net een maatje te groot. Ook hij weet wat het is om ver te komen op dit toernooi en met zijn tempo is het voor tegenstanders lastig om hem uit zijn spel te halen. Naast deze twee zou ik ook nog James Wade opschrijven. Een geweldige matchplayer die als geen ander kan pieken op de belangrijkste momenten. Hij heeft het toernooi al een keer eerder gewonnen en stond in totaal zes keer in de finale, wat dus aangeeft dat hij weet wat er nodig is.

Ik heb enorm veel zin in deze World Matchplay, omdat in mijn ogen alles open ligt. Het is vooraf niet meer zeker (zoals de afgelopen jaren) dat de favoriet zomaar wint, ze zijn niet meer ongenaakbaar. Naast de mannen hierboven zijn er nog genoeg wereldtoppers en jonge honden aanwezig die allemaal bloed ruiken. Het bloed van wankelende dartselite! Hopelijk gaan we oude tijden herleven, toen je voor elke pijl die naar het bord ging van een Nederlander je hoopte dat deze in de triple 20 ging. En wanneer het echt spannend werd je ging bidden dat de pijlen van de tegenstander in de 1 en de 5 vlogen. De afgelopen jaren zijn wij Nederlanders enorm verwend met de overwinningen van Michael van Gerwen, maar het heeft de spanning weggenomen. Misschien komt daar dit jaar verandering in.

Dit artikel is geschreven door Bas Engelen voor www.mastercaller.nl en hebben wij met zijn toestemming geplaatst. Bas zorgt ook voor de statistieken voor het Twitteraccount Premium Dart Data en voorziet ons ook regelmatig van data.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws