Champions League of Darts gewonnen door Suljovic, Anderson 2e PDC
PDC

Champions League of Darts gewonnen door Suljovic, Anderson 2e

Champions League of Darts gewonnen door Suljovic, Anderson 2e

Vanavond is er geschiedenis geschreven door Mensur Suljovic. De Oostenrijker wist de Champions League of Darts te winnen door in de finale Gary Anderson te verslaan met 10-8. Hiermee werd hij de eerste niet Engels of Nederlands sprekende PDC speler die een televisie toernooi op zijn naam wist te schrijven. Daarbij deed hij deed door een gemiddelde te gooien dat niet eens boven de 90,00 uitkwam.

We moeten ruim 13 jaar terug in de tijd om te zien dat iemand een PDC-toernooi kan winnen met nog geen 90,00 gemiddeld. In 2004 was het Roland Scholten een dergelijke gemiddelde noteerde in de finale van de UK Open.

In de halve finale won Suljovic van Raymond van Barneveld door in een krankzinnige laatste leg 160 uit te gooien terwijl de Nederlander na 9 darts op dubbel 16 stond te wachten. Gary Anderson won in de andere halve eindstrijd van Phil Taylor waarna hij voor de tweede maal dit toernooi zijn meerdere moest erkennen in de Oostenrijker die met 100.000 pond naar huis gaat.

Halve finales
Mensur Suljovic (97,91) 11-9 Raymond van Barneveld (95,19)
De openingsleg is een prooi voor de Nederlander maar de 6 legs die daarop zouden volgen gingen eveneens met de darts mee. Daarmee staat er 4-3 op het scorebord op het moment dat de heren de eerste onderbreking in gaan.

Na de onderbreking is het Suljovic die de 'break' weet te forceren. De Oostenrijker brengt Van Barneveld in de problemen en loopt naar een 7-6 voorsprong. De Nederlander krijgt wee kansen om de stand gelijk te maken en zich van de break te ontdoen. Maar de dubbel 16 wordt tweemaal gemist vanaf 71, na wel de triple 13 te hebben geraakt. Suljovic pakt de leg via dubbel 7 en gaat met 8-6 rusten en weet nog slechts 3 legs nodig te hebben.

De eerste leg na de tweede onderbreking mag Barney beginnen maar met een 110-finish weet de Oostenrijker hem te verrassen. Het lijkt de beslissing in de partij maar vervolgens zet de Nederlander aan en brengt de achterstand terug tot 8-9. Suljovic weet echter op 10-8 te komen en mag aanleggen vanaf 157 voor de winst. Deze wordt gemist op dubbel 20 en Barney gooit 88 uit via dubbel 7. Daarna volgde een waanzinnige leg van beiden. Van Barneveld stond na 9 darts te wachten op 32 om via een mogelijke 10-darter een beslissende laatste leg eruit te slepen. Maar het was de Oostenrijker die met een 160-finish de partij in het slot gooide.

Phil Taylor (95,04) 6-11 Gary Anderson (96,19)
The Power weet de eerste twee legs overtuigend te pakken met een 102-finish en 121-finish. Zo indrukwekkend als het begin was zo viel het het vervolgens tegen in de 5 legs die erop volgden. De Schot weet namelijk de partij volledig te kantelen en komt op een 5-2 voorsprong alvorens de heren kortstondig van het podium mogen.

Na de pauze stoomt de Schot door naar 8-2 waarna Taylor eindelijk weer een leg weet te winnen. Met een cynisch gebaar viert hij deze legwinst. The Power weet terug te komen tot 5-8 waarna Anderson de 14e leg wint. Bij een stand van 10-5 in het voordeel van Anderson mist de Schot meerdere matchdarts en Taylor vraagt cynisch of hij nog een keer mag gooien. Anderson stemt toe en vanaf 149 gaat de triple 20 erin, Taylor kijkt Anderson nog een keer aan met een glimlach maar de triple 19 wordt gemist. Toch wint Taylor deze leg alsnog maar een leg later viel het doek voor The Power.

Finale
Gary Anderson (98,03) 9-11 Mensur Suljovic (87,85)
Anderson komt op een 2-0 en 3-1 voorsprong maar ziet net voor de pauze de Oostenrijker voorbijkomen naar 4-3 met o.a. een 116-finish. Het opmerkelijke feit deed zich in deze finale voor dat de heren zij aan zij bleven naar 7-7 en 9-9 maar dat het gemiddelde van Anderson schommelde rond de 100,00 terwijl Suljovic niet hoger kwam dan rond de 88,00.

Hetgeen onmogelijk geschiedde dan toch. Mensur Suljovic won de finale met 11-9 en werd de eerste niet Engels of Nederlands sprekende PDC speler die een televisie toernooi op zijn naam wist te schrijven. Hiermee ontvangt hij maar liefst 100.000 pond.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws