Column Harm Mol: "Eindelijk is het zover, we staan met darts op de kaart" PDC
PDC

Column Harm Mol: "Eindelijk is het zover, we staan met darts op de kaart"

Column Harm Mol: "Eindelijk is het zover, we staan met darts op de kaart"

Jarenlang hebben onze vaderlandse kranten niks met het darten gedaan. Voor hun stonden er een stelletje dronken trambestuurders en zwalkende postbodes voor het bord met de vele vakjes. Als het aan onze pennenlikkende vrienden van de papieren uitgaven van de Trouw, Telegraaf en NRC zou liggen, bleef onze concentratie sport altijd een kroegspel. Als ze al berichten over onze passie was het negatief en op het moment dat we uit een neerwaartse spiraal aan het klimmen waren, schopten zij ons terug in de mestvaalten waar we volgens hun hoorden.

Hoe anders gaat het nu! Het AD heeft het eindelijk door! Het WK is voorpaginanieuws! Wat ben ik blij met deze van oorsprong enigszins eigenwijze Rotterdammers. Zij durven het aan! Ze sturen een zware delegatie pers naar Ally Pally en ze voelen eindelijk, wat wij al jaren voelen. Eindelijk kunnen ze de sfeer overbrengen, die je alleen maar proeft als je er middenin zit.

Het gaat nog wel een beetje schoorvoetend en soms proberen ze open deuren in te schoppen, maar goed dit moeten we hun maar gunnen. Darts is een beleving en nu wordt dit op papier gezet door een landelijke krant. Wat hebben we hier lang op moeten wachten! En natuurlijk liften ze mee op de successen van de Nederlanders en met name van Van Gerwen. En natuurlijk profiteren ze mee van de populariteit van RTL7 (hoeveel spijt zal SBS hebben?). Maar alle ochtend- en avondbladen hadden deze kans en het AD heeft de handschoen opgepakt en daarvoor verdienen ze een dikke pluim!

Naast uitgebreide verslagen van de gespeelde wedstrijden, ook een vooruitblik op de nog komende wedstrijden. Ik weet niet wat me overkomt! Winterstop bij het voetbal, geen grote tennistoernooien en ook hockey, Formule 1 en wielrennen liggen stil. Dit draagt natuurlijk allemaal bij, maar dit was vorig jaar niet anders en daarom ben ik zo blij! We staan op de kaart! We doen mee! Alle oude discussies kunnen opnieuw uit de kast. Sport of spel? Nuchter of met drank? Sportman of uitgezakte hobbezak? En ik ga alle discussies weer volgen en waar mogelijk aan meedoen, hoe uitgekauwd ze ook zijn. We horen er nu echt bij!

Pim Bijl is speciaal naar London gegaan om voor het AD een sfeerreportage te maken. En hij kopt paginagroot: “Alles klopt aan het WK darts in Alexandra Palace” en in nog grotere letters: “Ook het publiek steelt de show”. Pim was samen met zijn twee vrienden binnen een half uur volledig ingeburgerd. In plaats van pints bestelden ze al snel pitchers en behalve van het lauwe Engelse bier genoten ze van alles om zich heen. Hij vond het zo jammer dat hij niet verkleed was gegaan, dat hij tegen iedereen heeft verteld, dat hij als verslaggever was verkleed. Het maakte het feestende publiek niks uit! Lekker meedoen en genieten! That’s the spirit!

Het ludieke “boring, boring tables” beantwoord met “Feed the stands, let them know it’s Christmas time”, wordt door de PDC altijd knullig zachter uitgezonden. Persoonlijk snap ik hier niks van. Maar goed de PDC is misschien bang dat het ludieke niet begrepen wordt. Ik vind het wegdraaien storend. Commentaar en achtergrond zijn keurig in evenwicht en plotseling gaat de achtergrond verloren en zit de commentator bij je aan tafel en komt daarbij veel te overheersend binnen.

Pim sloot zijn artikel fantastisch af! “Tegenover mij zit een man op leeftijd. Op zijn gezicht een onverwoestbare glimlach. Het is zijn zeventigste verjaardag. “I fucking love the darts”, zegt hij met zijn rug naar de beslissende leg. En zo is het maar net.”

Wij wisten het natuurlijk allang, darten is geweldig! En zo is’t maar net!

©Harm Mol

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws