Home PDC MvG verliest van ijzersterke Humphries, Wade UK open kampioen

MvG verliest van ijzersterke Humphries, Wade UK open kampioen

Tien jaar moest James Wade erop wachten maar de Brit heeft zijn derde UK open titel. The Machine won met 11-5 van Luke Humphries. De titelverdediger Michael van Gerwen nam het in de halve finale op tegen Humphries. Cool Hand Luke was subliem in de halve finale, hij gooide de ene na de andere 100+ finish, Humphries finishte als een koning waardoor Van Gerwen geen kans kreeg zijn titel te verdedigen.

In de andere halve finale de nieuwe nummer één van de wereld Gerwyn Price die onverwachts verloor van James Wade. Price gaf met name in de begin fase niet thuis terwijl Wade scherp was en profiteerde.

De wedstrijd verslagen:
Halve finale
James Wade (97.85) v Gerwyn Price (96.68) 11-6 
Wade kwam relatief eenvoudig 7-1 voor doordat Price niet in zijn ritme kwam en The Machine ijzersterk stond te spelen. Tijdens legs tien en elf had Price een opleving en gooide back to back 13-darters. De 37-jarige Wade had echter al een ruime voorsprong die hij niet meer uit handen zou geven. De stoïcijnse Engelsman bleef met ruim 52% sterk finishen en stabiel scoren waardoor Wade met een comfortabele 10-5 voorsprong de laatste pauze inging. Na de pauze mocht the iceman beginnen en hij wist deze leg nog binnen te harken. De huidige wereldkampioen wist zijn gemiddelde tijdens de wedstrijd wat op te krikken maar kwam deze halve finale tekort tegen de stabiele Wade die met 11-6 won.

Luke Humphries (107.83) v Michael van Gerwen (106.27) 11-5 
Humphries start subliem aan het duel tegen de Nederlander, Humphries begint de wedstrijd met een 112-finish gevolgd door een 132-finish, als dan ook nog 108 uitgaat komt Van Gerwen 4-0 achter en heeft nog geen pijl op de dubbel gekregen. Net voor de pauze weet de sloopkogel daar verandering in te brengen als hij Cool hand Luke met een snoeiharde 139-finish weet te breaken. Ook na de pauze zet de 26-jarige Engelsman zijn sterke spel door. In leg acht loopt Van Gerwen opnieuw tegen een break aan als hij de dubbel niet weet te vinden. Net voor de tweede pauze weet de Nederlander via een 130-finish op de bull weer een leg te pakken voor 7-3. De Engelsman hoeft maar te kijken naar een triple of dubbel en deze valt erin, Van Gerwen staat ruim 107 gemiddeld te gooien maar heeft geen kans tegen de subliem spelende Humphries die net voor de laatste pauze nog een 128-finish op zijn imposante lijst finishes toe kan voegen. Net na de laatste pauze mist Van Gerwen een pijltje op dubbel 16 waarna de Brit 78 uitgooit voor de winst.

Finale
James Wade (102.52) v Luke Humphries (97.95) 11-5 
Na de halve finale is er een andere Luke Humphries op het podium gekomen, de jonge Engelsman miste tegen Van Gerwen niets terwijl hij in de finale tegen Wade geen dubbel gegooid krijgt. The Machine gaat de eerste pauze in met een 4-1 voorsprong en gooide nog een mooie 150-finish voor leg vier. Na de eerste pauze blijven tot de tiende leg alle legs bij de speler die de leg mocht beginnen, het is net voor pauze twee James Wade die met een 13-darter Humphries breakt voor een comfortabele 7-3 voorsprong. The Machine weet zijn break te verzilveren, beide spelers gaan beter spelen waardoor breaken heel lastig blijkt. Wade maakt geen fouten waardoor hij op jacht gaat naar zijn derde UK Open titel nadat hij tien jaar geleden zijn tweede UK open wist te winnen. (2008 en 2011)

Foto: Lawrence Lustig/PDC