EDM Finaledag: Van Gerwen gemakkelijk door, Klaasen hard onderuit PDC
PDC

EDM Finaledag: Van Gerwen gemakkelijk door, Klaasen hard onderuit

EDM Finaledag: Van Gerwen gemakkelijk door, Klaasen hard onderuit

Gisteravond werd er geschiedenis geschreven met de van Michael van Gerwen in Hamburg en vandaag zal de finaledag van de European Darts Matchplay worden gespeeld daar. Er zijn nog twee Nederlanders, Michael van Gerwen en Jelle Klaasen, over die gaan strijden voor de titel in Hamburg. Net zoals gewoonlijk op de European Tour spelen we vandaag eerst een middagsessie gevolgd door de avondsessie waarin de kampioen wordt gekroond.

De eerste wedstrijd van de middagsessie ging tussen de titelverdediger in Hamburg Michael van Gerwen en Robert Thornton. De Nederlander begon direct goed en kwam vrij gemakkelijk op een 3-0 voorsprong, mede doordat Thornton dubbels miste. Thornton mocht uiteindelijk slechts één legje winnen, want Van Gerwen won met 6-1, waarin nog een 112-finish.

Vervolgens was het de beurt aan Ian White en Darren Webster om zich ook te plaatsen voor de kwartfinale. White en Webster begonnen goed en kregen in het begin veel kansen om te breaken. Het was White die daar voordeel uit haalde, want hij stond geweldig te finishen met 100%. White kon daarna gemakkelijk uitlopen naar een 5-1 voorsprong, want Webster gooide zijn dubbels niet goed genoeg. Het werd toen nog wel 5-2, maar in de achtste leg gooide White dubbel 16 voor de winst en een plek in de kwartfinale.

Als derde van de middagsessie kwamen Joe Cullen en Justin Pipe aan de oche. De eerste twee legs gingen met de darts mee, waarna er erg veel breaks achter elkaar aan vielen. Toen het 4-3 stond in het voordeel van Pipe ging er eindelijk weer een leg met de darts mee en dat was in het voordeel van Pipe, want daarmee kwam hij op 5-3 en was dus nog maar één legje verwijderd van de kwartfinale. Cullen pakte nog wel de negende leg, maar dat was uiteindelijk niet genoeg want Pipe wist via zijn favoriete dubbel 13 de winst met 6-4 te pakken.

De vierde partij van de middagsessie ging tussen Daryl Gurney en Stephen Bunting. Het werd een echte kraker, waarin beide spelers erg goed stonden te spelen en aan elkaar gewaagd waren. Er kwam zelfs een elfde en beslissende leg aan te pas die werd gewonnen door The Bullet Stephen Bunting.

Vervolgens kwam de tweede en laatste Nederlander in Hamburg in actie: Jelle Klaasen. Hij mocht het opnemen tegen X-Factor Andy Boulton. In de eerste leg werd eigenlijk de hele wedstrijd samengevat. Klaasen miste veel dubbels en Boulton kon daarvan profiteren. Boulton brak een aantal keer en kwam eigenlijk redelijk gemakkelijk 4-0 voor. Klaasen kwam nog wel op het scorebord maar het was niet genoeg want hij verloor met 6-1.

Als zesde op de middagsessie kregen we de partij Gerwyn Price tegen Jason Lowe voorgeschoteld. De eerste leg was erg spectaculair met een 12-darter van Price via een 120-finsih. De twee legs daarna gingen met de darts mee en dus stond het zo 2-1 voor Price. De vierde leg ging via een break ook naar Price. Vervolgens kon Lowe niet veel terug doen, waardoor Price met 6-2 wist te winnen.

De een na laatste partij van de sessie ging tussen Mensur Suljovic en de voor velen onbekende Paul Rowley. Suljovic ging geweldig van start en kwam 2-0 voor. Vervolgens gingen er een aantal legs met de darts mee, waaronder de leg van Rowley waarin hij 120 uitgooide. Suljovic wist de winst er uiteindelijk uit te slepen met 6-2, waarin hij nog een 14-darter en een 103-finish uitgooide.

De laatste partij van de middagsessie ging tussen de Ier William O'Connor en de Belg Kim Huybrechts. De eerste twee legs gingen met de darts mee en de derde en vierde leg werden breaks, waardoor het 2-2 werd. Zo ging het door totdat de elfde leg, want die kwam er want beide heren wonnen er vijf. De elfde en laatste leg werd gewonnen door O'Connor want die gooide meer triples en kreeg dus ook meer kansen die werden gepakt.

Hieronder vond u het live verslag van de wedstrijden van de middagsessie.

Michael van Gerwen (101,33) 6 - 1 Robert Thornton (83,70)

Mighty Mike wist de bull te winnen voorafgaand de partij en mocht dus beginnen. Via dubbel 20 wiste de titelverdediger in Hamburg zijn eigen leg te houden en dus op 1-0 te komen. In de tweede leg wist Van Gerwen direct een break te plaatsen, mede doordat Thornton twee pijlen op dubbel 20 miste voor de 1-1. Thornton miste in de derde leg drie pijlen op dubbel 19, waardoor Van Gerwen alsnog de eigen leg kon houden en deed dat waardoor hij 3-0 voorkwam. In de vierde leg wist Thornton dan eindelijk op het scorebord te komen doordat hij 61 uitgooide via dubbel 18. Met een 112-finish en de 12-darter sprint Van Gerwen als het ware naar het einde van de partij en kwam 4-1 voor tegen de Schot. En met een 92-finish maakte de Brabander er ook nog 5-1 van. Met een 55-finish pakte Van Gerwen de winst al binnen en had daar maar zeven legs voor nodig.

Ian White (98,60) 6 - 2 Darren Webster (92,82)

White mocht de partij beginnen en deed dat goed met legwinst via een 51-finish. Via dubbel vier wist Webster de stand gelijk te trekken naar 1-1. Via een 72-finish op tops wist Ian White de voorsprong weer te pakken, terwijl Webster zich had geparkeerd op dubbel 4. Webster miste een 74-finish door twee pijlen op de dubbel te missen, waarna Diamond White de break pakte via een 62-finish in twee darts. Met een dubbel-dubbel-finish van dubbel 16 en dubbel 8 wist Ian White de eigen leg te houden en daarmee op een 4-1 voorsprong te komen. Webster miste 80 met een pijl op tops en dat werd meteen afgestraft door White, want die gooide 71 uit via tops waardoor White nog steeds 100% op de dubbels was en hoefde nog maar een dubbel te gooien voor de winst. Webster wist een break te plaatsen in de zevende leg via dubbel 10, terwijl White zich op tops had neergezet voor de winst. Maar Webster wist zijn eigen leg niet te houden, waardoor White met 6-2 wist te winnen.

Joe Cullen (92,64) 4 - 6 Justin Pipe (92,44)

The Rockstar Joe Cullen mocht de derde partij van de sessie beginnen tegen The Force Justin Pipe. Met een 13-darter via dubbel vier hield Cullen zijn eigen leg. Via wederom een 13-darter, maar nu van Pipe, wist The Force er 1-1 van te maken via dubbel 18. Na een dubbeldrama derde leg wist Justin Pipe alsnog een break te plaatsen, voordat hij vier pijlen had gemist op de dubbel. Cullen miste er maar liefst zes om zijn eigen leg te houden. Met een 76-finish wist Joe Cullen direct de break terug te pakken en kwam zo op 2-2. De vijfde leg werd wederom een leg waarin veel dubbels werden gemist. Het was opnieuw Pipe die deze leg pakte via dubbel 1 en daarmee brak hij opnieuw. De vierde break op rij werd mede mogelijk gemaakt door Joe Cullen want die gooide 80 uit in twee pijlen. Justin Pipe brak opnieuw via een 41-finish en zo had hij het voordeel weer in handen. In de achtste leg was Cullen nergens te bekennen en zo kon Pipe gemakkelijk de leg pakken, maar Cullen kreeg alsnog een pijl op tops voor de 160-finish maar miste die, waardoor Pipe de leg pakte en daarmee voor het eerst een gaatje van twee legs sloeg en hoefde dus nog maar één leg te winnen. Cullen hield de negende leg van de partij en zo had hij nog alle kans voor de kwartfinale, maar moest dan wel in de 10e leg voor een break zorgen. Maar dat lukte niet voor Cullen, want Pipe wist 101 uit te gooien via dubbel 13 en daarmee plaatste hij zich voor de kwartfinale.

Daryl Gurney (95,88) 5 - 6 Stephen Bunting (95,00)

The Bullet mocht de wedstrijd starten tegen de nummer vier geplaatste Gurney. Via dubbel 8 ging de eerste leg direct met de darts mee en zo kwam de BDO Wereldkampioen van 2014 op voorsprong. Via dubbel 8 met een 15-darter wist ook Daryl Gurney op het scorebord te komen en daarmee werd het 1-1. Doordat Stephen Bunting dubbel6 met zijn laatste pijl gooide wist hij alsnog zijn eigen leg te houden en op 2-1 te komen. Doordat Bunting niet echt druk kon zetten in de vierde leg wist Gurney de vierde leg te houden via dubbel 20. Daardoor gingen tot nu toe alle legs met de darts mee. Via dubbel 20 wist Stephen Bunting zijn eigen leg te houden, voordat Gurney drie pijlen op diezelfde dubbel miste. In de zesde leg wist Bunting de eerste break van de partij neer te zetten doordat hij tops wist te gooien. Bunting wist de break niet te verzilveren, waardoor Gurney er 4-3 van maakte. Via een dubbel-dubbel-finish van 60 wist Gurney de stand ook gelijk te trekken en zo was het meteen weer gelijk naar 4-4. Met een 12-darter wist Bunting meteen weer op voorsprong te komen en dus had hij vanaf een 5-4 voorsprong nog maar één leg nodig voor de winst. In de negende leg werd maar liefst drie keer 180 achter elkaar aan gegooid! In de tiende leg miste Bunting één matchdart op ubbel 16, waarna Gurney er 5-5 van maakte. Met een geweldige wegzetbeurt van 177 in de laatste leg zette Bunting zich op dubbel 10, die hij met zijn tweede pijl wist te gooien voor de 6-5 winst.

Jelle Klaasen (78,19) 1 - 6 Andy Boulton (92,44)

De Nederlander mocht de partij beginnen, maar miste een aantal pijlen op dubbel 18, wat werd bestraft door een break van de Engelsman van een 70-finish. Via dubbel 8 wist Boulton er ook 2-0 van te maken, mede dankzij een wat mindere leg van Klaasen. Met een 15-darter wist Boulton ook meteen de tweede break op een rij te pakken, waardoor hij maar liefst een 3-0 voorsprong had. De vierde leg mocht ook nog eens begonnen worden door de Engelsman en die ging met de darts mee en zo werd het dus 0-4 voor X-Factor. Met een 65-finish wist Klaasen dan eindelijk op het scorebord te komen. Klaasen wist niet de tweede leg op rij te pakken, terwijl hij kansen genoeg op de dubbels had gehad. Boulton miste ook dubbels maar hij wist als eerst de dubbel wel in het vakje te gooien voor een 5-1 voorsprong. Met een 90-finish wist Bouklton het al meteen af te maken voor een 6-1 winst/

Jason Lowe (94,09) 2 - 6 Gerwyn Price (99,42)

Price begon de partij fantastisch met een 12-darter en een 120-finish. De tweede leg ging ook met de darts mee en zo kwam Jason Lowe weer gelijk, terwijl Price één pijl had gemist op dubbel 5. De derde leg ging naar Price via dubbel 10. In de vierde leg wist Price de eerste break van de partij te pakken en kwam daarmee op 3-1. De vijfde leg ging via een 70-finish met de darts mee en dus had Price tot nu toe nog geen problemen tegen Lowe. Lowe kwam tevens wel terug tot 4-2 met een 13-darter. Met wederom een 15-darter wist Price zijn eigen leg te houden voor een 5-2 voorsprong. Via dubbel 5 maakte Price het ook meteen af voor een 6-2 voorsprong.

Mensur Suljovic (104,60) 6 - 2 Paul Rowley (92,39)

De Englse Rowley mocht de partij beginnen tegen de top 10 speler van de Wereld Mensur Suljovic. Via tops wist Suljovic de eerste leg direct af te pakken met een 13-darter van Rowley. Via een prachtige 116-finish wist Suljovic ook de tweede en eigen leg te pakken voor de 2-0 voorsprong. Rowley hield zijn eigen leg en kwam daarmee op 2-1. Suljovic hield net zoals Rowley de vorige leg deed zijn eigen leg, waarmee hij op 3-1 kwam. Via een 120-finish wist Rowley toch nog in de partij te blijven. Via een 103-finish maakte Suljovic er 4-2 van in zijn voordeel. Met een 14-darter die hij uitgooide via een twee-dart finish van 86 wist Mensur Suljovic de zevende leg te winnen en dus had hij nog slechts een leg nodig voor de winst. De achtste leg was ook een prooi voor Suljovic waardoor hij via een 61-finish de winst pakte.

William O'Connor 6 - 5 Kim Huybrechts

The Hurricane won de bull voorafgaand de partij en dus mocht hij de laatste wedstrijd van de sessie beginnen. Via dubbel 16 wist Huybrechts de eerste leg te houden, maar de Ier had wel een break kans gehad. O'Connor hield ook zijn eigen leg via dubbel 12, mede dankzij dat de Belg het enkele vlak miste. O'Connor kreeg de kans vanaf 32 om de break te pakken en pakte die kans en pakte dus de break en de 2-1 voorsprong. Huybrechts brak direct terug via een 56-finish, waardoor hij het voordeel in de partij terug had. Met een 14-darter via een 59-finish hield Huybrechts zijn eigen leg en had de voorsprong weer in handen. Vervolgens hield de Ier zijn eigen leg ook weer voor dubbel 16 en zo stond het weer gelijk; 3-3. Via een 100-finish met tweemaal tops was het opnieuw Kim Huybrechts die de voorsprong pakte en op 4-3 kwam. Via dubbel 6 ging ook de achtste leg met de darts mee en zo werd het 4-4. Met een 15-darter waarin hij een 160-finish uitgooide kwam Huybrechts op mathcpoint. De tiende leg ging met een 107-finish naar William O'Connor, waardoor er een elfde en beslissende leg uit kwam. In de laatste leg was het O'Connor die meer triples gooide en dus meer kansen kreeg. Die kansen pakte hij en daarmee won hij met 6-5.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws