Michael van Gerwen wint European Darts Open, Rob Cross runner-up PDC
PDC

Michael van Gerwen wint European Darts Open, Rob Cross runner-up

De eerste Europese titel van 2019, de European Darts Open, is gewonnen door Michael van Gerwen. De Nederlander versloeg Rob Cross in de finale met 8-6.

Van Gerwen opende deze finale met een 170-finish maar na afloop van het toernooi werd met name gesproken over de 9-darter die hij gooide in de halve finale tegen Mensur Suljovic.

Dit toernooi wist de nummer 2 van de wereld indruk te maken met gemiddelden van 101, 102, 104 en 106. Ondanks dat hij in de finale wederom boven de 100,00 eindigde gooide hij hierin wel zijn laagste gemiddelde terwijl Van Gerwen toen juist piekte met 105 gemiddeld.

Avondsessie (vanaf 19:15 uur)
Kwartfinales
Michael van Gerwen (104,57) 6-5 Gerwyn Price (103,55)
Met een 127-finish kwam de Nederlander op 1-0 waarna hij uitliep naar 2-0 en 3-1. Price bracht de stand echter weer naar 4-4 waarna het ook 5-5 werd en er dus een beslissende laatste leg zou volgen. Na twee gemiste matchdarts van The Iceman was het Van Gerwen die de partij met een 118-finish naar zich toe trok.

Mensur Suljovic (102,26) 6-2 James Wade (94,97)
Met een 90-finish en 120-finish kwam James Wade op een 2-0 voorsprong. Daar waar er op dat moment nog niets aan de hand leek kantelde de partij echter volledig. The Machine wist geen leg meer te pakken en zag de winst met 6-2 naar de Oostenrijker gaan.

Justin Pipe (92,55) 2-6 Rob Cross (101,63)
Met een schitterende 170-finish kwam Justin Pipe op een 2-1 voorsprong. Hij kon echter niet voorkomen dat alle daaropvolgende legs naar Rob Cross zouden gaan die zich daardoor middels een 6-2 overwinning plaatste voor de halve finale.

Daryl Gurney (93,38) 3-6 Peter Wright (92,83)
De heren liepen naar een 2-2 tussenstand waarna Snakebite wegliep naar 4-2 en 5-3. Toen was het leed al geschied en slaagde Gurney er niet langer in om zich nog terug in de partij te vechten. Met 6-3 ging de winst dan ook naar Wright.

Halve finale
Michael van Gerwen (96,61) 7-5 Mensur Suljovic (87,73)
Het was de Oostenrijker die in het begin van de partij het initiatief nam en op een voorsprong kwam. Het zorgde er echter voor dat de Nederlander extra op scherp werd gezet en dat resulteerde in deze opmerkelijke 9-darter via een bulls-eye combinatie.

De partij was daarmee nog niet gespeeld want het werd alsnog een spannende strijd maar deze zou met 7-5 wel worden gewonnen door de Nederlander.

Rob Cross (104,24) 7-5 Peter Wright (99,33)
Met wederom een geweldig gemiddelde wist Rob Cross uiteindelijk Peter Wright te verslaan in de halve finale. Even leek ook Voltage op weg naar een 9-darter maar hij strandde op pijl 8 en won de leg uiteindelijk met een 10-darter. Hij besloot de strijd uiteindelijk met een 124-finish en een gemiddelde van ruim 104,00.

Finale
Michael van Gerwen (104,79) 8-6 Rob Cross (100,27)
Van Gerwen opent de finale sensationeel met een 170-finish en 5 legs later ziet hij Cross de stand naar 3-3 gelijk trekken met een 10-darter. Op dat moment stonden beide spelers een gemiddelde van ruim 113,00 te gooien.

Voltage kwam vervolgens zelfs op een 4-3 voorsprong maar Van Gerwen bracht dit terug naar 5-4 in zijn voordeel maar wederom kwam de partij in balans naar 5-5 en 6-6.

Bij een stand van 7-6 in het voordeel voor de nummer 1 van de wereld had het er alle schijn van dat het zou aankomen op een beslissende laatste leg maar Cross miste twee pijlen op de dubbel en Van Gerwen sloeg toe vanaf 78 en pakte de eerste Europese titel van 2019.