Home PDC Grand Slam of Darts dinsdagavond: Harms uitgeschakeld, Van Gerwen overtuigend door

Grand Slam of Darts dinsdagavond: Harms uitgeschakeld, Van Gerwen overtuigend door

Michael van Gerwen

Dinsdagavond vonden de laatste partijen uit de groepsfase van de Grand Slam of Darts plaats. De Nederlanders die aan de oche verschenen, waren Michael van Gerwen en Wesley Harms. Eerder werden Richard Veenstra en Danny Noppert al uitgeschakeld in de groepsfase van het toernooi.

Van Gerwen was al zeker van de volgende ronde, maar zette Ross Smith overtuigend aan de kant met 5-2 en een gemiddelde van rond de 111. Wesley Harms speelde een goede partij, maar het was niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde, en te winnen.

James Wade gaat door als groepswinnaar van poule B na een 5-4 verliespartij tegen Steve Lennon. Lennon won twee partijen in zijn poule, maar gaat desondanks niet door naar de volgende ronde. 

In groep C had iedereen nog kans om door te gaan naar de volgende ronde en dat maakte het spannend om naar te kijken. Suzuki moest hopen op een wonder en moest zelf ook heel goed gooien. Ze speelde prima, het werd uiteindelijk 5-3 in het voordeel van Thornton, waardoor het voor hem nog even afwachten was wat er in de andere partij gebeurde. Dimitri moest winnen maar verloor, waardoor Price en Thornton naar de tweede ronde gaan.

In poule D kon ook iedereen nog een ronde verder. Dave Parletti leek even op dreef om zijn kansen in leven te houden, hij kwam 4-1 voor, maar O’Connor pakte nog een leg waardoor Parletti zijn kansen weg waren. Parletti won de wedstrijd wel met 5-2, waardoor O’Connor volledig afhankelijk was van Gary Anderson. Webster en Anderson speelden beiden heel goed, het werd 1-0 voor Anderson, maar dankzij een 13-darter 1-1. Webster wint uiteindelijk de beslissende leg en dankzij de goede wedstrijd van zowel Anderson als Webster zijn beide heren door naar de volgende ronde.

De laatste wedstrijd gaat tussen Adrian Lewis en Jim Williams. Wie deze wedstrijd wint, is door naar de tweede ronde. Williams komt 3-1 voor en het lijkt dan ook alsof er toch een BDO speler (naast Durrant, die voor de BDO uitkomt maar natuurlijk al bij de PDC speelt), door zal gaan naar de tweede ronde. Lewis zet echter de versnelling aan, gooit flink wat maximale scores en besluit de wedstrijd met een 113-finish. The Jackpot wint en staat dus ook in de tweede ronde.

Schema:

(98.03) Ian White 5-4 Wesley Harms (B) (97.66)

Harms heeft minstens een 5-2 overwinning nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Harms komt echter 2-0 achter, en in de derde leg krijgt de Nederlander een pijl op de bull om de leg te pakken, maar mist. Dan gooit White ook dubbel vijf om de derde leg te pakken en zo is de Grand Slam of Darts voor Harms ten einde. De resterende legs moeten natuurlijk nog wel gespeeld worden en Harms geeft nog niet op. Dankzij een maximale score weet Harms de vierde leg wel te pakken. Harms pakt ook de vijfde leg en het staat 3-2. Het wordt ook 3-3 en Harms houdt zicht op een overwinning. Het wordt 4-4 en de wedstrijd krijgt een beslissende leg. Deze wordt gewonnen door White, die zo zijn weg baant naar de tweede ronde van de Grand Slam. Voor Harms is het helaas afgelopen.

Knock-out fase: Ian White
Uitgeschakeld: Wesley Harms

(86.66) James Wade 4-5 Steve Lennon (B) (92.43)

Ook Steve Lennon moet minstens 5-2 winnen om door te gaan naar de tweede ronde. Ondanks dat de Ier kansen krijgt, is het Wade die 3-0 voor komt en daarmee de hoop van Lennon doet vergaan. Lennon komt wel weer terug tot 3-3, dan wordt het ook 4-4 en ook in deze wedstrijd komt het aan op een beslissende laatste leg. Wade kan 164 niet uitgooien, en Lennon krijgt dan 3 matchdarts op D14. De tweede gaat erin, Lennon wint, maar dat maakt niets meer uit. James Wade en Ian White gaan door.

Knock-out fase: James Wade
Uitgeschakeld: Steve Lennon

(111.38) Michael van Gerwen v Ross Smith (A) (101.1)
Van Gerwen staat de hele wedstrijd lang geweldig te gooien. Smith kan maar twee legs pakken, en Van Gerwen gaat als nummer één door in de poule.

Knock-out fase: Michael van Gerwen
Uitgeschakeld: Ross Smith

(94.25) Robert Thornton 5-3 Mikuru Suzuki (C) (85.6)
Een goede partij tussen Thornton en Suzuki, de Japanse bleef lang bij en kreeg zelfs een kans om 4-4 te maken. Dat lukte echter niet, waardoor Thornton met 5-3 won. Suzuki gooide een maximale score, Thornton gooide er vier en voor hem is het nog even afwachten of hij door is naar de volgende ronde, dat hangt af van de wedstrijd tussen Price en Van den Bergh.

Knock-out fase: Robert Thornton
Uitgeschakeld: Mikuru Suzuki

(97.14) Gerwyn Price 5-2 Dimitri Van den Bergh (C) (91.59)
Price speelt een zeer goede wedstrijd en gooit onder andere 110 uit en 97 voor de wedstrijd. Hij wint overtuigend met 5-2 van Van den Bergh en wordt zo groepswinnaar. Thornton wordt op deze manier tweede in de poule.

Knock-out fase: Gerwyn Price
Uitgeschakeld: Dimitri van den Bergh

(88.87) William O’Connor v Dave Parletti (D) (83.92)
Parletti heeft nog geen overwinningen geboekt tijdens dit toernooi en dit is zijn laatste kans om zich te bewijzen. Beiden heren gooien een 15-darter waardoor het 1-1 komt te staan. Vervolgens is Parletti de betere, het wordt 4-1, maar Parletti kan de winst niet meteen met 5-1 naar zich toe trekken. O’Connor wint nog een leg, het wordt uiteindelijk 5-2 en voor Parletti zit daarom het toernooi er op.

Uitgeschakeld: William O’Connor, Dave Parletti

(97.59) Gary Anderson 4-5 Darren Webster (D) (101.5)
Anderson komt 1-0 voor, het wordt ook 1-1 en beide heren staan zeer goed te gooien. Anderson komt 3-1 voor, Webster komt terug naar 3-3 dankzij twee 100+ finishes. Het wordt 4-4, en in een laatste, beslissende leg is het Webster die net de betere is en de wedstrijd wint.

Knock-out fase: Gary Anderson, Darren Webster

(96.28) Adrian Lewis 5-3 Jim Williams (A) (91.64)
Lewis breekt om 1-0 voor te komen, maar Williams breekt terug om de stand gelijk te trekken. Williams pakt een 3-1 voorsprong, maar Lewis komt met een aantal maximale scores en komt terug tot 3-3. Lewis pakt dan de voorsprong en gooit vervolgens 113 uit om de wedstrijd te winnen, en door te gaan naar de volgende ronde.

Knock-out fase: Adrian Lewis
Uitgeschakeld: Jim Williams