Home PDC Price komt in rijtje met Taylor, Van Gerwen en Van Barneveld na...

Price komt in rijtje met Taylor, Van Gerwen en Van Barneveld na Grand Slam of Darts titelprolongatie

2019-03-27 PDC Premier league Ahoy woensdag Gerwyn Price

Zondagavond speelden Peter Wright en Gerwyn Price de finale van de Grand Slam of Darts. Wright zal op voorhand blij zijn geweest dat hij Gerwyn Price in de finale zou treffen, want Price was verantwoordelijk voor de uitschakeling van Michael van Gerwen in de halve finale waartegen de Schot elf majorfinales gespeeld heeft en deze heeft hij geen van allen winnend afgesloten. Gerwyn Price brak op zijn beurt met een negatieve reeks tegen Michael van Gerwen. De Welshman had tot vandaag negentien keer tegen Michael gespeeld, maar verloor al deze partijen. Hier kwam ditmaal dus verandering in, waardoor Price zijn titel kan prolongeren. Daarvoor zal hij, net zoals vorig jaar toen Gary Anderson runner-up werd, een Schot moeten verslaan in de finale.

Price had tegen Wright overigens ook geen al te best onderling resultaat. De Welshman stapte in de 18 eerdere ontmoetingen slechts viermaal als winnaar van de oche. Eenmaal deelde beide heren een punt in de Premier League. Wright had dus dertien overwinningen op zijn naam staan tegen Price. Drie van zijn vier overwinningen tegen Snakebite behaalde The Iceman echter in de afgelopen dertien maanden, waarin beide heren elkaar viermaal troffen. Zo was Price de sterkste op de World Series of Darts Finals 2018 en beide poulewedstrijden in de Premier League 2019. Wright won op zijn beurt de poulewedstrijd in de Champions League of Darts. Dit zal Price wat vertrouwen gegeven hebben.

In de finale trok titelverdediger Gerwyn Price zijn sterke spel door en won overtuigend met 16-6 van Peter Wright, die zelf ook een goede partij speelde, met net geen 108 gemiddeld. Hierdoor kwam Price in een rijtje met Phil Taylor, Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Gary Anderson, Adrian Lewis en Rod Harrington. Al deze spelers wisten namelijk als enigen een PDC-majortitel te prolongeren. Taylor en Van Gerwen deden dit uiteraard meermaals. Van Barneveld deed dit op het UK Open 2006 en 2007. Lewis won het PDC WK 2011 en 2012, terwijl Anderson deze titel in 2015 en 2016 pakte. Rod Harrington, de vader van Ryan Harrington die dit jaar zijn debuut maakte in Wolverhampton, won in 1998 en 1999 de World Matchplay.

Grand Slam of Darts 2019
Finale
Peter Wright (96,28) – Gerwyn Price (107,86) 6-16
Price forceert met een 100-finish direct een break. Via een 111-finish komt de Welshman op 4-2. The Iceman maakt er via een 84-finish 5-3 van om via een 13-darter de tweede break van de wedstrijd te pakken voor een 6-3 voorsprong. Price houdt vervolgens zijn eigen leg met een 88-finish. Na tien legs noteert titelverdediger Price een gemiddelde van 113,5. Price pakt via een 110-finish nog een break en komt op 10-5. Price gooit 81 uit voor een vijfde break voorsprong en komt op 14-5. Price boekt een overtuigende 16-6 zege.