Home PDC Het was een fantastisch 2019 voor Michael van Gerwen

Het was een fantastisch 2019 voor Michael van Gerwen

PDC

Er zijn van die sporten waarin Nederland zich met de wereldtop mag meten. Wielrennen, hockey, Formule 1, kickboksen en darts zijn een paar goede voorbeelden. Michael van Gerwen staat al jaren aan de absolute top en het kalenderjaar 2019 heeft maar weer aangetoond wat voor fantastische speler hij is. 

Zoals elk jaar wordt de finale van het WK Darts van de PDC Bond afgewerkt op Nieuwjaarsdag. Voor Michael Van Gerwen betekende dit dat 2019 begon op de beste manier mogelijk: hij mocht zich op 1 januari gelijk kronen tot wereldkampioen. In de finale is ‘Mighty Mike’ met 7-3 te sterk voor Michael Smith, waardoor hij zich voor de derde keer wereldkampioen mag noemen. De 30-jarige Brabander is dat toernooi ijzersterk – hij gooit tijdens het toernooi geen enkele keer een gemiddelde lager dan 100. Het is dan ook niet gek dat de experts van Bet777 hem zien als absolute favoriet voor The Masters.

En inderdaad, Van Gerwen stelt niet teleur. Begin februari wint hij zijn vijfde Masters op rij na in een zinderende finale met 11-5 af te rekenen met James Wade. In diezelfde maand wint Van Gerwen het eerste Players Championship, door in de finale van de Nederlander Wattimena te winnen. Het is duidelijk: ook dit jaar is Van Gerwen weer oppermachtig en de kans is groot dat hij dit jaar alles zal winnen waar hij aan meedoet. 

De verrassing is dan ook groot als diezelfde maand tijdens de tweede Players Championship in de kwartfinale wordt uitgeschakeld door Jonny Clayton. De Players Championship 3 die maand is wel een prooi voor Van Gerwen, en hij breekt het titelrecord ProTour van Phil Taylor daarmee. Daarnaast wint hij drie van zijn vier wedstrijden in de Premier League. 

In maart valt Van Gerwen een beetje terug, met enkele gelijke spelen en verliespartijen in de Premier League en op het UK Open. Toch weet hij de maand goed af te sluiten met een overwinning op de European Tour. In 2019 zal hij er daar nog drie overwinningen in de European Tour aan vast plakken.

Verder wint Van Gerwen in 2019 de World Series of Darts, de Champions League of Darts en de World Grand Prix. Op het WK eind 2019 plaatst hij zich voor de finale tegen Peter Wright, zonder zich bovenmatig in te spannen. 

Simpelweg de beste

Het is duidelijk dat anno 2019 Michael van Gerwen de allerbeste darter ter wereld is. Hij wint toernooi achter toernooi, finale achter finale en hoewel het niveau van ‘Mighty Mike’ niet altijd is wat we van hem gewend zijn, is er nog geen darter die aan hem kan tippen. Hoewel hij het aantal WK-zeges van Phil Taylor niet zal overtreffen, blijft het voor Michael van Gerwen zoeken naar andere manieren om zich te blijven motiveren tegen tegenstanders die vaak minder blijken. In de eerste maanden van 2020 gaan we meemaken of Van Gerwen nog steeds het niveau kan vasthouden van de afgelopen jaren, of zelfs de grenzen enigszins kan verleggen.