Home PDC Jacques Nieuwlaat: “Het failliet van de BDO is waarlijk nabij”

Jacques Nieuwlaat: “Het failliet van de BDO is waarlijk nabij”

Op 31 december 1992 reisde ik voor de eerste keer naar Engeland met als einddoel het heilige land. Toen nog met een veerboot van Vlissingen naar Sheerness om de reis vervolgens per auto te vervolgen naar de Lakeside Country Club in Frimley Green. De oudere dartsvolgers weten direct waar ik het over heb: Ik was onderweg naar The Embassy. Een jaarlijkse bijeenkomst van de beste pijlenkijlers uit de wereld. Iedereen wilde daar spelen en iedereen die niet goed genoeg was wilde er naar toe om de sfeer te proeven. Kortom: het Walhalla van de dartsport.

Als ik door de deuren binnentreed in de zaal waar ‘het’ gaat gebeuren staat het kippenvel duimendik op mijn armen. Als Martin Fitzmaurice zijn legendarische “Are You Ready, Ladies and Gentlemen, Let’s Play Darts” uitspreekt fladderen de vlinders in mijn buik. En als levende legende Eric Bristow het podium betreedt breekt men de tent af. Op dit moment weet ik het zeker; dit is het summum van de dartsport.

Op 30 mei 2018 kijk ik op het YouTube kanaal van de BDO naar de BDO World Darts Trophy, het is namelijk ruim 25 jaar later mijn beroep geworden; naar darts kijken. Ik zie een paars podium met daarop een tv scherm, een MC en een (Nederlandse) scheidsrechter. De eerste twee spelers worden aangekondigd en lopen, wat plichtmatig en onwennig, naar het podium. Ik zie geen camerashots van het publiek en na een paar minuten begrijp ik ook waarom, er is namelijk niemand aanwezig. Vorig jaar was het al verschrikkelijk toen het toernooi in Glamorgan werd gespeeld, nu is het niets beter. Dan kijk ik lusteloos naar de voorbijtrekkende wedstrijden en in die potjes gebeurt… helemaal niets.

Ja, ik zie telkens twee mannen of twee vrouwen pijlen richting een bord gooien, maar dat is het dan ook. Niemand juicht, niemand schreeuwt en niemand toont enige emotie. Het publiek volgt de spelers en speelsters in deze. Laat ik benadrukken dat we het hier dus hebben over één van de drie grote TV toernooien van de BDO, vroeger toch de organisator van de toernooien op de heilige grond. Wat is er in hemelsnaam mis gegaan in de laatste jaren?

Voor het volledig artikel verwijzen we je graag door naar dit artikel op de website van  RTL7.