Home BDO/WDF Hoofdnieuws Jacques Nieuwlaat: ”Niemand zal Ashton of Suzuki willen loten op GSOD”

Jacques Nieuwlaat: ”Niemand zal Ashton of Suzuki willen loten op GSOD”

Foto: Evert Zomer

Namens RTL7 schreef Jacques Nieuwlaat een blog, waarin hij ingaat op de charme van de WDF World Cup, de toekomstplannen van de WDF en de keuze voor de dames op de Grand Slam of Darts. Zijn volledige blog is hier te vinden.

Het is een ongelofelijke eer voor mij om teams als Engeland, Wales, Nederland of Australië naar het podium te roepen. Maar nog veel leuker is het misschien wel om landen en spelers die niet zo heel vaak live te zien zijn zoals Zuid-Korea, Japan of Hongkong die richting op te halen. De WDF World Cup is het grootste teamtoernooi in de wereld en daarom is het misschien wel jammer dat het niet de aandacht krijgt die het verdient. Natuurlijk zijn de spelers uit Turkse & Caicos, Mongolië of Trinidad en Tobago niet zo bekend als Michael van Gerwen of Gary Anderson, echter ook Michael en Gary hebben hun wortels liggen bij dit kampioenschap. 

Wat het toernooi zo bijzonder maakt is dat iedereen er met maar één doel staat: Het maximale uit zichzelf halen. Voor de één is dat de volgende gouden medaille, voor de ander is het hoogtepunt het vertegenwoordigen van je land. Voor beiden geldt dat darts op zijn puurst wordt gespeeld. Op dag één zie je iedereen per land stuk voor stuk binnenkomen, iedereen nog een beetje onwennig ook. Maar na vijf dagen buiten is het afscheidsbanket een afscheid van vrienden. Bijna 500 darters en dartsters en ruim 200 officials maken van de World Cup een onvergetelijk evenement. Met name gastland Roemenië heeft zich van zijn beste kant laten zien. Een land met ongeveer 250 geregistreerde darters heeft een toernooi neergezet waar de rest van de dartwereld nog een puntje aan kan zuigen. Uiteraard feliciteer ik alle winnaars nog een keertje met de medailles, maar ik wil iedereen met name bedanken voor een paar prachtige weken. 

Naast het darten werd er ook veel gesproken tijdens deze Cup. Voormalig BDO Mastercaller – maar vooral dartliefhebber en kenner – “Little” Richard Ashdown is aangesteld als Chief Development Officer voor de WDF. Hij gaat in de aankomende maanden een plan schrijven om het WDF-ranking systeem meer betekenis te geven. Daarbij zal hij de hulp zoeken van dartorganisaties over de hele wereld en een aantal “kenners” die input zullen geven hoe de WDF verder zal moeten volgens hun visie. Meer hierover lees je op de website van RTL7.

Tijdens mijn afwezigheid is het darten in de rest van de wereld natuurlijk gewoon doorgegaan. Een mooie vijfde World Grand Prix zege voor MVG, die weer helemaal vrij lijkt in zijn hoofd. De aanstaande geboorte van zijn zoon zal een enorme opluchting voor hem zijn na de moeizame route die hij en Daphne hebben gehad. Toch is het seizoen nog niet gedaan, eigenlijk begint het pas, want in sneltreinvaart volgen de majors elkaar nu op. De Champions League of Darts, het Europees kampioenschap, World Series Finals, de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals. Het is allemaal de opmaat voor het WK. Graag wil ik toch nog even terugkomen op één toernooi in het bijzonder: De Grand Slam of Darts. De deelnemers namens de BDO zijn bekendgemaakt, en onder hen de Nederlanders Wesley Harms en Richard Veenstra, maar misschien nog wel opmerkelijker ook twee dames Mikuru Suzuki en Lisa Ashton. Het zijn zeker niet de eerste dames die mee gaan doen aan de Grand Slam of Darts. In het verleden deden onder andere Francis Hoenselaar, Trina Gulliver en Anastasia Dobromyslova ook al mee. Toch denk ik dat er nu een verschil is. Toen waren de dames echt niet goed genoeg in het veld van topspelers, tegenwoordig denk ik echt dat met name deze twee dames zich wel kunnen meten met in ieder geval de subtop bij de heren. En dus denk ik ook dat de meeste heren liever deze twee dames zullen ontwijken in hun poule.