James Wade gaf toe dat hij manisch depressief is en ADHD heeft PDC
PDC

James Wade gaf toe dat hij manisch depressief is en ADHD heeft

James Wade gaf toe dat hij manisch depressief is en ADHD heeft

James Wade heeft 28 dagen doorgebracht in de kliniek The Priory waar is vastgesteld dat hij manisch depressief is en ADHD heeft. Dit heeft de nr. 4 van de PDC Order of Merit toegegeven in een interview met Phil Lanning van de krant The Scottisch Sun. De 28-jariger darter vertelde The Scottish Sun: "Tijdens mijn verjaardag van een jaar geleden ben ik de hele dag in bed gebleven en heb ik alleen maar gehuild. Ik wilde een hartaanval krijgen, ik wilde dood. Mijn leven en mentale conditie leken wel een achtbaan en hier ging mijn spel onder lijden. Ik wist al vanaf mijn 11e of 12e dat ik anders was. Ik keek anders tegen het leven aan vergeleken met andere kinderen en ik kan me nog herinneren dat ik mijn ouders gevraagd heb of ik geestelijk gestoord was. Ik heb altijd last gehad van vreemde stemmingswisselingen. Het ene moment was ik hyper actief en blij en het andere moment wilde ik doodgaan."

Wade gelooft nu dat hij beter met zijn manische depressiviteit om kan gaan. "Ik ben meer constant en heb mijn stemmingen beter onder controle. De druk van het darten, het geld en familie, dat draag ik met me mee. Maar ik heb geleerd om er nu beter mee om te gaan en dat een tegenslag niet meteen het einde van de wereld is."

In de finale van het Grand Slam of Darts gaf Wade een 8-0 voorsprong weg en verloor hij met 16-12 van Scott Waites. Hij werd al vroeg verslagen bij de World Cup en tijdens het PDC WK ging hij ook vroegtijdig onderuit tegen de relatief onbekende Oostenrijker, Mensur Suljovic. "Dat was de laatste druppel. Ik had hulp nodig. Ik ging regelmatig naar de psychiater maar ik wist dat ik nu 24 uur per dag aandacht nodig had."

Omdat hij bij het inchecken bij de psychiatrische kliniek 'The Priory' suïcidaal was is hij meteen opgenomen en goed in de gaten gehouden vanwege de zelfmoordneigingen. "De kliniek maakt veel indruk. Er zijn geen glazen spiegels, radiateurs en gordijnsnoeren of voorwerpen waarmee je jezelf kunt verhangen of op andere wijze zelfmoord plegen", aldus James Wade.

Wade gaf aan dat de tijd die hij in de kliniek heeft doorgebracht wonder heeft verricht. "Maar iedere dag is nog steeds een strijd. Ik ben nu gelukkiger dan ik ooit geweest ben ook toen k nog een kind was. Ik heb nog steeds mijn momenten en ben nog altijd bang dat ik terug ga naar die donkere dagen, maar het gaat de goede kant op."

Naar aanleiding van het artikel in de Scottish Sun heeft Wade ook nog een verklaring gegeven op de website van de PDC. Hierin geeft Wade aan dat hij al jaren met het probleem geleefd heeft en dat hij nu blij is dat hij de benodigde hulp krijgt. In de verklaring geeft hij aan dat die hulp zich uit in zijn vorm waar een flinke stijgende lijn in zit. Daarnaast gaf Wade aan: "Ik wil iedereen bedanken voor de aardige berichtjes die ik gekregen heb. Ik ben sprakeloos van al jullie steun. De PDC, mijn sponsoren, mijn familie, vrienden en management wil ik in het bijzonder bedanken voor alle steun tijdens het afgelopen jaar. Ik wil iedereen die zo moet lijden laten weten dat het helemaal geen schande is om hulp te vragen, sterker nog, dat is het beste wat je kunt doen. Ik zie jullie allemaal in Bolton."

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws