Home PDC Uit de oude doos oud wereldkampioen “deadly Boomerang David”

Uit de oude doos oud wereldkampioen “deadly Boomerang David”

Tijdens de Perth Darts Masters zagen we Tony David aan de zijde van Raymond van Barneveld. RvB is nog altijd goed bevriend met David, de jongere generatie weet mogelijk niet eens wie Tony David is waardoor we een oude ‘in de spotlight’ van de plank hebben gehaald. Maak kennis met  welke we plaatste in April 2010.

Vandaag in de allereerste ‘In de spotlight’ Tony David, hij kwam hij zag en overwon. Maar net zo snel als hij in 2002 op kwam zetten was hij ook behoorlijk snel weer weg. Maar toch wist hij het een aantal jaren vol te houden aan de top bij de toen nog zeer sterk bezette BDO. In 2002 won hij uit het niks de Lakeside en in hetzelfde jaar wist hij ook de World Darts Trophy op zijn naam te zetten en was hij ook de sterkste bij de Doeland Grand Masters. Op dat moment kon er niemand meer om de ‘Deadly Boomerang’ heen. Deze naam kreeg hij overigens omdat hij altijd genadeloos toesloeg wanneer het echt moest.

In 2004 werd hij nog runner-up bij de international darts league en was hij nog halve finalist bij de Winmau World Masters. Na al deze hoogtepunten werd het jaar 2005 een teleurstellend jaar voor de Australiër. Hij ging er in alle grote toernooien vroegtijdig uit en was daardoor in 2006 voor geen enkel groot toernooi geplaatst. In 2007 wist hij zich weer te plaatsen voor de Bavaria World Darts Trophy en leek hij langzaam op de weg terug. Hij kwam zelfs na 2 jaar afwezigheid weer terug op de Lakeside maar kwam in de 1e ronde te kort tegen Gary Robson en mocht daardoor alweer vroegtijdig naar huis.

Tony David heeft tot nu toe zes keer mee gedaan aan de Lakeside. Zijn 1e keer was in 2001 waar hij verloor in de 1e ronde van Andy ‘The Viking’ Fordham. Het jaar erop wist de Australiër de Lakeside op zijn naam te schrijven. In de 1e ronde won hij met 3-1 van Ritchie Davis en in de 2e ronde moest Marko Pusa er met dezelfde cijfers aan geloven. In de kwartfinale wist hij op het nippertje te winnen van de Schot Bob Taylor (5-4). Martin Adams stond op hem te wachten in de halve finale, zelfs de altijd constant spelende Martin Adams kon dat jaar David niet stoppen en werd ook met 5-4 verslagen door de Australiër. De finale in 2002 ging tussen Mervyn King en Tony David. King was op dat moment één van de favorieten voor de eindzege maar kwam met 6-4 te kort tegen een ontketende Tony David. Door zijn eindzege in 2002 mocht David 48.000 Pond mee terug nemen naar Australië. Door de overwinning in 2002 was de Australiër in 2003 één van de favorieten, hij starte het toernooi goed maar verloor in de kwartfinale met ruime cijfers van Ritchie Davis. In 2004, 2005 en 2008 kwam hij telkens niet verder dan de 1e ronde. Hij verloor van Darryl Fitton, Tony Eccles en in 2008 van Gary Robson.

Tijdens de World Darts Trohpy die hij in 2002 wist winnen, wist hij nogal wat grote namen te verslaan. Zo won hij in de 1e ronde van de Belg Erik Clarys met 3-0 en in de 2e ronde moest Mervyn King er met dezelfde cijfers aan geloven. In de kwartfinale won hij met 5-2 overtuigend van de Schot Peter Johnstone en in de Halve Finale won hij in een spannende partij op het nippertje van Andy Fordham (5-4). De finale was op papier een topper op dat moment en zou wel eens ‘all the way’ kunnen gaan, David dacht er op dat moment anders over en walste met 6-0 over Tony O’ Shea heen om zo de eindoverwinning en 45.000 Euro te pakken. Met de Lakeside al op zak en daarbij ook nog is deze overwinning was 2002 natuurlijk een zeer succesvol jaar voor David.

Naast het darten moet Tony David ook veel meer rust houden dan andere darters aangezien hij lijdt aan de bloedziekte Hemofilie. In 2009 moest David nog een aantal keren met spoed naar het ziekenhuis. Dat jaar werden zijn gezondheidsproblemen steeds erger waar hij nog steeds mee worstelt. Tegenwoordig gaat hij in Australië nog wat toernooien af waar de kwartfinale meestal zijn eindstation is.

Kan The Deadly Boomerang nog een keer terug keren aan de top?

Gewonnen toernooien
Lakeside 2002
World Darts Trophy 2002
Doeland Grand Masters 2002
Australian Masters 1996, 2000, 2001
Australian Grand Masters 2002, 2008
Pacific Masters 2003
French Open 2003
Coronation Open 2003
Queensland Zone 7 Open 2003
Coolbellup Open 2004
Central Coast Classic 2006
New Zealand Open 2006