PDC UK Q-School Finalefase: Mitchell pakt laatste dagzege, twee niet-Europeanen pakken PDC-tourkaart PDC
PDC

PDC UK Q-School Finalefase: Mitchell pakt laatste dagzege, twee niet-Europeanen pakken PDC-tourkaart

PDC UK Q-School Finalefase: Mitchell pakt laatste dagzege, twee niet-Europeanen pakken PDC-tourkaart

Woensdag werd verder gegaan met de Finalefase van PDC Q-School. Vanaf zondag t/m woensdag lag er iedere dag voor iedere dagwinnaar, dus een in Niedernhausen en een in Milton Keynes, een PDC-tourkaart klaar. In Duitsland gingen de eerste drie PDC-tourkaarten naar Geert de Vos, Geert Nentjes en de Duitser Florian Hempel, terwijl in Engeland Kirk Shepherd, Jason Heaver en Jake Jones de dagzeges met bijbehorende PDC-tourkaart pakten. De overige 21 PDC-tourkaarten worden verdeeld op basis van aanmeldingen per Q-School. Zodoende zal na woensdag ook de top 8 van de PDC European Q-School Final Stage Order of Merit en de top 13 van de PDC UK Q-School Final Stage Order of Merit een PDC-tourkaart behalen. Jack Main, Martin Lukeman en Lewis Williams zijn al zeker van een plek in de top 13 van de PDC UK Q-School Final Stage Order of Merit. Hierbij begon iedereen op 0. Hiervoor krijg je een punt per overwinning vanaf de laatste 64 dus: laatste 32 = 1 punt, laatste 16 = 2 punten, kwartfinale = 3 punten, halve finalist = 4 punten, runner-up = 5 punten. .

Scott Mitchell pakte de laatste dagzege. ScottyDog zette achtereenvolgens Alan Norris, Gary Butcher, Graham Usher, Shaun McDonald, Carl Wilkinson, Andrew Gilding en Daniel Baggish opzij. In vijf van de zeven wedstrijden noteerde de voormalig BDO wereldkampioen een gemiddelde van boven de 95, waarvan 100.8 in zijn partij bij de laatste 16 tegen Shaun McDonald het hoogst was.

Daarnaast waren er 13 PDC-tourkaarten te vergeven via de PDC UK Q-School Final Stage Order of Merit. Joe Murnan wist direct zijn PDC-tourkaart te halen en kwam voor de vierde keer Q-School door. Een kwartfinale op maandag was zijn beste resultaat. Ook Jon Worsley wist zijn PDC-tourkaart terug te winnen. De Welshman pakte voor de derde keer een tourkaart via Q-School grotendeels door zijn halve finale plek op zondag. Ook voormalig PDC-tourkaarthouders Andrew Gilding en Peter Hudson maken hun rentree op de PDC Pro Tour. Zo maakt Goldfinger, die vanaf 2012 t/m 2018 een vast gezicht was op de PDC Pro Tour zijn rentree, die een halve finale haalde op de laatste dag nadat hij op de eerste drie dagen minimaal de laatste 32 haalde. Hudson was van 2011 tot en met 2014 en in de jaren 2018 en 2019 al actief op het PDC-circuit. Hudson wist op de laatste dag de halve finale te halen.

De Australiër Gordon Mathers, die ook op het laatste PDC WK actief was, wist dinsdag de finale te halen en daardoor zette hij een flinke stap voor het pakken van de PDC-tourkaart. De Amerikaan Daniel Baggish, die op het PDC WK 2021 knap won van Adrian Lewis, kende een bijzondere PDC Q-School. Of The Gambler bewust of niet het erop gokte zullen we nooit weten, maar na twee dagen Fase 1B was hij nog puntloos. Op de laatste dag drong hij door tot de halve finale wat hem een plek opleverde in de Finalefase. In de Finalefase kwam hij op de eerste drie dagen niet voorbij de laatste 64 en leek zijn kansen op een PDC-tourkaart verspeeld te hebben. Hij wist echter de finale te halen en voor aanvang van de finale was bekend dat één leg pakken tegen Scott Mitchell zou volstaan en pakte alsnog een PDC-tourkaart door twee legs binnen te halen in de finale tegen Scotty Dog.

De andere PDC-tourkaarten gaan naar relatief onbekende spelers, namelijk Jack Main, Martin Lukeman, Lewis Williams, Eddie Lovely, Alan Soutar, Brett Claydon en John Brown.
Het Engelse talent Jack Main, die 2020 afsloot als nummer 26 op de Development Tour Order of Merit, gaf op de eerste dag van de Finalefase al zijn visitekaartje af door de finale te halen, waarin hij Kirk Shepherd zijn meerdere moest erkennen. Dinsdag voegde de Engelsman daar een kwartfinale aan toe, waardoor hij zeker was en besloot de woensdag te laten schieten.
Martin Lukeman, die in 2017 al de laatste 16 van het UK Open haalde, pakte op de eerste dag een halve finale, waarin ook hij zijn meerdere moest erkennen in voormalig PDC WK finalist Shepherd en wist vervolgens nog twee keer de laatste 16 te halen. Ook hij was daardoor zeker van een PDC-tourkaart en kwam op woensdag niet in actie.
Welshman Lewis Williams, die 2020 afsloot als nummer 15 van de Challenge Tour Order of Merit en nummer 21 van de Development Tour Order of Merit, stootte op de maandag en dinsdag door naar de halve finales en pakte zo een PDC-tourkaart.
De Eddie Lovely, die 2020 afsloot als nummer 21 van de Challenge Tour Order of Merit, pakte op maandag een halve finale, voordat hij woensdag kwartfinalist werd. Lovely stond in 1993 en 1997 al bij de laatste 16 van de BDO World Masters.
De Schot Alan Soutar haalde op maandag de finale, waar hij zijn meerdere moest erkennen in Jason Heaver. Soutar is al jaren actief in het BDO/WDF-circuit en wist in 2016 en 2017 de laatste 16 van de BDO World Masters te halen, nadat hij in 2011 al op het BDO WK stond. Soutar is ook betrokken bij de ontwikkeling van Schots talent door zijn inzet voor de Angus Darts Academy. Soutar is ook een vast gezicht in het Schotse team en haalde in 2013 de kwartfinale van de WDF World Cup singles, voordat hij in 2018 de halve finale van de WDF Europe Cup singles eraan toevoegde.
Brett Claydon was zeer constant deze PDC Q-School. Op de zondag haalde hij de laatste 16 om de drie daaropvolgende dagen steeds de laatste 32 te halen. Claydon wist in 2014 al eens een Challenge Tour toernooi op zijn naam te schrijven en stond in 2016 al op het UK Open, waar de laatste 96 zijn eindstation was.
John Brown zijn beste resultaat was een kwartfinale op de dinsdag, nadat hij een dag eerder in de laatste 16 strandde.

PDC UK Q-School Finalefase dag 4
Laatste 16
Eddie Lovely - Sam Cankett 6-2
Peter Hudson - Kevin McDine 6-5
Shane McGuirk - Liam Meek 6-5
Daniel Baggish - Matt Jackson 6-2
Scott Mitchell - Shaun McDonald 6-2
Carl Wilkinson - Jim Williams 6-4
Andrew Gilding - Jamie Clark 6-2
Mark Dudbridge - Kevin Garcia 6-4

Kwartfinale
Peter Hudson - Eddie Lovely 6-3
Daniel Baggish - Shane McGuirk 6-5
Scott Mitchell - Carl Wilkinson 6-3
Andrew Gilding - Mark Dudbridge 6-3

Halve finale
Daniel Baggish - Peter Hudson 6-2
Scott Mitchell - Andrew Gilding 6-4

Finale
Scott Mitchell (96.0) - Daniel Baggish (85.1) 6-2

Alle uitslagen PDC UK Q-School Finalefase dag 4
PDC UK Q-School Final Stage Order of Merit

PDC UK Q-School tourkaartwinnaars
Dag 1: Kirk Shepherd
Dag 2: Jason Heaver
Dag 3: Jake Jones
Dag 4: Scott Mitchell
Top 13 Order of Merit: Jack Main, Andrew Gilding, Martin Lukeman, Lewis Williams, Eddie Lovely, Alan Soutar, Joe Murnan, Gordon Mathers, Peter Hudson, Jon Worsley, Brett Claydon, John Brown, Daniel Baggish

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws