PDC WK dag 9 avond: Gary Anderson en Van Gerwen imponeren PDC
PDC

PDC WK dag 9 avond: Gary Anderson en Van Gerwen imponeren

PDC WK dag 9 avond: Gary Anderson en Van Gerwen imponeren

In de avondsessie van de tweede ronde stonden er een paar schitterende duels op het programma. Mensur Suljovic en Robert Thornton openden de avond waarna Gary Anderson en Paul Lim het tegen elkaar opnamen. De afsluiter van de avond ging tussen Michael van Gerwen en James Wilson. De Oostenrijker en de Schot maakten er een boeiend gevecht die alle kanten op kon. Beide heren misten vele darts op de dubbel waardoor het eigenlijk niet te voorspellen was wie er ging winnen. De als vijfde geplaatste Suljovic had het moeizaam, maar dat was ook te verwachten gezien zijn spel. Er kwam maar liefst drie keer een beslissende vijfde aan te pas, maar uiteindelijk was het de winnaar van de Champions League of Darts die zich naar de volgende ronde vocht.

De tweede partij ging tussen de tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson en de dartslegende Paul Lim. De Singaporees gooide zevenentwintig jaar geleden een negendarter en bijna leek het alsof we terug gingen in de tijd. Echter, Lim strandde op twee centimeter, maar pakte vervolgens wel een setje. Dit tot ieders vreugde, daarna ging 'The Flying Scotsman' op het gaspedaal staan, had Lim nog een klein kansje om de vijfde set binnen te halen, maar het was de Schot die toch overtuigend doorgaat.

Het slotstuk van de avond bestond uit Michael van Gerwen en James Wilson. De darter uit Vlijmen liet er geen gras over groeien en was maar met één ding bezig: die klusje zo snel mogelijk klaren zodat er weinig energie verloren ging. De 'groene sloopkogel' liet niets van zijn tegenstander over en vernederde de Engelsman door met 4-0 in sets en 12-0 in legs de volgende ronde te halen.

Avondsessie (vanaf 20:00 uur)
Mensur Suljovic (90.66) v Robert Thornton (93.51) 4-2 (1-3 , 3-0 , 1-3 , 3-2 , 3-2 , 3-2 )
Beide heren begonnen aan de avondsessie. De als vijfde geplaatste Oostenrijk begon met gooien en kreeg één pijl op een dubbel en gooide deze waardoor hij zijn leg behield. Vervolgens deed de Schot precies hetzelfde waardoor de stand op 1-1 kwam. In de derde leg brak Thornton met een 110 finish en de had de volgende leg een dusdanige voorsprong op Suljovic dat hij rustig de tijd had om 57 uit te gooien en dit deed hij dan ook waardoor hij de eerste set met 3-1 naar zich toe trok. Na de break kwamen beide heren weer terug op het podium en het is de winnaar van de Champions League of Darts die uit de startblokken schoot en direct een break plaatste met een 116 finish.

Dit gaf de Oostenrijk kennelijk zoveel vertrouwen dat hij daarna de tweede leg in 14 darts naar zich toe trok. Daarna volgde een 'scrappy' derde leg waarin Thornton nog kansen had om de leg binnen te hengelen, maar miste één dart en daarna was het Suljovic die koel bleef en door dubbel acht raak te gooien de tweede set won waardoor het nu gelijk stond. In de derde set was het 'The Thorn' die niet uit het veld geslagen leek te zijn door het verlies van de tweede set. Hij brak meteen Suljovic en pakte meteen door en won de tweede leg. De Oostenrijker pakte de laatste strohalm in de derde leg door 'shanghai' 20 uit te gooien. Maar daarna was 'The Gentle' het helemaal kwijt, kon de Schot uit lopen naar een ruime voorsprong en kon met alle rust aanleggen voor 57. Hierdoor kwam 'The Thorn' op een 2-1 voorsprong.

Beide wonnen elk twee legs in de daaropvolgende set, waardoor er een vijfde beslissende leg moest worden gespeeld. De Oostenrijker kreeg drie darts op dubbel 18, mede doordat 'The Thorn' daarvoor één pijl voor de derde set miste en gooide dubbel 18. We gingen met een 2-2 in sets de pauze in. In de derde set kon wel eens de beslissing vallen en er mentale tik worden uitgedeeld. Thornton pakte de eerste leg, kreeg vervolgens drie pijlen voor dubbel 10, maar miste en zag vervolgens de Oostenrijk de tweede leg 'stelen' met dubbel 9. Daarna gooide beide heren ieder een leg uit met een 100+ finish waardoor er wederom een vijfde leg aan te pas moest komen. Beide heren werden een beetje 'shaky' toen het er op aankwam en misten vele dubbels. Uiteindelijk wist 'The Gentle' de vijfde set te pakken met dubbel 7.

Deze mentale tik leek hard aan te komen bij de Schot. De als vijfde geplaatste Oostenrijker stoomde door en pakte de eerste twee legs van de zesde set. Met anderhalf been in de deur van de uitgang rechtte de Schot nog één keer en pakte pardoes de twee daaropvolgende legs. In de beslissende vijfde leg was 'The Gentle' de gelukkige door 121 met een 'bullseye' finish een zwaar bevochten overwinning te behalen en hij gaat nu spelen tegen de Belg Dimitry van den Bergh die eerder op de dag met 4-2 won van Jan Dekker.

Gary Anderson (97.46) v Paul Lim (90.6) 4-1 (3-0 , 3-0 , 1-3 , 3-0 , 3-2 )
De tweede wedstrijd van de avond ging tussen de tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson en oudgediende Paul Lim. De Singaporese darter die tegenwoordig in Amerika woont, maar in het softtipcircuit een legende is, gooide zevenentwintig jaar geleden een negendarter en zorgde in de vorige ronde voor een verrassing door Mark Webster uit te schakelen. ‘The Flying Scotsman’ kwam met 2-0 voor in de eerste set, waarna zowel Anderson meerdere darts miste om de eerste set binnen te halen als Lim tevens kansen kreeg om de derde leg te winnen. Beide heren faalden, maar uiteindelijk was het de Schot die 1-0 voorkwam in sets.

De wereldkampioen van 2014 en 2016 leek niet van plan om teveel energie te willen verspillen. De Schot liep in no-time uit naar een 2-0 voorsprong in legs. Maar de Singaporees, bijgenaamd ‘The Singapore Slinger’, kreeg iedereen op de banken. In de derde leg leek de 63-jarige het voor elkaar te krijgen dat er weer teruggedacht kon worden aan die oude beelden van vroeger. Na zes darts stond hij op 144 en gunde iedereen hem de 9-darter. Toen de Singaporees twee keer trippel 20 gooide gingen de harten van iedereen sneller kloppen. Het stukje geschiedenis kwam echter twee centimeter te kort.

Met de Schot op ruime achterstand leek de oudgediende eindelijk een leg te kunnen winnen, maar hij miste echter hopeloos en ‘The Flying Scotsman’ pakte onverdiende de derde leg en kwam daarmee op een 2-0 voorsprong in sets. Na het missen van de negendarter proefde je dat iedereen in zowel Alexandra Palace als de commentatoren de man die aan zijn 22e WK begon een leg, maar helemaal een set. Toen Anderson met 1-0 voorsprong kwam in de eerste leg van de derde set, leek hij de touwtjes wat te laten vieren. Het was alsof hij zijn tegenstander een leg gunde. En die kwam er ook toen Lim de tweede leg binnen haalde. Het publiek ging nog meer achter de 63-jarige darter en dit leek hem vleugels te geven en tot vreugde van iedereen won hij de derde set.

Dat was voor de Schot reden om even op het gaspedaal te gaan staan en binnen no-time stond er een 3-0 in legs voor de tweevoudig wereldkampioen op het bord en is de marge weer 2. De vierde set werd nog spannend doordat Lim weigerde zich neer te leggen bij een snelle 3-0 en kwam terug tot 2-2 in legs. Uiteindelijk was het de ervaring en het talent van de Schot die de doorslag gaf en na 'tops' raak te gooien kon hij zichzelf een mooi verjaardagscadeautje geven door zich te plaatsen voor de volgende ronde. En hopen we met zijn allen dat we volgend jaar weer deze dartlegende in actie mogen zien.

Michael van Gerwen (108.8) v James Wilson (96.75) 4-0 (3-0 , 3-0 , 3-0 , 3-0 )

De laatste wedstrijd van deze avondsessie gaat tussen Michael van Gerwern en James Wilson. Op papier zou ‘de groene sloopkogel’ deze partij makkelijk moeten winnen. Het verschil op de ranking is dertig plaatsen. De man uit Vlijmen gaf meteen zijn visitekaartje af door de eerste leg 142 uit te gooien. Daarna leek ‘Mighty Mike’ als een tornado over Wilson heen te razen en er stond geen maat op de Nederlander. Ondanks dat de Engelsman de eerste set dik verloor gooide hij toch een gemiddelde van boven de 100. Maar het gemiddelde van Michael is schrikbarend hoog: 112,73.

De ‘groene sloopkogel’ neemt zijn taak wel erg serieus en gaat als een razende te keer. Met hetzelfde gemiddelde van de eerste set laat Van Gerwen blijken niet langer dan nodig op podium te willen staan. Wilson had ongetwijfeld snode plannen toen hij aan de wedstrijd begon, hij speelt niet onverdienstelijk, maar er staat gewoon geen maat op de Nederland die ook de tweede set met 3-0 wint. Daarna was het eigenlijk éénrichtingsverkeer en dreigde het op een vernedering uit te draaien voor de man uit Huttersfield. Zonder ook maar kans te maken op het winnen van een leg was het een 'clean sweep' of een 'double bagel' zoals dat ook wel in andere sporten wordt genoemd. Zonder ook maar één game te winnen kansloos verliezen. Gerwyn Price zal het zeer moeilijk gaan krijgen tegen een Michael van Gerwen in vorm.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws