Home PDC Premier League Week 10: Van Gerwen gooit 117.95, Barney verliest

Premier League Week 10: Van Gerwen gooit 117.95, Barney verliest

Vanavond streek het Premier League circus neer in Sheffield voor de tiende speelweek. Twee spelers, Michael Smith en Dave Chisnall, hadden het veld inmiddels moeten ruimen. De overgebleven acht spelers streden vanavond nog tegen elkaar in de strijd richting de play-offs.

De avond begon met de wedstrijd tussen James Wade en Raymond van Barneveld. De wedstrijd ging lang gelijk op, waarbij de heren steeds hun eigen legs hielden en er in de leg van hun tegenstander niet aan te pas kwamen. In leg 10 was het keerpunt, in een leg die Barney mocht beginnen hield Wade de druk volledig op Barney waardoor de Nederlander ging missen. Wade profiteerde en stootte door naar een 7-4 overwinning. Hierna was een aantrekkelijk affiche: Phil Taylor tegen Gary Anderson in een herhaling van de WK finale vorig jaar. De spanning van die partij bleef uit. Tot 3-2 gingen alle pijlen met de legs mee, in het voordeel van Anderson, die de oneven legs mocht beginnen. Vanaf de zesde leg kon de Schot echter geen leg meer winnen, en Taylor wist 5 legs op rij te winnen om 7-3 te winnen.

De derde wedstrijd ging tussen Michael van Gerwen en hekkensluiter Robert Thornton. Voor Van Gerwen is Sheffield een goede locatie: hij heeft hier nog nooit verloren, en dat gebeurde ook deze keer niet. De wedstrijd leek eentonig te worden nadat een zeer sterk spelende Michael van Gerwen doorstootte naar 5-1. Thornton was niet van plan om op te geven en produceerde een sterke comeback die hem 4 van de daaropvolgende 5 legs opleverden. In de beslissende leg was Van Gerwen toch net de sterkere en met een gemiddelde van 117.95 zet Van Gerwen zijn twee na beste gemiddelde neer.

De heren Wright en Lewis speelden de vierde partij. De partij had een laag niveau ten opzichte van de voorgaande partijen en beide heren wisten niet echt potten te breken. Tot 5-5 gingen alle legs met de darts mee, waarbij Lewis vaak in zijn eigen legs sterk speelde en in de legs van Wright inzakte en de Schot min of meer constant bleef. De eerste break werd in leg 11 geplaatst door Wright waarmee hij het eerste punt pakte. Wright kreeg nog 5 matchdarts om te winnen, maar miste deze allemaal waardoor Lewis het tweede punt af kon pakken. De laatste partij ging tussen Phil Taylor en James Wade. In een enigszins glansloze partij komen beide heren niet tot hun niveau van eerder op de avond. Taylor opent de partij echter sterker en noteert na 6 legs een 5-1 voorsprong. Wade komt nog terug tot 5-3 en 6-4 maar uiteindelijk maakt Taylor via dubbel 12 de wedstrijd met 7-4 af.

Alle wedstrijden zijn best of 12 legs, waarbij gelijkspel mogelijk is. De wedstrijden zijn live te zien op de RTL live stream. Vanaf 23:45u worden samenvattingen op TV uitgezonden.

Premier League Darts
7 april 2016 – vanaf 20:00u
Leaguefase – best of 12 legs
James Wade v Raymond van Barneveld
Gary Anderson v Phil Taylor
Robert Thornton v Michael van Gerwen
Adrian Lewis v Peter Wright
Phil Taylor v James Wade

James Wade (97.25) 7-4 Raymond van Barneveld (97.23)
James Wade pakt de eerste leg in 12 darts met een 81 finish. Van Barneveld pakt de tweede leg maar de derde leg slaat Wade terug met een 101 finish. De heren delen ook de hieropvolgende legs eerlijk, waarbij alles met de legs mee gaat. De zesde leg is Van Barneveld 5 pijlen op weg naar de 9-darter voordat hij 32 uitgooit voor 3-3 en twee legs later staat het 4-4. Wade houdt zijn eigen leg en in de tiende leg weet The Machine de druk op Van Barneveld te zetten. Als de Nederlander drie dubbels mist pint Wade tops er in voor de eerste break en een 6-4 voorsprong. Via dubbel 10 neemt Wade de twee punten mee voor de wedstrijd en laat Van Barneveld diep in de problemen achter.

Gary Anderson (92.83) 3-7 Phil Taylor (99.31)
Ook deze partij gaan de legs weer grotendeels met de breaks mee. Beide heren gooien ruim boven de 100 gemiddeld en ook de dubbels gaan goed voor beide mannen als het 3-2 staat voor Anderson. In leg 6, de leg van Taylor, staat Anderson als eerste op een finish, maar 68 wordt niet uitgegooid en Taylor gooit 75 alsnog uit voor 3-3. Een leg later lukt het Taylor wel om te breken via 81. Via dubbel 10 wordt de break verzilverd voor 5-3. Anderson verzuimt tops te gooien en geeft een cadeautje aan Taylor die zo 6-3 kan maken. Via dubbel 16 weet Taylor de wedstrijd af te maken met een ruime 7-3 overwinning op de wereldkampioen Gary Anderson.

Robert Thornton (104.23) 5-7 Michael van Gerwen (117.95)
De eerste leg weet Thornton nog te houden maar hierna stormt Michael van Gerwen weg en pakt de volgende 3 legs op rij met een voorlopig gemiddelde van boven de 120. De vierde leg wordt via een 10-darter op dubbel 16 binnengehaald. Thornton krijgt een pijl op bullseye in leg 5 maar mist deze en moet toezien hoe Van Gerwen een tweede break plaatst via dubbel 10. 78 wordt in twee pijlen uitgegooid voor alweer de 5-1 voorsprong. Thornton weet ondanks het geweld toch nog een legje mee te snoepen als hij tops gooit, maar Van Gerwen zet de toon de volgende leg weer als hij 138 achteloos uitgooit voor het eerste punt. Thornton laat zien niet op te willen geven als hij twee 11-darters op rij gooit om terug te komen tot 6-4. In de elfde leg gooien de heren gezamenlijk driemaal 180 op rij en via een 76 finish komt Thornton terug tot 6-5. De wedstrijd gaat via een 56 toch naar Van Gerwen die de wedstrijd in een 11-darter besluit, met zijn indrukwekkende gemiddelde van 117.95.

Adrian Lewis (88.68) 6-6 Peter Wright (93.43)
De heren delen de eerste twee legs. Voor beide heren is Sheffield overigens geen plaats met goede herinneringen: Lewis heeft één keer gewonnen in 7 pogingen en Wright heeft tweemaal verloren in Sheffield. Tot 2-2 gaan de legs in rustig tempo naar degene die ze begint voordat Lewis zijn voet op het gaspedaal zet in leg 5 en op 3-2 voorsprong komt. Dit sprintje kan hij echter niet voortzetten, want de constantere Wright wint weer ‘gewoon’ zijn eigen leg voor 3-3. Dit patroon zet zich voort tot 4-4 en 5-5. De eerste break komt in leg 11 in het voordeel van Wright, die hiermee gelijk een punt pakt. Wright krijgt 5 matchdarts maar mist ze allemaal, waarmee Lewis nog een kans op 80 krijgt en dit na een matige leg uit het niets uitgooit, waardoor de heren gelijk spelen.

Phil Taylor (92.91) 7-4 James Wade (91.50)
Taylor houdt de eerste leg en pakt de tweede leg een break op Wade via een 121 finish. De derde leg is een klassieke prutsleg, waarbij beide heren meerdere dubbels missen. Uiteindelijk prikt Wade dubbel 10 er in voor de rebreak. De derde break op rij is een feit als Taylor 84 uitgooit en deze keer wordt de break verzilverd. Taylor komt via dubbel 10 op 5-1, maar wordt voor de tweede keer gebroken als Wade 101 uitgooit. Wade houdt voor het eerst een eigen leg om terug te komen tot 5-3 maar via dubbel 16 pakt Taylor toch als eerste een punt. Taylor mist twee matchdarts waardoor Wade via dubbel 12 terug kan komen tot 6-4. Wade mist nipt 140 op dubbel 10 en via dubbel 12 straft Taylor dit af, waarmee Taylor een 7-4 overwinning noteert.