Prima eerste week voor Nederlanders op het World Championship PDC
PDC

Prima eerste week voor Nederlanders op het World Championship

Prima eerste week voor Nederlanders op het World Championship

LONDEN - Vanavond worden op het PDC WK de laatste wedstrijden van de eerste ronde gegooid. Alle Nederlandse deelnemers (8) kwamen al in actie voorbije dagen. Tijd om de balans op te maken: Van de acht deelnemers haalden er vijf de tweede ronde. Dat lijkt een aardige score, maar is eigenlijk een hele goede score. Omdat Christian Kist en Jelle Klaasen het opnamen tegen Michael van Gerwen en Jan Dekker was het ‘slechts’ voor zes Nederlanders mogelijk om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De andere vier Nederlanders kwamen allemaal in actie tegen een Engelsman en dat ging ze goed af: 3-1 voor Nederland. Jermaine Wattimena, Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld wonnen hun partijen. Alleen Benito van de Pas kwam tekort in zijn partij tegen Steve West.

Laten we eerst de Nederlandse onderonsjes eens uitlichten. Christian Kist kreeg de schier onmogelijke opdracht om titelverdediger Michael van Gerwen uit te schakelen. Ondanks een geweldig gemiddelde dat halverwege de partij rond de 106 lag (zakte uiteindelijk terug tot 100) kwam Kist er niet aan te pas. Hij won nog wel een set, maar daar bleef het bij. Van Gerwen 3 – Kist 1

De tweede Nederlandse clash leek vooraf een wedstrijd die alle kant op zou kunnen gaan: Klaasen als de hoger geplaatste speler tegen Dekker, de man in betere doen. Die voorspelling bleek ook te kloppen. Klaasen won de eerste, begonnen door Dekker, met 3-0 in legs en dus leek het er op dat de ervaring van Klaasen het verschil ging maken. Niets bleek minder waar. In een spannende partij die volgde piekte Dekker steeds op de juiste momenten en trok hij de drie sets die volgden allemaal naar zich toe. Zo won Dekker, toch enigszins verrassend, van Klaasen. Dekker 3 – Klaasen 1

In de tweede ronde mag Van Gerwen het op gaan nemen tegen de als 32e geplaatste James Wilson. De twee namen het één keer eerder tegen elkaar op. Dat was vorig jaar op de World Grand Prix. Van Gerwen won destijds eenvoudig met 3-0. Voor Wilson is het al een unicum dat hij in de tweede ronde staat van een PDC WK. Vorig jaar werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld door Kim Huybrechts. Daarvoor speelde hij voor de BDO.

Jan Dekker krijgt een, op papier, lastigere tegenstander voor zijn kiezen. Hij neemt het namelijk op tegen zuiderbuur Dimitri van den Bergh. De Belg wist in zijn eerste ronde partij knap af te rekenen met outsider Stephen Bunting. Van den Bergh zijn carrière lijkt daarmee in de lift te zitten. Onlangs bereikte hij nog de kwartfinale van de World Series Finals door af te rekenen met Raymond van Barneveld en Michael Smith. Bij de bookmakers is Van den Bergh daarom als favoriet aangewezen in de wedstrijd tegen Dekker. Morgen zullen we weten wie zich mag rekenen tot de beste 16 van de wereld.

Wie absoluut niet mag ontbreken bij de laatste 32 is uiteraard Raymond van Barneveld en dat doet hij ook niet. Hij won eenvoudig in 3 sets van Richard North en noteerde een prima gemiddelde van precies 102. In de tweede ronde mag de Hagenees het opnemen tegen de gevaarlijke Kyle Anderson, die op een goede dag van iedereen kan winnen. De Australiër maakt een sterk jaar door. Zo won hij onder andere de Auckland Darts Masters en was hij dicht bij een stunt tijdens de halve finale van het European Championships toen hij matchdarts miste tegen Van Gerwen en ook nog een 9-darter gooide. Een tegenstander waar Barney zijn handen aan vol zal hebben dus.

Wie Barney bij winst kan treffen in de volgende ronde is Vincent van der Voort. Fast Vinny schakelde in de eerste ronde namelijk verrassend de als 8e geplaatse Dave Chisnall uit. Van der Voort begon wisselvallig aan zijn partij, maar herpakte zich. Omdat Chisnall zijn niveau niet haalde (waar hij al een jaar last van heeft) won Van der Voort eigenlijk zeer eenvoudig van de Engelsman. Voor Van der Voort was het een heerlijke opsteker na alle rugklachten waar hij zo lang mee kampte. Na afloop liet hij weten dat hij zich had geërgerd aan de uitlatingen over zijn rugklachten van Co Stompé. ‘Co is een lul’, was Van der Voort duidelijk. Dat wordt gezellig binnenkort bij RTL7 in de studio. In zijn tweede wedstrijd mag Van der Voort het gaan opnemen tegen good old Steve Beaton. Hoewel Van der Voort in onderlinge ontmoetingen met 3-2 leidt, zal hij toch enigszins op zijn hoede zijn voor The Bronzed Adonis. In hun laatste onderlinge ontmoeting (juni 2016) won Beaton met ruime cijfers: 6-1. Fast Vinny is dus gewaarschuwd.

De laatste Nederlander die door is naar de tweede ronde is Jermaine Wattimena. Hij bereikte voor het eerst in zijn PDC-loopbaan de tweede ronde van het WK door in een 5-setter af te rekenen met Joe Cullen. Een spectaculaire wedstrijd was het niet, maar de spanning vergoede veel. In de volgende ronde wacht nu Steve West, de man die Benito van de Pas een hak zette. De twee heren ontlopen elkaar weinig op de Order of Merit (West 37, Wattimena 40) en ook de bookmakers verwachten een gelijk opgaande wedstrijd: 1,80 voor West 2,00 voor Wattimena.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws