Cross eruit, Suljovic wint bloedstollend duel, Durrant dominant en Wright wankelt door PDC
PDC

Cross eruit, Suljovic wint bloedstollend duel, Durrant dominant en Wright wankelt door

Cross eruit, Suljovic wint bloedstollend duel, Durrant dominant en Wright wankelt door

Dag twee van de World Matchplay in Milton Keynes belooft een spannende avond te worden.

De sessie werd afgetrapt met Mensur Suljovic tegen Jamie Hughes. Suljovic liep eerst weg met 4-1 voorsprong, maar dit werd niet veel later al 5-5. Vanaf toen bleef het erg spannend en liep het naar een verlenging toe, die Suljovic afdwong en ook won.

Daarna zagen we de enige Nederlander van de avond; Jeffrey de Zwaan. Hij nam het op tegen Glen Durrant. Durrant begon ijzersterk en sloeg een gat van vier legs wat hij nooit meer weggaf. Sterker nog, hij maakte het gat alleen maar groter richting de finishlijn en zo won Duzza de partij erg ruim.

Vervolgens zagen we de titelverdediger Rob Cross die het opnam tegen zijn teamgenoot Gabriel Clemens. Helaas werd het een teleurstellende partij qua niveau. Cross en Clemens haalden niet hun niveau. Clemens wist uiteindelijk wel de belangrijke momenten naar zich toe te trekken en daarmee stuurde hij Cross naar huis.

Daaropvolgend stond ook de Wereldkampioen Peter Wright op het programma. Hij nam het op tegen de zeer sterke Jose de Sousa uit Portugal. De Sousa begon ijzersterk. Hij wist de eerste twee sessies te winnen en kwam dus voor. Hij liep zelfs uit tot 8-5, maar toen deed Wright zijn bril af, want hij had er last van. Dat deed hij net op tijd, want vanaf dat moment wist hij vijf legs op rij te winnen en zo won de Schot toch nog.

De laatste partij van de avond ging tussen Michael Smith en Jonny Clayton. In het begin gaf Clayton diverse kansen weg. Toen Smith eenmaal een voorsprong had opgebouwd daardoor, zette de Engelsman door en produceerde een erg hoog niveau om uiteindelijk de partij met ruime cijfers in het slot te gooien.

Het verslag van bovenstaande wedstrijden kunt u hieronder nog eens uitgebreider teruglezen:

Mensur Suljovic (100,47) 12-10 Jamie Hughes (101,13)

The Gentle mocht de tweede avond van de World Matchplay aftrappen. Een slordig begin op finishend gebied ging toch nog met de darts mee via dubbel 3 voor de Oostenrijker. Via dubbel 16 bracht Hughes de stand op gelijke hoogte in de tweede leg. Ook de derde leg werd gewonnen door de speler die die leg begon, wat in het voordeel was van Suljovic. De eerste break van de partij werd niet veel later een feit, want met een 12-darter via dubbel 4 wist de Oostenrijker op 3-1 te komen. Hughes miste een leg later een kans voor de re-break, waarna Suljovic 101 uitgooide om met 4-1 de pauze in het gaan.

Hughes kwam goed uit de onderbreking en pakte met een 83-finish op dubbel 16 zijn tweede leg van de partij. Yozza ging goed door en plaatste zelfs de re-break om op 3-4 te komen. Maar een verzilvering van die break voorkwam The Gentle via dubbel 16; 5-3. In een zeer spannende negende leg wist de Engelsman de The Gentle pijn te doen met nogmaals een break. Hughes sloot deze tweede sessie fantastisch af en dwong dus een gelijke stand bij de pauze af.

De elfde leg werd een prooi voor Suljovic en dus pakte hij weer de voorsprong via dubbel 2. Hughes bleef Suljovic op de hielen zitten en maakte niet veel later 6-6. In de dertiende leg wist Jamie Hughes zijn allereerste voorsprong in de partij te pakken op een cruciaal moment. Het leek erop dat Hughes zijn eigen leg erna zou inleveren, maar met een 118-finish redde hij zijn leg en pakte een voorsprong van maar liefst 2 legs. The Gentle kwam met een 108-finish op The Mensur wel weer op 7-8. Via een 65-finish van de man uit Tipton werd het eerste matchpoint op het bord gezet door Hughes. Suljovic moest alles uit de kast halen om eerst nog maar een verlenging af te dwingen. Dat deed hij redelijk goed met een 118-finish en kwam op 8-9, maar het aller hardste werk moest in de achttiende leg gebeuren. Ondanks één matchdart van Hughes wist Suljovic een verlenging af te dwingen en zo had hij het heft weer in eigen hand. Met zijn laatste pijl gooide Suljovic dubbel 16 terwijl Hughes achter hem stond te wachten op ook een lage finish. Hughes voorkwam dat de wedstrijd eindigde in de 20e leg en gooide zelf 61 uit voor de 10-10. Met een geniale 127-finish op de bullseye redt de Oostenrijker zijn eigen leg en pakte wederom de voorsprong, maar wel nipt. Hughes miste een pijl voor 11-11 en The Gentle zag zijn kans vanaf 112 en gooide deze uit voor de winst, waarmee hij zichtbaar blij was. En dan was terecht, want hij had een ware thriller gewonnen.

Glen Durrant (106,93) 10-3 Jeffrey de Zwaan (96,71)

De Nederlander mocht de partij beginnen tegen Duzza en pakte ook direct de eerste leg via dubbel 18. Via dubbel 16 maakte Durrant niet veel later gelijk. Beide heren gooiden hun eerste 180'er in de derde leg, maar was het wel Durrant die via dubbel 8 een break plaatste. Durrant verzilverde zijn break en kwam daarmee op een 3-1 voorsprong. De Zwaan miste een kans om zijn eigen leg te houden en zo ging Durrant via dubbel 8 met een 4-1 voorsprong de pauze in.

Durrant kwam goed uit de pauze, maar miste drie pijlen op de dubbel om ook de tweede break te verzilveren. De Zwaan gooide 80 uit om dat af te straffen. Echter wist Durrant wel weer een break te plaatsen een leg later, want hij gooide 85 uit voor de 5-2. Nu verzilverde de man uit Middelsbrough de break wel via dubbel 7 en brak dus een gat van vier legs. Met een 71-finish op dubbel 16 hield De Zwaan zich in leven en kwam op 3-6. Glen Durrant ging de pauze in met nog steeds een verschil van vier legs, want hij hield zijn eigen leg in 14 pijlen.

Durrant wist wederom goed uit de pauze te komen en plaatste nogmaals een break via dubbel 16 om er ook nog 8-3 van te maken. Duzza hield niet veel later zijn eigen leg ook nog via dubbel 8 en dus kon de Engelsman de finishlijn ruiken. Met een 86-finish op de bullseye sloot Durrant de partij al af en zo ging hij door met een ruime 10-3 overwinning.

Gabriel Clemens (89,22) 10-8 Rob Cross (94,40)

Cross mocht de partij beginnen tegen zijn teamgenoot. Clemens wist direct een break te plaatsen via dubbel 18, doordat Cross twee darts op de dubbel had gemist. Het leek erop dat Cross direct zou terugbreaken, maar toen kwam Clemens nog even om de hoek kijken met een 127-finish op dubbel 8 en kwam zo op 2-0. Cross kwam niet veel later na wat geknoei via dubbel 8 op het scorebord; 1-2. Cross bleef erg veel moeite hebben met de dubbels. Hij miste veel kansen om terug te breaken en dus hield Clemens de voorsprong. In de vijfde leg wist Cross wel de dubbel te gooien en dus bleef hij in het kielzog van de Duitser.

Met een 87-finish wist Rob Cross direct goed uit de onderbreking te komen en zo brak hij direct terug. Maar net op het moment dat Cross het goede momentum leek te hebben, brak Clemens via dubbel 8 weer naar de 4-3 voorsprong. Niet veel later produceerde The German Giant een 170-finish en kwam zo op een 5-3 voorsprong. Cross wist met een 76-finish weer op één leg achterstand te komen van de Duitser. Nadat Clemens dus twee legs oprij had gewonnen, deed Voltage precies datzelfde om de tweede pauze met 5-5 in te gaan via een 94-finish.

Rob Cross pakte met een 113-finish de legwinst in de elfde leg en wist zo zijn allereerste voorsprong in de wedstrijd te noteren. Mede dankzij de eerste 180 van Clemens wist hij zijn eigen leg daarna te houden om er 6-6 van te maken. Doordat Cross een off-leg had, kon Clemens via tops de break te pakken om daarmee op 7-6 kwam terwijl Cross echter wel net een 167-finish miste op de bullseye. Clemens leek nu toch echt de flow te hebben gevonden en met een 80-finish brak hij nu ook een gaatje van twee legs naar 8-6. Cross wist met een knappe leg in 13 pijlen wel weer op 7-8 te komen, maar Clemens wist een leg later op matchpoint te komen via tops. In de achttiende leg zette Clemens zichzelf op 52, maar Cross gooide nog net 110 uit voor de neus van de Duitser om toch nog even een tikje uit te delen. Cross creëerde zichzelf kansen om een verlenging af te dwingen, maar hij bezweek, waardoor Clemens matchdarts kreeg. Die benutte hij, waardoor hij de titelverdediger naar huis stuurde.

Peter Wright (98,94) 10-8 Jose de Sousa (96,21)

De Sousa mocht deze partij tegen de Wereldkampioen beginnen, maar miste in de eerste leg een 144-finish op dubbel 12. Wright profiteerde via tops en brak dus naar 1-0. Via dubbel 5 wist Jose de Sousa terug te breaken toen Wright de single 16 had gemist wat hem een pijl op de dubbel kostte. De Sousa wist in zijn eigen derde leg een mooie 161-finish te gooien die hem zijn eerste voorsprong opbracht. Wright wist de stand niet veel later weer gelijk te trekken naar 2-2. Ook de vijfde leg ging met de darts mee en dus kwam de Portugees via dubbel 16 op een 3-2 voorsprong.

Na de onderbreking miste Wright een 76-finish, terwijl De Sousa op tops stond. Die gooide hij met zijn laatste pijl uit via dubbel 5 om zo de break te pakken voor de 4-2. The Special One wist daaropvolgend zijn eigen leg ook nog te houden in 14 pijlen voor de 5-2 stand. Een leg later wist Wright ook zijn eigen leg te houden via een 48-finish op dubbel 16. Wright miste een 65-finish, waarna de Sousa via dubbel 4 op een voorsprong van drie legs kwam. De Sousa ging de pauze in met een voorsprong van twee legs, want de Schot gooide nog een 86-finish om zijn vierde leg van de partij te winnen.

Het leek erop dat Wright direct na de pauze ging breaken, maar De Sousa kwam nog even aanzetten met een 101-finish om die re-break te voorkomen. Wright wist niet veel later een 90-finish te produceren om zo op 5-7 te komen. Doordat Wright een kansje vanaf 106 miste, kon De Sousa toch weer een gat gaatje van drie legs te houden via dubbel 10. Nadat Peter Wright zijn bril had afgedaan, kwam hij met een mooie 80-finish op 6-8. In de 15e leg zorgde Wright een kantelmoment door een 144-finish te gooien. Daarmee brak hij naar 7-8. Niet veel later kwam Snakebite ook nog op gelijke hoogte door dubbel 16 te gooien; 8-8. Peter Wright wist zijn vierde leg op rij te winnen door dubbel 16 te gooien en daarmee kwam hij ook op matchpoint. Dat matchpoint werd meteen geoptimaliseerd door Wright want hij gooide tops voor de winst.

Michael Smith (101,02) 10-2 Jonny Clayton (91,10)

The Ferret had de bull gewonnen achter de coulissen en mocht de avond dus als eerst afsluiten. Clayton gooide een goede eerste leg, maar bezweek op de dubbels, waardoor Smith via tops een break in 19 pijlen pakte. Clayton brak in de tweede leg direct weer terug via een mooie 126-finish op de bullseye. Met een 103-finish werd er nogmaals een break geplaatst, waardoor Smith nu weer op voorsprong kwam. De eerste leg die met de darts mee ging werd pas een feit in de vierde leg toen Smith dubbel 12 gooide. Smith wist met een 59-finish de eerste pauze in te gaan met een stand van 4-1.

BullBoy kwam goed uit de startblokken na de tweede pauze en gooide een 92-finish via dubbel 10 en zo kwam hij ook nog eens op 5-1. Michael Smith had nu de flow te pakken en gooide er ook nog een 126-finish achteraan om 6-1 te maken, waarna hij een 180'er gooide en niet veel later al een 13-darter voor de 7-1 stand. Zo leek het dus vooral eenrichtingsverkeer te worden. Michael Smith is de naam. Hij maakt er met nogmaals een 13-darter 8-1 van, waardoor het einde al in zicht leek. The Ferret deed echter nog wel wat terug en gooide nu zelf ook een 13-darter om de pauze mee in te gaan.

De Welshman kwam na de break op een 8-3 stand door dubbel 10 te gooien. Echter had je het gevoel dat dat uitstel van executie was. Dat gevoel versterkte alleen maar toen Smith in de 11e leg een 10-darter gooide om al op matchpoint te komen. Smith gooide niet veel later dubbel 9 voor de wedstrijd, toen Clayton een kans miste.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws