US Masters 'Wade triomfeert Van Gerwen, Gary Anderson wint' PDC
PDC

US Masters 'Wade triomfeert Van Gerwen, Gary Anderson wint'

De tweede editie van de William Hill US Darts Masters is vandaag tot een ontknoping gekomen. Tijdens de eerste editie was het de Brabander en veelvraat Michael van Gerwen die geschiedenis schreef. Vandaag kwam de Nederlander een zeer sterk spelende The Machine James Wade tegen. Tijdens de kwartfinale was de Brit subliem. Wade scoorde goed en was bijzonder scherp op de dubbel, met onder meer een 161-finish was de Brit het eindstation van Mighty Mike.

De aftrap in Las Vegas was voor de wereldkampioen Rob Cross, Cross ontmoete Michael Smith die niet was opgewassen voor Voltage die met 8-6 won. Het tweede duel ging tussen Peter Wright en Daryl Gurney, de uitslag was de zelfde als het eerste duel, Wright won met 8-6 van de Noord-Ier. De Schot Gary Anderson die gisteren imponeerde wist Canadees Dawson Murschell uit de halve finale te houden. Anderson won met 8-5 van Murschell die de laatste Noord-Amerikaanse qualifier in het toernooi was.

Voltage Cross had in de eerste halve finale niet veel last van Peter Wright. Snakebite is nog altijd zoekende naar de perfecte set-up en heeft deze blijkbaar nog niet gevonden. Cross won met 3-8. De tweede halve finale werd een kraker, James Wade was al erg goed tegen Van Gerwen en kwam ook tegen Anderson 6-2 voor. De Schot kwam echter terug in de wedstrijd en overleefde een wedstrijdpijl waarna Anderson de winst wist te pakken.

De finale ging tussen de wereldkampioen Rob Cross en de Schot Gary Anderson, The Flying Scotsman kwam 4-1 achter maar wist, met een 164-finish met 4-8 te winnen. Anderson pakt hiermee zijn zesde World Series titel en neemt het stokje over van de winnaar van de eerste editie Michael van Gerwen.

William Hill US Darts Masters
Kwartfinale
Rob Cross (101.94) 8-6 Michael Smith (99.17)
Een heerlijke openingswedstrijd zagen we tussen Smith en Cross, de mannen wisselde meerdere 12-darters uit en gooide samen 14 maximale 180-scores. Zowel Smith als Cross wisten geen break te forceren omdat beide scherp waren op de dubbel, het duurde tot de dertiende leg voordat er een break viel. De wereldkampioen Voltage wist de leg van Smith af te snoepen voor 7-6 waarna hij ook de eigen leg wist binnen te houden voor een plek in de halve finale.

Peter Wright (88.08) 8-6 Daryl Gurney (85.1)
Na de kraker tussen Cross en Wright was het duel tussen de runner-up van vorig jaar Gurney en Wright een zeer matig treffen. Peter Wright kwam 3-1 voor waarna Gurney de wedstrijd wist te keren en 4-5 voor kwam. In de vijfde leg wist Daryl Gurney nog wel een spectaculaire finish te gooien, Super Chin gooide 125 uit met single en twee keer dubbele bull. De hoogste finish van de kleurrijke Schot viel in de laatste leg waar Wright de wedstrijd beëindigde met een 116-finish.

Gary Anderson (97.52) 8-5 Dawson Murschell (82.45)
Anderson leek met een 11-darter in leg drie ook vandaag zijn beste vorm meegenomen te hebben. De Schot liet echter hier en daar wat liggen waardoor de jonge Canadees bij kon blijven. Na wat geknoei op de dubbel van Anderson wist Dawson Murschell zelfs 2-3 voor te komen. The Flying Scotsman weet echter de wedstrijd te keren en uit te lopen naar een 7-3 voorsprong. De Canadees weet nog een leg te pakken waarna Anderson met een 11-darter de wedstrijd besluit.

Michael van Gerwen (104.54) 3-8 James Wade (102.45)
12-, 13-, 16- en 11-darts staat The Machine plots 4-0 voor tegen de nummer één van de wereld Michael van Gerwen. The Machine is subliem en heeft nog geen pijl gemist op de dubbel. Van Gerwen mist een pijl op de dubbel in leg vijf waarna de Brit tachtig met de eerste pijl op tops raakt voor 5-0. De zesde leg weet MvG een 12-darter te gooien met een 121-finish voor zijn eerste leg op het bord. In de zevende leg krijgt Van Gerwen de kans om Wade te breaken als The Machine pas met zijn zesde pijl dubbel 18 weet te vinden voor een 6-1 voorsprong. Helaas wist de Brabander dit kansje niet te benutten. De linkshandige Brit uit Aldershot gooit ook nog een 161-finsh in leg negen waarna van Gerwen de tiende leg maar net weet binnen te houden om de uitschakeling uit te stellen. Met de Brabander nog op 129 gooit Wade tops voor de overwinning, de 35-jarige Brit was absoluut subliem tegen Van Gerwen.

Halve finale
Peter Wright (94.46) 3-8 Rob Cross (95.13)
De Schot Wright pakt de openingsleg waarna Voltage zeven legs op rij pakt met onder andere een 13- en 12-darter. In leg negen weet Snakebite de wereldkampioen te breaken en de break te verzilveren. Een comeback van de Sch0t zit er echter niet meer in als Wright drie pijlen mist om de elfde leg te pakken waarna Rob Cross het afmaakt en zich plaatst voor de finale.

Gary Anderson (100.33) 2-5 James Wade (101.04)
Na het uitschakelen van de kampioen van vorig jaar loopt Wade ook weer relatief eenvoudig weg bij Gary Anderson. Voor de break komt The Machine met een 11-darter 2-5 voor. De linkshandige staat ruim 106 gemiddeld te spelen met 83.33% op de dubbel. Na de pauze weet The Flying Scotsman uit een uitzichtloze positie terug te komen in de wedstrijd. De Schot weet via onder andere een 118- en 110-finsih terug te komen naar 6-6. Wade maakt 6-7 en mist zijn eerste matchdart vanaf 140 op dubbel 10 waardoor Anderson 7-7 maakt. De Schot begint de beslissende leg en weet deze met een 75-finish te pakken voor een plaats in de finale.

Finale
Rob Cross (97.22) 4-8 Gary Anderson (101.46)
Voltage kwam in de beginfase 3-0 voor, leg vier ging naar Anderson waarna Voltage via een 12-darter op 4-1 voorsprong kwam. De Schot begon aan zijn inhaal race tijdens een geweldige finale. The Flying Scotsman pakt drie legs op rij en gooit vervolgens een 108-finish voor 4-5. Anderson is niet meer te stoppen en pakt ook zijn vijfde en zesde leg op rij. Na 4-1 achter gestaan te hebben staat Gary Anderson plots 4-7 voor en gooit een 12-darter 164-finish om de wedstrijd te pakken.