Voor Van Barneveld en V/d Pas wordt aankomende WK erg belangrijk PDC
PDC

Voor Van Barneveld en V/d Pas wordt aankomende WK erg belangrijk

Voor Van Barneveld en V/d Pas wordt aankomende WK erg belangrijk

Nu de openingsdag van het PDC WK 2019 in Ally Pally nadert lijkt het ons een geschikt moment om een overzicht te plaatsen van welke spelers met het oog op de Order of Merit het meeste te verliezen en te winnen hebben in de komende weken.

Mark Webster behoort tot de spelers die twee jaar geleden in actie kwamen, maar zich dit jaar niet wisten te kwalificeren. Webster haalde twee jaar geleden ook nog eens de derde ronde, goed voor 25.000 pond, waardoor de Welshman uit de top 50 dreigt te vallen en dus volgend jaar vol aan de bak zal moeten om zijn tourkaart te behouden.

Terry Jenkins, Andrew Gilding, Robbie Green en Jamie Caven behoorden twee jaar geleden eveneens tot de WK deelnemers, maar zijn inmiddels zover gezakt en hebben deelname aan komend WK ook nog een misgelopen waardoor zij hun tourkaart verliezen en veroordeeld zijn tot Q-School als zij volgend jaar ook weer het volledige PDC-circuit willen aflopen.

Benito van de Pas, die twee jaar geleden de tweede ronde haalde maar een moeizaam 2018 kende, is een van de spelers die profiteert van de uitbreiding van het WK en toename in prijzengeld. Zo lijkt Big Ben in de top 32 van de wereld te blijven na het WK. Hij heeft immers 17.000 pond te verdedigen, maar is al verzekerd van 15.000 pond op het komend WK. De Tilburger zal wil hij in de top 32 van de wereld blijven echter wel moeten hopen dat de Ier Steve Lennon en Duitser Max Hopp die een sterk jaar kennen niet heel ver komen op het WK. Ook Robert Thornton kan Benito uit de top 32 stoten.

Voor Raymond van Barneveld, die enige tijd geleden aankondigde na het WK van 2020 zijn carrière te beëindigen, heeft een goed WK nodig om in de buurt van de top 16 te blijven. Raymond zal een plek in de top 16 nodig hebben om zich via de Order of Merit te plaatsen voor een groot deel van de TV-toernooien, zoals de World Matchplay en de World Grand Prix. Spelers buiten de top 16 kunnen zich enkel via de Pro Tour Order of Merit kwalificeren. Mocht de vijfvoudig wereldkampioen die TV-toernooien niet halen, is de kans aanwezig dat hij volgende week al aan zijn laatste WK begint. De Hagenees heeft immers 80.000 pond te verdedigen, aangezien hij twee jaar geleden tot de halve finale reikte. Raymond staat voor aanvang van het WK immers 7.000 pond achter op nummer 16 Adrian Lewis, die vanwege zijn uitschakeling in de derde ronde twee jaar geleden slechts 25.000 pond te verdedigen heeft. Ter indicatie mocht Raymond van Barneveld dit jaar de kwartfinale halen levert dat hem 'slechts' 50.000 pond op en zal hij dus op de Order of Merit 30.000 pond inleveren. Mocht hij onverwachts in de tweede ronde al sneuvelen zakt hij, uiteraard afhankelijk van andere spelers, ongeveer naar plek 26 op de Order of Merit.

Ook voor Michael van Gerwen wordt het een spannend WK. De Brabander was jarenlang de ongenaakbare nummer 1 van de wereld. Als men echter de 350.000 pond, die zijn wereldtitel in 2017 opleverde afhaalt van zijn geld op de Order of Merit is het verschil met de huidige nummer 2 Rob Cross echter nog maar 350.000 pond. Rob Cross moet zodoende wereldkampioen worden om de nieuwe nummer 1 van de wereld te worden en mag dan in de finale niet Michael van Gerwen tegenkomen. Ook Peter Wright kan in theorie nummer 1 van de wereld worden, maar ook hij zal dan wereldkampioen moeten worden. Bovendien mag Van Gerwen dan niet verder komen dan de kwartfinale.

Naast Rob Cross kan ook Kyle Anderson, de huidige nummer 27 van de PDC, goede zaken doen op het WK. De Australiër was twee jaar geleden immers niet in staat om het WK te gooien vanwege visumproblemen. Hierdoor heeft naast Voltage ook The Original geen ponden te verdedigen op de Order of Merit.

Daarnaast maken Gerwyn Price, Stephen Bunting en John Henderson minimaal 5.000 pond winst, doordat ze twee jaar geleden weliswaar in de top 32 van de wereld stonden maar in de eerste ronde sneuvelden en hun startgeld dit jaar 5.000 pond hoger is dan twee jaar geleden. Met name Henderson en Bunting kunnen enkele plekken stijgen als ze een of twee wedstrijden weten te winnen op het WK, hoewel ze daarbij uiteraard afhankelijk zijn van de prestaties van hun concurrenten.

Debutanten Danny Noppert, Krzysztof Ratajski en Ryan Joyce zullen sowieso stijgen op de wereldranglijst. Zij hebben immers 7.500 pond startgeld en zullen hun geld op de Order of Merit dus sowieso zien stijgen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het werk van Christopher Kempf, de analyticus van de PDC.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws