Home PDC Voorbeschouwing derde ronde PDC WK: Nog 5 NL-er en 2 Belgen in...

Voorbeschouwing derde ronde PDC WK: Nog 5 NL-er en 2 Belgen in de race

Vanaf de derde ronde van het PDC WK zullen wij per ronde een voorbeschouwing maken. Voor de voorbeschouwing van de derde ronde hebben we gebruik gemaakt van enkele data en statistieken, die Bas Engelen van Premium Dart Data, met ons gedeeld heeft. De wedstrijden worden behandeld in volgorde van de loting dus de winnaar van de bovenste partij treft de winnaar van de tweede partij.

Michael van Gerwen – Ricky Evans (zondagavond 27 december)
Head to head: 9-1 (op het podium* 3-0)
Toernooigemiddelde: 108,98 – 93,61
Finishpercentage: 44 % (11 uit 25) – 48 % (10 uit 21)

Michael van Gerwen heeft een moeizaam 2020 achter de rug, maar lijkt net op tijd in vorm om zijn eerste plek op de PDC Order of Merit te behouden. Nadat hij op de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam of Darts vroegtijdig werd uitgeschakeld door Simon Whitlock, schreef hij de Players Championship Finals op zijn naam en imponeerde hij ook in zijn eerste wedstrijd op dit WK tegen Ryan Murray met een gemiddelde dat de 110 naderde.
Ricky Evans staat, ondanks dat hij niet zijn beste jaar achter de rug heeft, nog steeds in de top 32. Rapid Ricky verloor de eerste ronde van de World Matchplay en wist zich niet te kwalificeren voor de World Grand Prix en European Championship. De Engelsman vocht zich door het kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts, maar kwam daar niet verder dan een overwinning op Wayne Warren en nederlagen tegen Nathan Aspinall en Dimitri van den Bergh. In zijn eerste wedstrijd tegen Mickey Mansell gaf Evans ook niet thuis, maar daarna kwam hij beter in zijn spel en wist alsnog de volgende ronde te halen.
Van de 10 onderlinge ontmoetingen was Ricky Evans alleen op een Players Championship in Barnsley in november 2017 de sterkste van de twee en zelfs toen had Rapid Ricky een beslissende elfde leg nodig. Alle andere ontmoetingen, waaronder tweemaal op de European Tour, eenmaal in 2013 en eenmaal in 2019, en op het PDC WK 2020 gingen naar Mighty Mike. Zodoende is Michael op voorhand de torenhoge favoriet voor de zege.

Joe Cullen – Jonny Clayton (zondagavond 27 december)
Head to head: 5-1 (op het podium 2-1)
Toernooigemiddelde: 94,59 – 90,57
Finishpercentage: 31 % (9 uit 29) – 37 % (10 uit 27)

Joe Cullen laat op het grote podium doorgaans niet zijn beste spel zien. Toch wist hij op de World Grand Prix en Players Championship Finals door te dringen tot de kwartfinales. Rockstar liet op het International Darts Open, dat hij won, zien waartoe hij in staat is en pakte hierdoor ook de 1e plek op de European Tour Order of Merit en plaatste zich hierdoor voor de Grand Slam of Darts. Op het European Championship ging het, ondanks dat hij als eerste geplaatst was, echter in de eerste ronde mis. Op de Grand Slam of Darts wist hij weliswaar van Adam Hunt te winnen, maar eindigde in een poule met verder Michael van Gerwen en Gabriel Clemens toch laatste op legsaldo en onderling resultaat.

Dave Chisnall – Danny Noppert (dinsdagavond 29 december)
Head to head: 0-3 (op het podium 0-1)
Toernooigemiddelde: 97,35 – 80,56
Finishpercentage: 44 % (11 uit 25) – 29 % (9 uit 31) 

Dave Chisnall wist de halve finale van de World Grand Prix te halen, maar verder is 2020 nog niet zijn jaar. Chizzy haalde op de Grand Slam of Darts nog wel de laatste 16, maar de World Matchplay, European Championship en Players Championship Finals zaten er al na een ronde op voor de Engelsman. In zijn eerste wedstrijd tegen Keegan Brown liet hij zijn talent spreken en won overtuigend met 3-1.
Danny Noppert wist de laatste 16 te halen op de World Matchplay en World Grand Prix. Mede hierdoor mocht hij samen met Michael van Gerwen naar de World Cup of Darts. Noppert is een stabiele top 32 speler geworden, maar lijkt moeite te hebben om het volgende stapje richting de top 16 te zetten. De Fries zal in ieder geval beter moeten spelen dan in zijn partij tegen de Zuid-Afrikaan Cameron Carolissen als hij de laatste 16 van het PDC WK wilt halen.
Door overwinningen op een Players Championship in Barnsley in mei 2019 en Hildesheim in augustus 2019 en de halve finale van de World Series of Darts 2019 weet Danny in ieder geval hoe hij Chisnall kan verslaan, terwijl Chisnall nog wacht op zijn eerste overwinning op de man uit Joure.

Dimitri van den Bergh – Jermaine Wattimena (zondagmiddag 27 december)
Head to head: 2-3 (op het podium 0-1)
Toernooigemiddelde: 105,61 – 90,59
Finishpercentage: 53 % (9 uit 17) – 32 % (10 uit 31)

Dimitri van den Bergh kende na kwartfinales op het PDC WK 2018 en 2020 zijn echte doorbraak door de World Matchplay 2020 te winnen. The Dream Maker maakte zijn droom waar door achtereenvolgens Nathan Aspinall, Joe Cullen, Adrian Lewis, Glen Durrant en Gary Anderson te verslaan. Dimitri werd bij de laatste 16 op de World Grand Prix met 3-2 gestuit door Dirk van Duijvenbode, die vervolgens door wist te dringen tot de finale. Op de Grand Slam of Darts haalde hij mede door twee overwinningen op Nathan Aspinall de halve finale, waar hij in een beslissende eenendertigste leg zijn meerdere moest erkennen in James Wade. Dimitri kende dus een zeer sterk jaar, wat ook betekent dat hij dit jaar als negende geplaatst is en virtueel in de top 8 van de wereld is doorgedrongen. Ook zijn eerste partij tegen de levende legende Paul Lim was indrukwekkend.
Jermaine Wattimena kende een sterke reeks op de Winter Series, waardoor hij zich wist te plaatsen voor de Grand Slam of Darts. Deze opsteker kon hij goed gebruiken na uitschakelingen in de eerste ronde van de World Matchplay en World Grand Prix. In de poule wist hij de Premier League kampioen Glen Durrant onder zich te houden, maar was hij niet opgewassen tegen James Wade en Damon Heta. Al had Heta wel een beslissende negende leg nodig om Jermaine uit te schakelen. Ook zijn eerste wedstrijd tegen Nick Kenny was niet al te overtuigend.
Het onderling resultaat is net in het voordeel van Jermaine Wattimena. De laatste twee ontmoetingen, waaronder een wedstrijd bij de laatste 32 van de Gibraltar Darts Trophy 2019, gingen naar The Machinegun. 

Jason Lowe – Devon Petersen (dinsdagmiddag 29 december)
Head to head: 0-0 
Toernooigemiddelde: 90,80 – 89,08
Finishpercentage: 34 % (22 uit 64) – 25 % (11 uit 44) 

Jason Lowe wist afgelopen jaar een PDC-tourkaart te halen en kende een sterk debuutjaar. Op het UK Open wist hij de laatste 32 te halen en haalde met name op de vloertoernooien goede resultaten. Zodoende was hij de 12e van 32 spelers die zich via de Pro Tour Order of Merit wist te kwalificeren voor het PDC WK. In zijn eerste wedstrijd op het WK won hij met 3-1 van de Rus Dimitriy Gorbunov, maar op dat moment zullen er slechts weinigen geld hebben ingezet dat hij Michael Smith zou verslaan. Toch was dat wat er gebeurde. Hij liep uit naar 2-0 in sets, waarna Smith heel even leek terug te kunnen komen, maar moest toch met 3-1 zijn meerdere erkennen in Lowe die 96 gemiddeld gooide in die wedstrijd.
Devon Petersen loopt alweer even mee, maar 2020 is het jaar van zijn echte doorbraak. Op de World Grand Prix versloeg hij Jose de Sousa om de laatste 16 te halen, waar Michael van Gerwen te sterk voor hem was. Op het European Championship versloeg de als vierde geplaatste African Warrior, die deze hoge notering te danken had aan zijn zege op het German Darts Championship, achtereenvolgens Andy Hamilton, Martijn Kleermaker en Ian White, voordat James Wade hem met 11-10 versloeg. Op de Grand Slam of Darts liet hij Ian White, Peter Wright en Dirk van Duijvenbode achter zich in de poulefase, voordat hij bij de laatste 16 verslagen werd door Damon Heta.
Beide heren hebben nog niet tegen elkaar gespeeld en op voorhand lijkt Devon Petersen de favoriet zeker gezien zijn sterke jaar, maar Jason Lowe is zeker na zijn overwinning op Michael Smith niet meer te onderschatten en een speler om rekening mee te houden.

Gary Anderson – Mensur Suljovic (maandagavond 28 december)
Head to head: 6-4 (op het podium 4-3)
Toernooigemiddelde: 96,86 – 98,18
Finishpercentage: 38 % (10 uit 26) – 46 % (11 uit 24)

Gary Anderson zakt langzaam maar zeker verder op de PDC Order of Merit. Dit komt deels doordat hij bewust wat toernooien links laat liggen. Op zijn dag is het echter nog steeds iemand die meedoet voor de titels. Zo haalde hij de finale van de World Matchplay en de kwartfinale van de World Grand Prix waar hij verloor van de latere finalist Dirk van Duijvenbode. In de eerste ronde liet hij bij vlagen zijn klasse weer zien en zette Madars Razma met 3-1 opzij.
Mensur Suljovic heeft mede door privé-omstandigheden wat toernooien moeten laten schieten in 2020 en is daardoor ook buiten de top 16 gevallen. Op de World Matchplay en het European Championship wist de Gentle de laatste 16 te halen en in zijn eerste wedstrijd tegen Matthew Edgar liet hij zien de kansen die hij krijgt te pakken.
Op voorhand ben je geneigd te denken dat het het scorend vermogen van Gary Anderson tegen het finishend vermogen van Mensur Suljovic zou worden. Maar dat het niet zo zwart wit is blijkt er wel uit dat Suljovic een hoger gemiddelde heeft dan de Schot. Qua onderling resultaat doen ze in ieder geval nauwelijks voor elkaar onder. 

Dirk van Duijvenbode – Adam Hunt (maandagmiddag 28 december)
Head to head: 2-3 (op het podium 0-0)
Toernooigemiddelde: 94,17 – 93,41
Finishpercentage: 32 % (22 uit 68) – 39 % (22 uit 56)

Dirk van Duijvenbode moest in januari naar de PDC Q-School, nadat hij voor de tweede keer zijn PDC-tourkaart verloor. Hier wist hij voor de derde keer een PDC-tourkaart te halen en mede doordat hij met een mental coach aan de slag is gegaan vallen de resultaten de kant van Dirk uit. Zo haalde Dirk de finale van de World Grand Prix door overwinningen op Mensur Suljovic, Dimitri van den Bergh, Gary Anderson en Simon Whitlock voordat Gerwyn Price in de finale te sterk bleek. Ook haalde hij nog de kwartfinale van het European Championship en de Players Championship Finals. Op de Grand Slam of Darts wist hij regerend wereldkampioen Peter Wright te verslaan, maar moest uiteindelijk in de poule naast de Schot ook Devon Petersen en Ian White voor zich dulden. In de eerste ronde trof hij een ontketende Bradley Brooks die binnen no-time 2-0 voorstond, maar Dirk liet zich niet kennen en sleepte de 3-2 zege uit het vuur. In de tweede ronde moest de wereldkampioen van 2018 eraan geloven tegen Dirk.

Adam Hunt gold lange tijd als veelbelovend talent. Zo wist The Hunter in 2011, 2013, 2014, 2016 en 2017 een Development Tour op zijn naam te zetten, maar het duurde even voordat het er ook bij de volwassenen uit kwam. Net zoals Dirk verloor Hunt na het PDC WK 2019 voor de tweede keer zijn tourkaart, maar ook hij wist voor de derde keer een tourkaart te bemachtingen. Zijn eerste PDC-tourkaart bemachtigde hij in 2014 door zijn prestaties op de Development Tour 2013. Hunt wist zich voor de Grand Slam of Darts te plaatsen door zich door het kwalificatietoernooi te vechten. In een poule met Michael van Gerwen, Joe Cullen en Gabriel Clemens wist hij knap tweede te worden, waarna de laatste 16 zijn eindstation was. Op dit WK moest hij in de eerste ronde vol aan de bak om Lisa Ashton af te schudden. In de tweede ronde had hij geen kind aan Jamie Hughes, die, zo bleek later, door fysieke ongemakken niet zijn niveau wist te halen.

Het onderling resultaat is licht in het voordeel van Adam Hunt, maar beide heren hebben elkaar enkel nog maar op de vloer getroffen. In de twee ontmoetingen in 2020 deden ze in ieder geval niet voor elkaar onder. Beide heren wisten eenmaal met 6-5 te winnen.

Glen Durrant – Danny Baggish (maandagavond 28 december)
Head to head: 0-0
Toernooigemiddelde: 88,37 – 90,51
Finishpercentage: 64 % (9 uit 14) – 32 % (20 uit 62)

Glen Durrant heeft zijn draai bij de PDC helemaal gevonden. Durrant wist in 2019, zijn eerste jaar bij de PDC, al de halve finale van de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam of Darts te halen. Op zijn eerste PDC WK haalde hij de kwartfinale. Hierdoor mocht hij ook meedoen aan de Premier League of Darts 2020, die hij knap op zijn naam wist te schreven. Daarna vielen de resultaten mede doordat hij corona heeft gehad tegen. Het lijkt dan ook afwachten hoe fit Durrant aan de oche verschijnt voor zijn derde ronde partij.
Danny Baggish maakte in 2019 naam door het North American Championship te winnen. In de finale zette hij de Canadees Jeff Smith opzij. Hierdoor mocht hij ook meedoen aan het PDC WK 2020, waar hij na een overwinning op Andy Boulton zijn meerdere moest erkennen in Nathan Aspinall. Op het PDC WK 2021 begon de Amerikaan met een sensationele 3-2 zege op Damon Heta, waarvan velen op voorhand dachten dat hij ver zou kunnen komen na zijn sterke debuutjaar op het PDC-circuit. Een ronde later moest tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis er mede door een 170-finish met 3-1 aan geloven.

Peter Wright – Gabriel Clemens (zondagavond 27 december)
Head to head: 2-2 (op het podium 2-0)
Toernooigemiddelde: 92,60 – 95,70
Finishpercentage: 36 % (10 uit 28) – 45 % (10 uit 22)

Titelverdediger Peter Wright werd op voorhand samen met Michael van Gerwen en Gerwyn Price als favoriet voor de WK-titel gezien. Na zijn bijzondere opkomst in Grinch-outfit was het meeste vuurwerk voor zijn wedstrijd tegen Steve West op het PDC WK al geweest. Snakebite wist weliswaar 3-1 te winnen, maar deed dit zonder indruk te maken. De Schot wist na het WK dit jaar ook de Masters, het European Championship en vier van de drieëntwintig Players Championship toernooien op zijn naam te zetten. 
Gabriel Clemens is na een sterk 2020 momenteel de beste Duitser op de PDC Order of Merit en is dus Max Hopp, die jarenlang onaantastbaar leek, voorbij. De German Giant wist de laatste 16 te halen op de World Matchplay en World Grand Prix, voordat hij op het European Championship in de eerste ronde zijn waterloo vond. Op de Grand Slam of Darts, waarvoor hij zich wist te kwalificeren via het kwalificatietoernooi, wist hij Joe Cullen onder zich te laten maar moest hij zijn meerdere erkennen in Michael van Gerwen en Adam Hunt.
Het onderling resultaat zal Clemens weinig hoop bieden. De Duitser wist de eerste twee ontmoetingen op Players Championship toernooien in 2018 nog wel te winnen, maar werd vervolgens in de finale van de German Darts Masters 2019, wat onderdeel was van de World Series, en het European Championship 2020 op zijn plaats gezet door Snakebite.

Krzysztof Ratajski – Simon Whitlock (zondagmiddag 27 december)
Headd to head: 1-3 (op het podium 0-2)
Toernooigemiddelde: 100,41 – 101,21
Finishpercentage: 45 % (9 uit 20) – 36 % (12 uit 33)

Krzysztof Ratajski is een zeer geduchte tegenstander, maar het grote podium lijkt de Polish Eagle nog niet echt te liggen. Voor zijn doorbraak bij de PDC wist hij wel de BDO World Masters 2017 te winnen, maar bij de PDC zijn kwartfinales op de World Matchplay 2020 en World Series Finals 2019 zijn beste prestaties op de TV-toernooien. Verder was de laatste 16 of eerder het eindstation voor de Pool. In zijn eerste wedstrijd op het PDC WK 2021 zette hij wel Ryan Joyce overtuigend met 3-0 in sets opzij.
Simon Whitlock leek langzaam maar zeker uit de wereldtop te verdwijnen, maar heeft in de tweede helft van 2020 de weg naar boven weer terug gevonden. Zo haalde hij op de World Matchplay de kwartfinale, op de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts de halve finale. Op alledrie deze toernooien stuurde hij Michael van Gerwen naar huis. In zijn eerste wedstrijd op dit PDC WK had Whitlock weliswaar een beslissende set nodig om de Litouwer Darius Labanauskas van zich af te schudden, maar dit kwam doordat Lucky D de Australiër die boven de 100 gemiddeld gooide uitstekend partij gaf.
Beide heren kenden een sterke eerste wedstrijd op dit PDC WK en het belooft dan ook een spannende wedstrijd te worden, die weleens op details beslist kan worden. Het onderling resultaat is, samen met de geringe prestaties op de TV-toernooien van Ratajski, in het voordeel van Whitlock.

James Wade – Stephen Bunting (dinsdagmiddag 29 december)
Head to head: 2-5 (op het podium 1-3), ook tweemaal gelijk in de Premier League
Toernooigemiddelde: 93,17 – 93,21
Finishpercentage: 47 % (9 uit 19) – 36 % (10 uit 28)

James Wade lijkt net op tijd in vorm gekomen voor het PDC WK. Waar zijn resultaten op de World Matchplay en World Grand Prix met een tweede en een eerste ronde nog niet om over naar huis te schrijven waren, haalde The Machine de finales van het European Championship en de Grand Slam of Darts. Op de Players Championship Finals werd hij echter in de eerste ronde naar huis gestuurd door Niels Zonneveld. Het PDC WK begon voor hem met een 3-0 zege op Callan Rydz, die na zijn sterke optredens op de Players Championship Finals en Winter Series niet echt kwam opdagen.
2020 is vooralsnog niet het jaar van Stephen Bunting. The Bullet wist zich niet te plaatsen voor de World Matchplay, terwijl een positieve coronatest een streep zette door zijn World Grand Prix. Op de Players Championship Finals mocht hij na een wedstrijd ook alweer huiswaarts keren. Na een slechte eerste set, had hij een beslissende vijfde leg in een beslissende vijfde set nodig om Andy Boulton te verslaan. In deze cruciale leg liet Bunting met een 11-darter wel zien waar hij toe in staat was, terwijl Boulton na negen pijlen op een finish van net boven de 80 stond te wachten.
Het onderling resultaat biedt houvast voor Bunting. Zo was Bunting na een nederlaag op het UK Open 2012 onder andere tijdens de halve finale Sydney Darts Masters 2014, laatste 16 Grand Slam of Darts 2014 en laatste 32 van het PDC WK 2015 de bovenliggende partij. In de Premier League van 2015 deelden beide heren tweemaal de punten.

Kim Huybrechts – Ryan Searle (zondagmiddag 27 december)
Head to head: 2-1 (op het podium 1-0)
Toernooigemiddelde: 102,42 – 96,07
Finishpercentage: 54 % (19 uit 35) – 39 % (22 uit 56)

Kim Huybrechts lijkt langzaam maar zeker op de weg terug. Dit jaar wist hij op de World Grand Prix de laatste 16 te halen, terwijl op het European Championship en de Players Championship Finals de eerste ronde het eindstation was. De Belg had een loting met mogelijkheden na een overtuigende zege na overtuigende overwinningen op Di Zhuang en Ian White, waarin de Hurricane beide keren boven de 100 gemiddeld gooide en momenteel ook een finishpercentage van boven de 50 % heeft op dit WK wacht hem een ontmoeting met Ryan Searle. 
Ryan Searle begon het jaar goed met een zege op Players Championship 3, waar hij onder andere Gerwyn Price, Michael Smith, Glen Durrant, Jeffrey de Zwaan en Michael van Gerwen opzij zette. Vervolgens wist Heavy Metal de World Grand Prix te halen, waar de eerste ronde zijn eindstation was. Dankzij bovengenoemde Players Championship zege mocht de Engelsman ook zijn opwachting maken op de Grand Slam of Darts. Hier kwam hij net te kort tegen Simon Whitlock en Gary Anderson, waardoor dit toernooi er voor hem na de poulefase ondanks een overwinning op Adam Gawlas op zat. Searle heeft zowel tegen Danny Lauby Junior als Jeffrey de Zwaan dit PDC WK al laten zien waartoe hij in staat is.
De eerste onderlinge ontmoeting, op een Players Championship in Wigan in april 2017, ging nog met 6-5 naar Ryan Searle. De twee daaropvolgende ontmoetingen op een Players Championship in juni 2018 en het UK Open 2020 gingen echter naar de Belg. 

Gerwyn Price – Brendan Dolan (maandagavond 28 december)
Head to head: 3-3 (op het podium 2-1)
Toernooigemiddelde: 91,97 – 90,69
Finishpercentage: 34 % (10 uit 29) – 39 % (11 uit 28)

Gerwyn Price, de huidige nummer drie van de wereld, wordt samen met Michael van Gerwen en Peter Wright regelmatig als favoriet voor de eindzege bestempelt. The Iceman won immers niet voor niets de World Grand Prix, World Cup of Darts, World Series Finals, het Belgian Darts Championship en vier van de drieëntwintig Players Championship toernooien. 
Brendan Dolan behoort weliswaar niet tot de grootste darters en kwam dit jaar ook niet verder dan de eerste ronde op de World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship Finals, maar is toch een speler die vaak moeilijk te verslaan is en gezien het onderling resultaat kan Gerwyn Price hier over meepraten.
In zijn eerste partij won Gerwyn Price weliswaar het Welsh onderonsje met 3-2 van Jamie Lewis, maar de manier waarop is niet om over naar huis te schrijven.
Ook het onderling resultaat zal The Iceman weinig houvast bieden. Hij won weliswaar tweemaal op het podium van de Noord-Ier, maar dit waren slechts ontmoetingen op de European Tour (Dutch Darts Masters en Austrian Darts Championship, beide in 2019). The History Maker won echter de enige ontmoeting op een TV-toernooi door Gerwyn Price op de Grand Slam of Darts 2016 met 10-9 te verslaan en wist ook de laatste ontmoeting in de kwartfinale van een Players Championship in Barnsley in oktober 2019 winnend af te sluiten.

Jose de Sousa – Mervyn King (maandagmiddag 28 december)
Head to head: 1-0 (op het podium 0-0)
Toernooigemiddelde: 93,93 – 99,64
Finishpercentage: 38 % (9 uit 24) – 44 % (11 uit 25)

Jose de Sousa verraste vriend en vijand met zijn zege op de Grand Slam of Darts, waar hij zich voor geplaatst had door de European Darts Grand Prix te winnen. The Special One, die er inderdaad regelmatig bijzondere finishes op nalaat, eindige tweede in de poule door overwinningen op Krzysztof Ratajski en Lisa Ashton en een nederlaag tegen Michael Smith. Overigens als Ratajski de beslissende leg tegen de Portugees had gewonnen had De Sousa er zomaar in de poulefase kunnen uitvliegen. In de knock-outfase moest Dave Chisnall eraan geloven, voordat De Sousa zijn revanche pakte op Michael Smith en vervolgens Simon Whitlock en James Wade aan de zegekar bond.
Mervyn King liet zijn dat kwaliteit voor altijd is, toen hij in de Players Championship Finals de finale haalde door onder andere Dave Chisnall, Damon Heta en Peter Wright te verslaan. In de finale dwong The King Van Gerwen tot een beslissende 21e leg, waarin de Nederlander dan toch de zege wist te pakken.
King trok deze goede vorm door naar het PDC WK door Max Hopp met 3-1 te verslaan in een partij waar de Engelsman tegen de 100 gemiddeld zat. De Sousa boekte een zakelijke 3-1 overwinning op Ross Smith en zal vertrouwen op het onderling resultaat, aangezien de Portugees de enige onderlinge ontmoeting tussen beide heren wist te winnen.

Nathan Aspinall – Vincent van der Voort (maandagmiddag 28 december)
Head to head: 5-2 (op het podium 2-0)
Toernooigemiddelde: 92,70 – 95,49
Finishpercentage: 48 % (12 uit 25) – 41 % (11 uit 27) 

Nathan Aspinall wist dankzij zijn zege op de PDC Home Tour I de Grand Slam of Darts te halen en liet daar zijn talent spreken en hoefde enkel in Dimitri van den Bergh zijn meerdere te erkennen. Dit overkwam de Engelsman echter wel in zowel de poulefase als de kwartfinale. Verder vallen zijn resultaten dit jaar wat tegen en tegen Scott Waites balanceerde hij op het randje van de afgrond, maar wist een 2-0 achterstand nog om te buigen naar een 3-2 zege.
Ook Vincent van der Voort heeft betere jaren gekend dan 2020. Op de World Matchplay wist The Dutch Destroyer knap door te dringen tot de kwartfinale, maar moest vervolgens de World Grand Prix, European Championship en Grand Slam of Darts aan zich voorbij laten gaan. Op de Players Championship Finals strandde Vincent bij de laatste 32 tegen Jose de Sousa.
Het onderling resultaat zal Vincent weinig houvast geven, aangezien hij beide wedstrijden op het podium verloor en tevens de laatste drie wedstrijden zijn meerdere heeft moeten erkennen in de Engelsman. Bij de laatste 32 op de World Grand Prix won The Asp met 2-0. Vincent moest eerder in eigen land op de Dutch Darts Masters 2015 eveneens bij de laatste 32 buigen, hoewel het toen tot een beslissende elfde leg was gegaan. De laatste overwinning van Vincent op Aspinall dateert van een Players Championship in Barnsley in april 2016, toen Vincent in de kwartfinale met 6-5 won. 

Daryl Gurney – Chris Dobey (dinsdagmiddag 29 december)
Head to head: 4-2 (op het podium 4-0)
Toernooigemiddelde: 99,19 – 96,26
Finishpercentage: 43 % (12 uit 28) – 39 % (13 uit 33)

Daryl Gurney en Chris Dobey kennen niet hun beste jaar. Zo miste de Noord-Ier de Grand Slam of Darts en was op de Players Championship Finals, het European Championship en de World Grand Prix de eerste ronde het eindstation, terwijl hij op de World Matchplay bij de laatste 16 zijn meerdere moest erkennen in Vincent van der Voort. Ook had Superchin het in zijn eerste wedstrijd op het PDC WK tegen William O’Connor moeilijk, maar bij vlagen liet hij toch weer zijn talent spreken en naderde de grens van de 100 gemiddeld. 
De Engelsman miste op zijn beurt de Grand Slam of Darts, het European Championship en de World Matchplay, terwijl op de Players Championship Finals en de World Grand Prix hij na een ronde weer huiswaarts kon keren. Ook Hollywood had in zijn eerste partij op het PDC WK zijn handen vol. In zijn geval was Jeff Smith de tegenstander en hij had dan ook een beslissende set nodig om de winst uit het vuur te slepen.
Het onderling resultaat is, zeker als we de vloertoernooien niet meetellen, duidelijk in het voordeel van de Noord-Ier. Beide heren hebben niet hun beste jaar achter de rug, maar weten wat ervoor nodig is om op het juiste moment te pieken. Zo wist Hollywood de afgelopen twee jaar de laatste 16 te halen op het PDC WK, terwijl Gurney de World Grand Prix 2017 en Players Championship Finals 2018 op zijn naam heeft geschreven.

*: De wedstrijden op het podium betreft niet enkel TV-toernooien, maar ook de wedstrijden op de Euro Tours aangezien deze ook op het podium gespeeld worden.

Data en statistieken, dat wil zeggen head to head, toernooigemiddeldes en finishpercentages zijn afkomstig van Bas Engelen van Premium Dart Data.

Tijdens de kerstdagen loopt de WK veiling door waarbij iedere avond om 20:00 uur weer een item afloopt. De opbrengst gaat volledig naar KiKa en de aangeboden items vind je op www.dartfreakz.nl/veiling