Voorbeschouwing Matchplay finale "James Wade en Phil Taylor" PDC
PDC

Voorbeschouwing Matchplay finale "James Wade en Phil Taylor"

Voorbeschouwing Matchplay finale "James Wade en Phil Taylor"

In de finale van de World Matchplay 2012 komen James Wade en Phil Taylor elkaar weer tegen, zoals in 2006, 2008 en 2011 . In de halve finales lieten zij hun tegenstanders Terry Jenkins en Ronnie Baxter achter zich. Onze laatste voorbeschouwing van de Matchplay 2012.

James Wade - Phil Taylor
Voor de vierde keer in de geschiedenis van de World Matchplay krijgen we een finale tussen James Wade en Phil Taylor. De mannen zijn aan elkaar gewend geraakt. In 2006, 2008 en 2011 streden de landgenoten al om de titel World Matchplay kampioen van het betreffend jaar. Taylor heeft van al zijn twaalf finales het vaakst met Wade in de finale gestaan. Alleen Alan Warriner-Little kwam hij twee keer tegen. In de overige zeven finales streed hij tegen Dennis Priestley, Richie Burnett, John Part , Wayne Mardle, Mark Dudbridge, Terry Jenkins en Raymond van Barneveld.

James Wade kon na de drie Matchplay finales tegen Taylor niet met de beker naar huis gaan. Hij verloor namelijk alle drie finales. In 2006 verloor hij met 18-11, in 2008 met 18-9 en het vorig jaar ging hij ten onder met 18-8. Wade wist alleen in de finale van 2007 de sterkste te zijn toen hij niet tegenover Phil Taylor stond. De nummer drie van de wereld won toen van Terry Jenkins. Aan de Wade de taak om hier verandering in te brengen en Phil Taylor eindelijk in een finale te Blackpool te verslaan. Maar deze opdracht zal niet makkelijk te verwezenlijken zijn. Taylor verloor nog nooit in een finale te Blackpool en ondanks hij in de eerdere rondes tegen Mervyn King, Ian White en Andy Hamiton niet zijn allerbeste spel liet zien, speelde hij zaterdag in de halve finale tegen Ronnie Baxter zijn beste partij tot dusver op dit toernooi. Zie dit artikel.

Als Taylor zijn vorm uit de halve finale meeneemt naar de finale of nog een tandje bijzet, kan Wade zijn handen vol hebben aan de man die erop gebrand is om zijn 13e Matchplay titel op zijn naam te schrijven en zijn record te evenaren door voor de tweede keer vijf toernooien op rij te winnen. De nummer één van de wereld won de Matchplay op rij van 2000 tot en met 2004. Vanaf 2008 is hij ook de ongeslagen Matchplay kampioen en met een overwinning in 2012 kan hij zijn record evenaren.

James Wade komt altijd goed voor de dag in Blackpool. Naast de drie finales waarin hij tegen Taylor heeft gestaan, schreef hij de Matchplay van 2007 op zijn naam, kwam in 2010 tot de halve finale en in 2009 tot de laatste acht. Ook dit jaar bewijst hij weer dat het podium in de Winter Gardens de zijne is. Toch zal James Wade niet als de gedoodverfde favoriet gezien worden om de Matchplay 2012 naar zich toe te trekken. Taylor is haast altijd de favoriet in een partij maar ook op basis van de eerder gespeelde Matchplay finales zal Wade als de underdog de partij ingaan. Verder is Phil Taylor steeds ongeslagen geweest in een finale te Blackpool, zoals al aangegeven.

Ook hun onderlinge resultaten liegen er niet om. Van de 42 ontmoetingen won Wade er maar vijf, drie keer kwam het tot een gelijkspel. James boekte twee van de vijf overwinningen op tv, namelijk de Premier League groepsfase in 2008 en 2009. Maar het is niet onmogelijk om Phil Taylor in een finale op tv te verslaan. Een recent voorbeeld is de overwinning van Robert Thornton op Phil Taylor in de finale van de afgelopen UK Open. Als zowel Wade als Taylor hun gebruikelijke Matchplay vorm naar de finale meenemen of een tandje bijzetten, krijgen we een mooie afsluiter van de World Matchplay 2012 te zien.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws