Home PDC Voorbeschouwing PDC WK dag 7 met Michael, Vincent en Kim

Voorbeschouwing PDC WK dag 7 met Michael, Vincent en Kim

dartfreakz-1215

We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is daar het avondje waarop Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Kim Huybrechts hun eerste partij mogen spelen. De partijen van de Nederlanders en de Belg zijn de laatste drie op het speelschema van de laatste eerste ronde en voorronde sessies. Een voorbeschouwing op het Nederlanstalige avondje, zoals het bij RTL7 genoemd wordt.

Speelschema 1e ronde dag 7
1x voorronde, 4x eerste ronde
Mark Walsh v Darren Webster
Paul Lim v Mohd Latif Sapup (V)
Kim Huybrechts Scott Rand
Vincent van der VoortStuart Kellett
Michael van Gerwen v Lim/Sapup

We krijgen eerst de partij tussen de winnaar van de Championship League Darts 2012 groep acht en Darren Webster die zich als achtste ongeplaatste speler plaatste via de Pro Tour Order of Merit. Het is best stil rondom Special Brew, pas op de Championship League Darts liet hij zijn pijlen spreken door de dagwinst te pakken en twee keer de finale te bereiken. Op tv toernooien lag hij er vaak vroeg uit, op de vloertoernooien heeft hij ook geen aansprekende resultaten geboekt dit jaar. Op het wereldkampioenschap van 2011 kwam Walshie tot de laatste 16. Webster kwam een paar keer tot de laatste 16 op de vloertoernooien, op de Players Championship te Killarney bereikte hij de halve finale. Webster heeft een goed resultaat op zijn naam staan op het PDC wereldkampioenschap. Op het wereldkampioenschap van 2007 kwam hij tot de kwartfinale waar hij met 5-1 van Phil Taylor verloor. Walsh en Webster kwamen elkaar dit jaar nog tegen op de European Tour in Stuttgart, waar Mark de sterkste was. Ook op een vloertoernooi in 2010 wist Walsh van Webster te winnen. Hun eerste ontmoeting gaat wat verder terug. Dat was op het voormalige Open Hotel Zwartewater in Nederland. Toen was Darren de sterkste.

De voorronde gaat tussen “oudgediende” en regerend softtip kampioen Paul Lim en de winnaar van het kwalificatietoernooi in Zuid-Azië Mohd Latif Sapu. Lim heeft ruime ervaring op topniveau. De speler uit Singapore heeft van 1997-2002 meegedaan aan het PDC wereldkampioenschap en betrad twaalf keer het Lakeside podium. Ook heeft hij in het verleden deelgenomen aan de World Matchplay, de World Grand Prix en de Las Vegas Desert Classic. Paul Lim staat vooral bekend om zijn beroemde 9-darter, die hij in 1990 in de tweede ronde op de Embassy gooide. Een hele unieke prestatie in die tijd. Menigeen die de speler uit Singapore uit het verleden kennen, kijken uit naar zijn vorm en resultaat. De winnaar mag tegen de “gevreesde” Michael van Gerwen die dit jaar in bloedvorm verkeert en getipt wordt als kandidaat voor de titel. Voor Lim of Sapup wordt het hard werken tegen de jonge sensatie die dit jaar zijn eerste major won en maar liefst zeven Pro Tours naar zich toetrok. Mighty Mike kwam het vorig jaar tot de laatste 16. De verwachting is dat hij dit jaar verder zal komen.

Zuiderbuur Kim Huybrechts treedt aan tegen Scott Rand die zich als 7e speler plaatste via de Pro Tour Order of Merit. De huidige nummer 27 van de wereld Kim Huybrechts wordt ook gezien als één van de toekomstige darters van de PDC. Het talent uit België stormde dit jaar de top 32 binnen en laat zowel op de vloer als op tv zien wat hij in huis heeft. Op de Pro Tour kwam hij dit jaar regelmatig in de halve finales en kwartfinales terecht, ook voor de camera’s laat The Hurricane steeds meer van zich zien. Op de European Championship bereikte hij de halve finale en op de afgelopen Players Championship Finals stond hij met Phil Taylor in de finale. Huybrechts beleefde het vorig jaar een droomdebuut op het wereldkampioenschap door de kwartfinale te bereiken, wat een heel prachtige prestatie was. Kim zou zeker weer ver kunnen komen op dit wereldkampioenschap. Het is te hopen dat de Belg lekker in zijn vel zit na het recente overlijden van zijn vader. Huybrechts en Rand troffen elkaar vijf keer op vloertoernooien. De Belg leidt met ruim 4-1. Scott Rand viel op de Players Championship Finals 2011 op toen hij Raymond van Barneveld bij de laatste 16 versloeg en in de kwartfinale ook James Wade achter zich wist te laten. Op het wereldkampioenschap van het vorig jaar sneuvelde hij bij de laatste 32.

Het is afwachten hoe goed onze Nederlander Vincent van der Voort in vorm is. De boomlange Nederlander had geruime tijd wat medische problemen. Hij had gedurende lange tijd last van zijn rug en daarna kwam ook lactose intolerantie bijkijken. Dit bracht zijn carrière bijna in gevaar. Vinnie besloot niet bij de pakken neer te zitten maar de vorm is nog niet wat het wezen moet. Van der Voort die een tijd de beste Nederlandse vloerspeler was, heeft zijn vorm ook nog niet terug op de Pro Tour. Op het wereldkampioenschap van 2011 wist hij de kwartfinale te bereiken waar hij van regerend wereldkampioen Adrian Lewis verloor. Vinnie treft debutant en winnaar van het PDPA kwalificatietoernooi Stuart Kellett, die in goede vorm was op het kwalificatietoernooi en een niet al te makkelijke tegenstander is.Op de vloertoernooien kwam hij een paar keer tot de laatste 16.