Voorbeschouwing PDC WK halve finales: nog twee voormalig wereldkampioenen in de race PDC
PDC

Voorbeschouwing PDC WK halve finales: nog twee voormalig wereldkampioenen in de race

Voorbeschouwing PDC WK halve finales: nog twee voormalig wereldkampioenen in de race

Zaterdag worden de twee halve finales gespeeld. Uiteraard beschouwt Dartfreakz.nl weer even voor. De wedstrijden worden behandeld in de volgorde van het speelschema.

Gerwyn Price - Stephen Bunting
Head to head: 5-3 (op het podium*: 2-1)
Finishpercentage: 40 % (57 uit 134) - 38 % (60 uit 158)

Gerwyn Price is de enige speler die vooralsnog aan de verwachtingen qua resultaat heeft kunnen voldoen. Hij werd samen met Michael van Gerwen, die in de kwartfinale overklast werd door Dave Chisnall, en Peter Wright, die in zijn tweede wedstrijd naar huis gestuurd werd door Gabriel Clemens, als topfavoriet gezien. Hierdoor is Price ook de enige speler die het pakken van de eerste plek op de PDC Order of Merit nog in eigen hand heeft. Deze favorietenrol komt mede door zijn toernooizeges op de World Grand Prix, World Cup of Darts, World Series Finals, het Belgian Darts Championship en vier van de drieëntwintig Players Championship toernooien in 2020. Op het PDC WK heeft hij nog niet echt kunnen overtuigen en heeft over geluk nog weinig te klagen gehad. Zo had hij zowel tegen Jamie Lewis, Brendan Dolan als Daryl Gurney een beslissende set nodig. Tussendoor won de Welshman bij de laatste 16 wel overtuigend met 4-1 van Mervyn King, die onlangs nog de finale van de Players Championship Finals haalde.
Stephen Bunting wist in 2014 het BDO WK op zijn naam te schrijven. Na een stormachtig begin bij de PDC daarna, wat hem een uitnodiging voor de Premier League 2015 opleverde na de halve finale van de World Matchplay 2014 en kwartfinale van het PDC WK 2015 gehaald te hebben zakte hij uit de wereldtop. Ook in 2020 hoorden we weinig van de Engelsman. The Bullet wist zich niet te plaatsen voor de World Matchplay, terwijl een positieve coronatest een streep zette door zijn World Grand Prix. Op de Players Championship Finals mocht hij na een wedstrijd ook alweer huiswaarts keren. Op het PDC WK had Bunting in zijn eerste wedstrijd na een slechte eerste set hij een beslissende vijfde leg in een beslissende vijfde set nodig om Andy Boulton te verslaan. In deze cruciale leg liet Bunting met een 11-darter wel zien waar hij toe in staat was, terwijl Boulton na negen pijlen op een finish van net boven de 80 stond te wachten. Weinigen zullen hem dan ook echt een kans hebben toegedicht voor zijn derde ronde partij tegen James Wade. Het begin van de wedstrijd was dan ook voor Wade, die echter ondanks een 9-darter, zijn meerdere moest erkennen in Bunting. Bij de laatste 16 trof hij Ryan Searle, die onder andere Jeffrey de Zwaan en Kim Huybrechts overtuigend opzij had weten te zetten. In de kwartfinale werd Krzysztof Ratajski opzij gezet, waardoor Bunting zijn tweede kwartfinale op het PDC WK wel winnend wist af te sluiten.
De eerste twee ontmoetingen, op Players Championship toernooien in 2014, gingen naar the Bullet. In de twee daaropvolgende ontmoetingen, op Players Championship toernooien in 2016 en 2018, trok de Welshman aan het langste eind. Bij de laatste 16 van het Danish Open in 2019 ging met 6-3 naar Iceman. Bij de laatste 32 op de World Matchplay later dat jaar werd het 13-12 voor de Engelsman. Tijdens de kwartfinales van de Players Championship 2019 en de enige ontmoeting in 2020, in de halve finale van een Players Championship in februari, was Price weer de sterkste van de twee.

Dave Chisnall - Gary Anderson
Head to head: 5-19 (op het podium*: 4-10; ook 1 keer gelijkgespeeld in de Premier League)

Dave Chisnall die al de finale van het BDO WK 2010, de World Grand Prix 2013 en 2019, de Grand Slam of Darts 2014, de Players Championship Finals 2016 en The Masters 2016 kan zich na zijn indrukwekkende overwinningen op Dimitri van den Bergh en Michael van Gerwen opmaken voor zijn zevende finale op een TV-toernooi. Chizzy wacht echter nog op zijn eerste TV-titel. Dave Chisnall wist in 2020 weliswaar de halve finale van de World Grand Prix te halen, maar verder leek 2020 niet zijn jaar te worden. Chizzy haalde op de Grand Slam of Darts nog wel de laatste 16, maar de World Matchplay, European Championship en Players Championship Finals zaten er al na een ronde op voor de Engelsman. In zijn eerste wedstrijd tegen Keegan Brown liet hij zijn talent spreken en won overtuigend met 3-1. Chizzy herpakte zich in de derde ronde tegen Danny Noppert, die de eerste zes legs van de wedstrijd won, ijzersterk door met 4-2 te winnen. Zijn gemiddelde bleef net onder de 100, maar dat kwam mede doordat hij in de eerste set onder de 90 gemiddeld gooide. In de kwartfinale zette hij vervolgens Dimitri van den Bergh, die door velen als beoogd tegenstander van Michael van Gerwen in de kwartfinale werd gezien en een sterk toernooi gooide, met 4-2 opzij met een gemiddelde van 102, waar de Dream Maker net boven de 102 gemiddeld zat. In de kwartfinale overklaste hij vervolgens Michael van Gerwen, die op voorhand samen met Peter Wright en Gerwyn Price als titelfavoriet gezien werd, met 5-0 en een gemiddelde van 107. Het is voor Chizzy te hopen dat de vloek van Van Gerwen ook op hem betrekking heeft. Immers won Simon Whitlock op de World Matchplay 2020, World Grand Prix 2020 en Grand Slam of Darts 2020 van de huidige nummer een van de wereld om een ronde later huiswaarts gestuurd te worden. Iets wat Ian White op het European Championship 2020 ook overkwam.
Gary Anderson zakt langzaam maar zeker verder op de PDC Order of Merit. Dit komt deels doordat hij bewust wat toernooien links laat liggen. Hierdoor is hij ook slechts als dertiende geplaatst en had hij een kwartfinale nodig om in de top 16 van de PDC te kunnen blijven. Op zijn dag is het echter nog steeds iemand die meedoet voor de titels. Zo haalde hij de finale van de World Matchplay en de kwartfinale van de World Grand Prix, waar hij verloor van de latere finalist Dirk van Duijvenbode. In de eerste ronde liet hij bij vlagen zijn klasse weer zien en zette Madars Razma met 3-1 opzij. Tegen Mensur Suljovic had hij het erg lastig, maar dat The Gentle rustig aan deed hielp de Schot ook niet. De Schot worstelde en kwam met 4-3 boven. Bij de laatste 16 vloog The Flying Scotsman met 4-0 voorbij de Zuid-Afrikaan Devon Petersen. In de kwartfinale moest Dirk van Duijvenbode er met 5-1 aan geloven tegen Anderson, die boven de 100 gemiddeld gooide. De PDC wereldkampioen van 2015 en 2016 is na de uitschakeling van Michael van Gerwen de enige speler die nog in het toernooi zit en weet hoe het is om het PDC WK te winnen.
De eerste twee ontmoetingen op TV waren tijdens de groepsfase van de Premier League 2014, toen won de Schot tweemaal. Een jaar later was Chisnall tweemaal de sterkste in de groepsfase van de Premier League 2015. De Flying Scotsman pakte zijn revanche tijdens de halve finale van de Premier League 2015. Ook de wedstrijd in de groepsfase van de Premier League 2016 en bij de laatste 64 van het UK Open 2016 gingen naar de Schot. Chizzy sloeg toe in de kwartfinale van de Perth Masters. In de kwartfinale van het PDC WK 2017 en de eerste poulewedstrijd in de Premier League 2017 was het weer de beurt aan Anderson. Ook in de poulefase van de Champions League of Darts 2017 en 2018 was de tweevoudig wereldkampioen de sterkste van de twee. Op de World Series of Darts Finals 2018 boekte de Engelsman bij de laatste 16 zijn laatste overwinning tegen Anderson. De laatste twee ontmoetingen, waaronder de kwartfinale van het PDC WK 2019, gingen weer naar de Flying Scotsman.

*: De wedstrijden op het podium betreft niet enkel TV-toernooien, maar ook de wedstrijden op de Euro Tours aangezien deze ook op het podium gespeeld worden.

Tot aan de finaledag van het PDC WK loopt er iedere avond een item af in de WK veiling. De opbrengst gaat volledig naar KiKa dus kijk dagelijks even op www.dartfreakz.nl/veiling

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws