Home PDC Voorbeschouwing PDC WK kwartfinale: krijgen wij een Nederlandse halve finale?

Voorbeschouwing PDC WK kwartfinale: krijgen wij een Nederlandse halve finale?

LADBROKES PLAYERS CHAMPIONSHIPS FINALS RICOH ARENA COVENTRY PIC;LAWRENCE LUSTIG QUARTER FINAL MICHAEL VAN GERWEN V DIRK VAN DUIJVENBODE DIRK VAN DUIJVENBODE IN ACTION

Op Nieuwjaarsdag worden de vier kwartfinales gespeeld. Uiteraard beschouwt Dartfreakz.nl weer even voor. De wedstrijden worden behandeld in volgorde van de loting dus de winnaar van de bovenste partij treft de winnaar van de tweede partij.

Michael van Gerwen – Dave Chisnall (vrijdagavond 1 januari)
Head to head: 48 – 9 (op het podium* 32-1; in de Premier League speelden ze tweemaal gelijk)
Finishpercentage: 49 % (41 uit 84) – 45 % (36 uit 80)

Michael van Gerwen had in 2020 niet zijn beste jaar. Na zijn eindzege op het UK Open vielen de resultaten op de TV-toernooien tegen, maar lijkt net op tijd weer in vorm. Zo won hij de Players Championship Finals en begon hij ijzersterk aan het PDC WK. Zo zette hij overtuigend de Schot Ryan Murray (3-1) en Ricky Evans (4-0) opzij. In beide wedstrijden noteerde hij een gemiddelde van boven de 106. Evans bleef weliswaar zonder set, maar noteerde gewoon een gemiddelde van 100,68. Tegen Joe Cullen balanceerde Michael na een 3-1 achterstand op de rand van de achtergrond, doordat Rockstar ijzersterk begon, maar Mighty Mike deed zijn bijnaam eer aan door de Engelsman in een beslissende vijfde leg van de beslissende zevende set met 4-3 te verslaan.
Dave Chisnall wist de halve finale van de World Grand Prix te halen, maar verder leek 2020 niet zijn jaar te worden. Chizzy haalde op de Grand Slam of Darts nog wel de laatste 16, maar de World Matchplay, European Championship en Players Championship Finals zaten er al na een ronde op voor de Engelsman. In zijn eerste wedstrijd tegen Keegan Brown liet hij zijn talent spreken en won overtuigend met 3-1. Chizzy herpakte zich in de derde ronde tegen Danny Noppert, die de eerste zes legs van de wedstrijd won, ijzersterk door met 4-2 te winnen. Zijn gemiddelde bleef net onder de 100, maar dat kwam mede doordat hij in de eerste set onder de 90 gemiddeld gooide. In de kwartfinale zette hij vervolgens Dimitri van den Bergh, die door velen als beoogd tegenstander van Michael van Gerwen in de kwartfinale werd gezien en een sterk toernooi gooide, met 4-2 opzij met een gemiddelde van 102, waar de Dream Maker net boven de 102 gemiddeld zat.
Het onderling resultaat zal Chisnall weinig vertrouwen geven. De laatste keer dat Dave Chisnall niet verloor was in de groepsfase van de Premier League 2017, toen de heren de punten deelden. De twaalf daaropvolgende ontmoetingen, waarvan slechts een op de vloer, gingen allemaal naar de man uit Vlijmen. Voor de laatste overwinning van Chizzy moeten we zelfs terug naar de UK Open Qualifier van februari 2016, toen het 6-4 werd voor de Engelsman, die inmiddels 27 wedstrijden op rij niet heeft weten te winnen, een van die ontmoetingen werd gelijk. De enige overwinning op het podium van Chisnall was in de kwartfinale van de World Grand Prix 2013, toen de Engelsman met 3-2 aan het langste eind trok. Als we enkel naar de TV-toernooien kijken staat het 26-1 in het voordeel van de Brabander.
De laatste ontmoeting was in de World Grand Prix finale van de 2019, toen was Michael met 5-2 de sterkste. Een jaar eerder zegevierde Michael in de kwartfinale van hetzelfde toernooi met 3-1. Ook in de finale van de Shanghai Darts Masters 2017 ging Mighty Mike er met de zege vandoor, het werd zelfs 8-0.
In 2016 stonden beide heren regelmatig tegenover elkaar in de eindfase van de TV-toernooien. In de halve finales van de World Grand Prix (4-2), World Series of Darts Finals (11-3) en de finales van de Masters (11-6) en Players Championship Finals (11-3) trok de man uit Vlijmen steeds aan het langste eind. Dit deed Michael ook in de finale van de Gibraltar Darts Trophy 2016, toen hij 6-2 won.
Ook de kwartfinales van de Masters 2015 (10-9), Masters 2014 (10-7), European Championship 2014 (10-5), World Matchplay 2014 (16-12), World Matchplay 2013 (16-11) gingen allemaal naar de groene sloopkogel.
In dat opzicht zou je denken dat het weleens een makkelijke wedstrijd kan worden voor Michael van Gerwen, maar waar de Engelsman in het verleden het nog weleens wilde laten afweten op de dubbels behoort hij dit WK tot een van de beste finishers. Bovendien geldt voor Chisnall, net zoals voor Cullen, als hij zijn ritme te pakken heeft, kan hij het iedereen, dus ook Michael van Gerwen, moeilijk maken.

Gary Anderson – Dirk van Duijvenbode (vrijdagmiddag 1 januari)
Head to head: 4-1 (op het podium: 0-1)
Finishpercentage: 38 % (36 uit 96) – 35 % (50 uit 141)

Gary Anderson zakt langzaam maar zeker verder op de PDC Order of Merit. Dit komt deels doordat hij bewust wat toernooien links laat liggen. Hierdoor is hij ook slechts als dertiende geplaatst en had hij een kwartfinale nodig om in de top 16 van de PDC te kunnen blijven. Op zijn dag is het echter nog steeds iemand die meedoet voor de titels. Zo haalde hij de finale van de World Matchplay en de kwartfinale van de World Grand Prix. In de eerste ronde liet hij bij vlagen zijn klasse weer zien en zette Madars Razma met 3-1 opzij. Tegen Mensur Suljovic had hij het erg lastig, maar dat The Gentle rustig aan deed hielp de Schot ook niet. De Schot worstelde en kwam met 4-3 boven. In de kwartfinale vloog The Flying Scotsman met 4-0 voorbij de Zuid-Afrikaan Devon Petersen.
Dirk van Duijvenbode moest begin 2020 naar de PDC Q-School, nadat hij voor de tweede keer zijn PDC-tourkaart verloor. Hier wist hij voor de derde keer een PDC-tourkaart te halen en mede doordat hij met een mental coach aan de slag is gegaan vallen de resultaten de kant van Dirk uit. Zo haalde Dirk de finale van de World Grand Prix door overwinningen op onder andere Mensur Suljovic, Dimitri van den Bergh en Simon Whitlock voordat Gerwyn Price in de finale te sterk bleek. Ook haalde hij nog de kwartfinale van het European Championship en de Players Championship Finals. Op de Grand Slam of Darts wist hij regerend wereldkampioen Peter Wright te verslaan, maar moest uiteindelijk in de poule naast de Schot ook Devon Petersen en Ian White voor zich dulden. In de eerste ronde trof hij een ontketende Bradley Brooks die binnen no-time 2-0 voorstond, maar Dirk liet zich niet kennen en sleepte de 3-2 zege uit het vuur. In de tweede ronde moest de wereldkampioen van 2018 Rob Cross eraan geloven tegen Dirk, voordat Adam Hunt met 4-0 huiswaarts werd gestuurd. Tegen drievoudig BDO wereldkampioen en regerend Premier League kampioen Glen Durrant kwam Dirk 3-1 achter, maar vocht zich terug in de wedstrijd en wist met 4-3 te winnen. Door deze laatste overwinning is Dirk virtueel de nummer 32 van de PDC, nadat hij Steve Beaton uit de top 32 geknikkerd heeft. Mocht Dirk de halve finale halen wordt hij virtueel 22e en de tweede Nederlander op de Order of Merit, aangezien hij dan Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert, Jermaine Wattimena en Vincent van der Voort voorbij gaat.
De eerste vier onderlinge ontmoetingen gingen weliswaar allemaal naar de Schot. De meest aansprekende, op papier, was hiervan echter een kwartfinale op de vloer bij de laatste 16 van een Players Championship in Wigan in juni 2017. Maar de laatste, en belangrijkste, ontmoeting was de kwartfinale van de World Grand Prix 2020. Deze ging uiteraard naar de latere finalist Dirk van Duijvenbode, die de Schot met 3-1 op zijn plek wist te zetten. Afgaande op het laatste jaar is Dirk van Duijvenbode wellicht favoriet, maar Gary Anderson heeft natuurlijk veel meer ervaring en als hij zijn niveau haalt is de tweevoudig wereldkampioen moeilijk te verslaan.

Krzysztof Ratajski – Stephen Bunting (vrijdagmiddag 1 januari)
Head to head: 0-0
Finishpercentage: 34 % (38 uit 111) – 34 % (41 uit 122)

Krzysztof Ratajski geldt al langere tijd als gevaarlijke klant, omdat hij zo moeilijk te verslaan is. Op de grote PDC-toernooien kwam het er echter nog niet echt uit, die zelden verder kwam dan de laatste 16, voor de BDO World Master van 2017, die in 2019 ook de Gibraltar Darts Trophy op zijn naam schreef. 2020 toonde lichte verbetering hierin doordat hij de kwartfinale van de World Matchplay haalde. De Pool won zijn eerste twee partijen dit PDC WK zonder een set af te staan. Zowel Ryan Joyce (3-0) als Simon Whitlock (4-0) werden overtuigend opzij gezet door de Polish Eagle. Voor The Polish Eagle is het de eerste keer dat hij de kwartfinale van het PDC WK haalt. Tot dit jaar was de laatste 32, die hij vorig jaar haalde, zijn beste resultaat.
Tot aan het WK was 2020 niet het jaar van Stephen Bunting. The Bullet wist zich niet te plaatsen voor de World Matchplay, terwijl een positieve coronatest een streep zette door zijn World Grand Prix. Op de Players Championship Finals mocht hij na een wedstrijd ook alweer huiswaarts keren. Op het PDC WK had Bunting in zijn eerste wedstrijd na een slechte eerste set hij een beslissende vijfde leg in een beslissende vijfde set nodig om Andy Boulton te verslaan. In deze cruciale leg liet Bunting met een 11-darter wel zien waar hij toe in staat was, terwijl Boulton na negen pijlen op een finish van net boven de 80 stond te wachten. Weinigen zullen hem dan ook echt een kans hebben toegedicht voor zijn derde ronde partij tegen James Wade. Het begin van de wedstrijd was dan ook voor Wade, die echter ondanks een 9-darter, zijn meerdere moest erkennen in Bunting. Bij de laatste 16 trof hij Ryan Searle, die onder andere Jeffrey de Zwaan en Kim Huybrechts overtuigend opzij had weten te zetten. 
Het wordt de eerste keer dat beide heren elkaar tegenkomen in een officiële wedstrijd. Op voorhand zou je kunnen denken dat het de constantheid en de dodelijkheid op de dubbels van Krzysztof Ratajski tegen de momenten en het scorend vermogen van Stephen Bunting wordt. Echter bleek in de slotfase van zijn laatste 16 partij tegen Gabriel Clemens al dat de Pool onder druk wel wat kansen wil laten liggen. In dat opzicht zou de ervaring van BDO wereldkampioen, Premier League deelnemer, die na zijn eerste jaar bij de PDC al de kwartfinale van het WK 2015 wist te halen, weleens de doorslag kunnen geven. 

Gerwyn Price – Daryl Gurney (vrijdagavond 1 januari)
Head to head: 9-3 (op het podium: 5-1, ook 3 keer gelijk in de Premier League)
Finishpercentage: 45 % (40 uit 88) – 39 % (39 uit 100)

Gerwyn Price, de huidige nummer drie van de wereld, werd op voorhand van het toernooi samen met Michael van Gerwen en Peter Wright regelmatig als favoriet voor de eindzege bestempelt. Deze favorietenrol heeft hij dit PDC WK nog niet echt waar kunnen maken. Zo had hij zowel tegen Jamie Lewis als Brendan Dolan een beslissende set nodig. Maar The Iceman won natuurlijk niet voor niets de World Grand Prix, World Cup of Darts, World Series Finals, het Belgian Darts Championship en vier van de drieëntwintig Players Championship toernooien in 2020. De Welshman toonde bij de laatste 16 dan ook al waartoe hij in staat was door Mervyn King, die onlangs nog de finale van de Players Championship Finals haalde, met 4-1 te verslaan. 
Daryl Gurney daarentegen kende niet zijn beste jaar. Zo miste de Noord-Ier de Grand Slam of Darts en was op de Players Championship Finals, het European Championship en de World Grand Prix de eerste ronde het eindstation, terwijl hij op de World Matchplay niet verder kwam dan de laatste 16. Ook had Superchin het in zijn eerste wedstrijd op het PDC WK tegen William O’Connor moeilijk, maar bij vlagen liet hij toch weer zijn talent spreken en naderde de grens van de 100 gemiddeld. De World Grand Prix 2017 kampioen maakte indruk bij de laatste 32 door Chris Dobey met 4-1 huiswaarts te sturen en zelf boven de 100 gemiddeld te gooien. Ook Vincent van der Voort werd bij vlagen overklast door Daryl Gurney, die bij de laatste 16 met 4-2 won van de Dutch Destroyer. 
Het onderling resultaat is in het voordeel van The Iceman. Ook op het podium was hij vaak de beste. Zo zegevierde de Welshman in de groepsfase van de Premier League 2019 bij een van de twee ontmoetingen met 7-4. Dit deed hij ook in de groepsfase van de Champions League of Darts 2019, toen werd het 10-6. De andere ontmoeting in de Premier League 2019, net zoals de ontmoeting in de laatste Premier League, eindigde gelijk. Ook was hij de sterkste bij de laatste 32 van het European Championship 2016 (6-4). De twee ontmoetingen bij de laatste 16 van een podiumtoernooi, namelijk het International Darts Open 2018 (6-5) en de Masters 2018 (10-7) gingen eveneens naar Wales. De enige knock-outontmoeting in de kwartfinale op een podium ging echter tijdens de Gibraltar Darts Trophy 2019 met 6-3 naar Superchin.
Voor het WK zou Price voor vrijwel iedereen de favoriet geweest zijn in dit duel, maar kijkend naar de wedstrijden tijdens het PDC WK zou Daryl Gurney zeker in staat moeten zijn om Price te verslaan. 

*: De wedstrijden op het podium betreft niet enkel TV-toernooien, maar ook de wedstrijden op de Euro Tours aangezien deze ook op het podium gespeeld worden.

Tot aan de finaledag van het PDC WK loopt er iedere avond een item af in de WK veiling. De opbrengst gaat volledig naar KiKa dus kijk dagelijks even op www.dartfreakz.nl/veiling