Home PDC Voorbeschouwing PDC WK laatste 16 met drie Nederlanders en een Belg

Voorbeschouwing PDC WK laatste 16 met drie Nederlanders en een Belg

LADBROKES PLAYERS CHAMPIONSHIPS FINALS RICOH ARENA COVENTRY PIC;LAWRENCE LUSTIG ROUND 1 DIRK VAN DUIJVENBODE V WILLIAM O’CONNOR DIRK VAN DUIJVENBODE IN ACTION

Nu op dinsdagavond de vierde ronde van het PDC WK begint, beschouwen wij alvast voor. De wedstrijden worden behandeld in volgorde van de loting dus de winnaar van de bovenste partij treft de winnaar van de tweede partij. 

Michael van Gerwen – Joe Cullen (dinsdagavond 29 december)
Head to head: 15 – 6 (op het podium*: 5-2)
Finishpercentage: 50 % (23 uit 46) – 34 % (24 uit 71)

Michael van Gerwen had in 2020 niet zijn beste jaar. Na zijn eindzege op het UK Open vielen de resultaten op de TV-toernooien tegen, maar lijkt net op tijd weer in vorm. Zo won hij de Players Championship Finals en begon hij ijzersterk aan het PDC WK. Zo zette hij overtuigend de Schot Ryan Murray (3-1) en Ricky Evans (4-0) opzij. In beide wedstrijden noteerde hij een gemiddelde van boven de 100.
Joe Cullen lijkt ondanks twee European Tour zeges, waarin hij beide keren Michael van Gerwen in de finale versloeg nog wat moeite hebben om echt van zich te laten spreken op het grote podium. Al deed hij het dit jaar met kwartfinaleplaatsen op de World Grand Prix en Players Championship Finals en een plek bij de laatste 16 op de World Grand Prix niet verkeerd. Rockstar was in de eerste ronde met 3-0 te sterk voor Wayne Jones. Bij de laatste 32 kwam hij 2-0 voor, maar had uiteindelijk een beslissende vijfde leg nodig in een beslissende zevende set nodig om Jonny Clayton af te schudden.
Beide heren troffen elkaar vijf keer in de finalesessie van een European Tour. In de kwartfinale van de European Darts Trophy 2017 (6-0) en halve finales van de German Darts Masters 2016 (6-1) en German Darts Championship 2018 (7-0) was Mighty Mike duidelijk een maatje te groot. Joe Cullen trok echter de twee finales naar zich toe en pakte de European Matchplay 2019 en International Darts Open 2020 door de Brabander tweemaal met 8-5 te verslaan in de finale. Beide ontmoetingen op een TV-toernooi gingen naar Michael van Gerwen. Bij de laatste 64 van het PDC WK 2015 won de man uit Vlijmen met 3-1, terwijl hij in de poulefase van de Grand Slam of Darts 2020 de Rockstar met 5-3 versloeg. Mede door de optredens op het PDC WK is Van Gerwen de torenhoge favoriet, maar wie weet kan Cullen voor een verrassing zorgen.

Dave Chisnall – Dimitri van den Bergh (woensdagavond 30 december)
Head to head: 4-1 (op het podium 2-1)
Finishpercentage: 43 % (23 uit 54) – 49 % (21 uit 43)

Dave Chisnall wist de halve finale van de World Grand Prix te halen, maar verder is 2020 nog niet zijn jaar. Chizzy haalde op de Grand Slam of Darts nog wel de laatste 16, maar de World Matchplay, European Championship en Players Championship Finals zaten er al na een ronde op voor de Engelsman. In zijn eerste wedstrijd tegen Keegan Brown liet hij zijn talent spreken en won overtuigend met 3-1. Chizzy herpakte zich in de derde ronde tegen Danny Noppert, die de eerste zes legs van de wedstrijd won, ijzersterk door met 4-2 te winnen. Zijn gemiddelde bleef net onder de 100, maar dat kwam mede doordat hij in de eerste set onder de 90 gemiddeld gooide.

Dimitri van den Bergh heeft in 2020 zijn echte doorbraak gemaakt. The Dream Maker wist voor dit jaar, met name op de grote podia, al regelmatig zijn talent te laten spreken. Zo haalde hij op het PDC WK 2018 en 2020 en de Grand Slam of Darts 2018 de kwartfinale. Dit jaar wist de Belg de World Matchplay op zijn naam te schrijven en kwam daarmee plots de top 16 binnen. Hij won toen van Nathan Aspinall, Joe Cullen, Adrian Lewis, Glen Durrant en Gary Anderson. Vervolgens wist hij op de Grand Slam of Darts de halve finale te halen, waarin hij in een beslissende leg zijn meerdere moest erkennen in James Wade. Hij begon het WK als nummer 9 van de wereld en staat virtueel zelfs achtste van de wereld. Voor aanvang van het WK werd hij dan ook al door velen als een outsider beschouwd. Vooralsnog maakt Dimitri in ieder geval een ijzersterke indruk. Hij noteerde een gemiddelde van 105 om Paul Lim met 3-0 te verslaan, voordat hij een ronde later ook Jermaine Wattimena zonder setverlies opzij zette.
De enige overwinning van Dimitri van den Bergh op Dave Chisnall was de singelpartij op de PDC World Cup of Darts 2018, toen de Belg met 4-3 aan het langste eind trok. De eerste ontmoeting was bij de laatste 32 van het German Darts Championship 2017, toen Chizzy met 6-0 te sterk was. In 2018 stonden ze twee keer tegen over elkaar op een Players Championship, ook toen zegevierde de Engelsman steeds (6-4 & 6-2). De laatste ontmoeting was bij de laatste 32 van het European Championship 2019, waarin Chisnall met 6-3 won. Afgaande op de eerste twee wedstrijden van het WK maakt Dimitri een goede kans, hoewel Chisnall weer eens heeft laten zien dat, wanneer hij eenmaal op stoom is, hij moeilijk te stoppen is.

Devon Petersen – Gary Anderson (woensdagmiddag 30 december)
Head to head: 0-4 (op het podium* 0-2)
Finishpercentage: 32 % (23 uit 73) – 33 % (24 uit 73)

Devon Petersen heeft al sinds 2015 ononderbroken een PDC-tourkaart, daarvoor had hij er in 2011 en 2012 ook een en loopt dus al even mee. 2020 is het jaar van zijn echte doorbraak. Op de World Grand Prix versloeg hij Jose de Sousa om de laatste 16 te halen, waar Michael van Gerwen te sterk voor hem was. Op het European Championship haalde de als vierde geplaatste African Warrior, die deze hoge notering te danken had aan zijn zege op het German Darts Championship, de halve finale door achtereenvolgens Andy Hamilton, Martijn Kleermaker en Ian White te verslaan, voordat James Wade hem met 11-10 de baas was. Op de Grand Slam of Darts liet hij Ian White, Peter Wright en Dirk van Duijvenbode achter zich in de poulefase, voordat hij bij de laatste 16 verslagen werd door Damon Heta. Op het PDC WK is hij nog niet echt getest en heeft dus nog niet zijn beste spel hoeven laten zien om achtereenvolgens Steve Lennon (3-1) en Jason Lowe (4-0) te verslaan.
Gary Anderson zakt langzaam maar zeker verder op de PDC Order of Merit. Dit komt deels doordat hij bewust wat toernooien links laat liggen. Hierdoor is hij ook slechts als dertiende geplaatst en heeft hij een kwartfinale nodig om in de top 16 van de PDC te kunnen blijven. Op zijn dag is het echter nog steeds iemand die meedoet voor de titels. Zo haalde hij de finale van de World Matchplay en de kwartfinale van de World Grand Prix waar hij verloor van de latere finalist Dirk van Duijvenbode. In de eerste ronde liet hij bij vlagen zijn klasse weer zien en zette Madars Razma met 3-1 opzij. Tegen Mensur Suljovic had hij het erg lastig, maar dat The Gentle rustig aan deed hielp de Schot ook niet, maar hij worstelde en kwam met 4-3 boven.
Het onderling resultaat is wellicht wat vertekend, aangezien de laatste ontmoeting alweer van 2016 dateert. Op het PDC WK van 2012 stonden de Zuid-Afrikaan en Schot voor het eerst tegenover elkaar. Bij de laatste 32 was Anderson met 4-2 de sterkste. Ook op de Gibraltar Darts Trophy 2015 trok Anderson bij de laatste 32 aan het langste eind, toen werd het 6-2. Naar verwachting zal Petersen beter moeten spelen dan op zijn eerste twee wedstrijden op het PDC WK als hij deze negatieve reeks tegen de Flying Scotsman wil doorbreken.

Dirk Van Duijvenbode – Glen Durrant (woensdagavond 30 december)
Head to head: 1-2 (op het podium: 0-0)
Finishpercentage: 37 % (34 uit 91) – 51 % (24 uit 47)

Dirk van Duijvenbode moest begin 2020 naar de PDC Q-School, nadat hij voor de tweede keer zijn PDC-tourkaart verloor. Hier wist hij voor de derde keer een PDC-tourkaart te halen en mede doordat hij met een mental coach aan de slag is gegaan vallen de resultaten de kant van Dirk uit. Zo haalde Dirk de finale van de World Grand Prix door overwinningen op Mensur Suljovic, Dimitri van den Bergh, Gary Anderson en Simon Whitlock voordat Gerwyn Price in de finale te sterk bleek. Ook haalde hij nog de kwartfinale van het European Championship en de Players Championship Finals. Op de Grand Slam of Darts wist hij regerend wereldkampioen Peter Wright te verslaan, maar moest uiteindelijk in de poule naast de Schot ook Devon Petersen en Ian White voor zich dulden. In de eerste ronde trof hij een ontketende Bradley Brooks die binnen no-time 2-0 voorstond, maar Dirk liet zich niet kennen en sleepte de 3-2 zege uit het vuur. In de tweede ronde moest de wereldkampioen van 2018 Rob Cross eraan geloven tegen Dirk, voordat Adam Hunt met 4-0 huiswaarts werd gestuurd. Inmiddels is Dirk Steve Beaton, de virtuele nummer 32 van de PDC, op 250 pond genaderd.
Glen Durrant heeft zich in net iets minder dan twee jaar al laten zien bij de PDC. In zijn debuutjaar wist hij al de halve finale te halen van de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam of Darts. In 2020 wist hij op de World Matchplay deze prestatie te evenaren, voordat hij de Premier League op zijn naam schreef. Duzza moest het European Championship laten schieten vanwege een positieve coronatest en heeft sindsdien nog niet echt zijn niveau kunnen halen. Maandag begon hij sterk tegen Danny Baggish, maar naarmate de wedstrijd vorderde zakte hij wat in mogelijk omdat hij nog niet volledig hersteld is. Zodoende zou het voor Dirk extra voordelig kunnen zijn wanneer de wedstrijd wat langer duurt.
Het wordt de vierde ontmoeting van beide heren dit jaar, maar pas de eerste die niet in februari plaats vindt. Dirk van Duijvenbode won de eerste ontmoeting met 6-1 op een Players Championship in Barnsley. Een week later trok Glen Durrant met 6-5 aan het langste eind, wat Duzza een week daarop ook weer lukte. Zodoende is dit de eerste ontmoeting op het podium tussen de World Grand Prix finalist 2020 en de Premier League kampioen 2020. 

Gabriel Clemens – Krzysztof Ratajski (dinsdagavond 29 december)
Head to head: 0-5 (op het podium 0-2)
Finishpercentage: 45 % (25 uit 55) – 38 % (21 uit 55)

Gabriel Clemens begon het WK met een 3-1 zege tegen landgenoot Nico Kurz. In de tweede ronde verraste hij vriend en vijand door titelverdediger Peter Wright met 4-3 opzij te zetten. In beide partijen liet Clemens zien dat hij een degelijke speler is, die moeilijk te verslaan is en zijn kansen pakt. Clemens schreef eveneens geschiedenis door als eerste Duitser de laatste 16 van het PDC WK te halen. De German Giant is sowieso aan een goed jaar bezig, maar zal hopen nu eens de kwartfinale van een TV-toernooi te kunnen halen. Hij stond eerder dit jaar al bij de laatste 16 op het UK Open, de World Matchplay en de World Grand Prix.
Krzysztof Ratajski heeft nog geen set verloren dit PDC WK. Zowel Ryan Joyce (3-0) als Simon Whitlock (4-0) werden overtuigend opzij gezet door de Polish Eagle. Voor de BDO World Master van 2017, die in 2019 ook de Gibraltar Darts Trophy op zijn naam schreef, is het de eerste keer dat hij de laatste 16 van het PDC WK haalt. Tot dit jaar was de laatste 32, die hij vorig jaar haalde, zijn beste resultaat.
Het onderling resultaat zal de Duitser weinig vertrouwen geven. Alle vijf de ontmoetingen gingen immers naar de Pool. Zo won Ratajski, die vijf Players Championship titels op zijn naam heeft staan, met 6-2 bij de laatste 32 van het Belgian Darts Championship 2020 en was hij ook bij de laatste 16 op de World Matchplay 2020 met 12-10 de sterkste van de twee.

Stephen Bunting – Ryan Searle (woensdagmiddag 30 december)
Head to head: 1-1 (op het podium 0-0)
Finishpercentage: 32 % (25 uit 77) – 36 % (35 uit 97)

Tot aan het WK was 2020 niet het jaar van Stephen Bunting. The Bullet wist zich niet te plaatsen voor de World Matchplay, terwijl een positieve coronatest een streep zette door zijn World Grand Prix. Op de Players Championship Finals mocht hij na een wedstrijd ook alweer huiswaarts keren. Na een slechte eerste set, had hij een beslissende vijfde leg in een beslissende vijfde set nodig om Andy Boulton te verslaan. In deze cruciale leg liet Bunting met een 11-darter wel zien waar hij toe in staat was, terwijl Boulton na negen pijlen op een finish van net boven de 80 stond te wachten. Weinigen zullen hem dan ook echt een kans hebben toegedicht voor zijn derde ronde partij tegen James Wade. Het begin van de wedstrijd was dan ook voor Wade, die echter ondanks een 9-darter, zijn meerdere moest erkennen in Bunting.
Ryan Searle begon het jaar goed met een zege op Players Championship 3, waar hij onder andere Gerwyn Price, Michael Smith, Glen Durrant, Jeffrey de Zwaan en Michael van Gerwen opzij zette. Dankzij bovengenoemde Players Championship zege mocht de Engelsman ook zijn opwachting maken op de Grand Slam of Darts. Hier kwam hij net te kort tegen Simon Whitlock en Gary Anderson, waardoor dit toernooi er voor hem na de poulefase ondanks een overwinning op Adam Gawlas op zat. Searle had in de eerste ronde nog een beslissende set nodig tegen Danny Lauby Junior. Een ronde later gunde hij Jeffrey de Zwaan geen set en ook in de derde ronde liet hij met een 4-2 zege op Kim Huybrechts zien waartoe hij in staat is.
De eerste ontmoeting in maart 2019 op het kwalificatietoernooi voor het PDC German Open ging met 6-4 naar The Bullet. Een maand later trok Heavy Metal met 6-5 aan het langste eind in de eerste ronde van een Players Championship in Barnsley. Als we daarnaar kijken kan deze wedstrijd dus beide kanten opgaan, wat ook ondersteund wordt door de finishpercentages. Searle leek iets dominanter in zijn partijen, maar qua wedstrijdgemiddeldes doen beide heren nauwelijks voor elkaar onder. Het belooft dus een spannende wedstrijd te worden, die weleens op details beslist kan gaan worden.

Gerwyn Price – Mervyn King (woensdagavond 30 december)
Head to head: 2-3 (op het podium: 0-0)
Finishpercentage: 43 % (26 uit 61) – 50 % (23 uit 46)

Gerwyn Price, de huidige nummer drie van de wereld, werd op voorhand van het toernooi samen met Michael van Gerwen en Peter Wright regelmatig als favoriet voor de eindzege bestempelt. Inmiddels is voor Wright het toernooi ten einde, terwijl Gerwyn Price zowel tegen Jamie Lewis als Brendan Dolan een beslissende set nodig had. Anderzijds won The Iceman in 2020 immers niet voor niets de World Grand Prix, World Cup of Darts, World Series Finals, het Belgian Darts Championship en vier van de drieëntwintig Players Championship toernooien. 
Mervyn King lijkt op het juiste moment weer zijn topniveau gevonden te hebben. Op de Players Championship Finals wist hij al de finale te halen door onder andere Dave Chisnall, Damon Heta en Peter Wright te verslaan. In de finale dwong The King Van Gerwen tot een beslissende 21e leg, waarin de Nederlander dan toch de zege wist te pakken. King trok deze goede vorm door naar het PDC WK door Max Hopp met 3-1 te verslaan in een partij waar de Engelsman tegen de 100 gemiddeld zat, voordat Grand Slam of Darts kampioen Jose de Sousa, die zelf ook boven de 100 gemiddeld gooide, met 4-0 zijn meerdere moest erkennen in The King.
Beide heren hebben elkaar, enigszins verrassend, nog nooit op het podium getroffen. De eerste twee ontmoetingen dateren al van 2014, die gingen allebei naar Mervyn King. In 2016 trok Gerwyn Price aan het langste eind. De laatste ontmoeting dateert overigens al van 2017, toen Mervyn King in een Players Championship in april de kwartfinale met 6-4 winnend afsloot.

Vincent van der Voort – Daryl Gurney (woensdagmiddag 30 december)
Head to head: 4-4 (op het podium 2-1)
Finishpercentage: 41 % (26 uit 64) – 44 % (25 uit 57)

Vincent van der Voort heeft betere jaren gekend dan 2020. Op de World Matchplay wist The Dutch Destroyer knap door te dringen tot de kwartfinale, maar moest vervolgens de World Grand Prix, European Championship en Grand Slam of Darts aan zich voorbij laten gaan. Op de Players Championship Finals strandde Vincent bij de laatste 32 tegen Jose de Sousa. In de eerste ronde van het PDC WK bevond hij zich op de rand van de afgrond, nadat Ron Meulenkamp 2-0 was voorgekomen. The Dutch Destroyer wist het echter om te buigen in een 3-2 zege. Een ronde later begon hij ijzersterk om, nadat hij de eerste zes legs van de wedstrijd had gewonnen, de wedstrijd tegen de als zesde geplaatste Nathan Aspinall op 4-2 in zijn voordeel te beslissen.
Ook Daryl Gurney kende echter niet zijn beste jaar. Zo miste de Noord-Ier de Grand Slam of Darts en was op de Players Championship Finals, het European Championship en de World Grand Prix de eerste ronde het eindstation, terwijl hij op de World Matchplay niet verder kwam dan de laatste 16. Ook had Superchin het in zijn eerste wedstrijd op het PDC WK tegen William O’Connor moeilijk, maar bij vlagen liet hij toch weer zijn talent spreken en naderde de grens van de 100 gemiddeld. De World Grand Prix 2017 kampioen maakte indruk bij de laatste 32 door Chris Dobey met 4-1 huiswaarts te sturen en zelf boven de 100 gemiddeld te gooien. 
De eerste ontmoeting, die ook nog eens op het podium was, was op de PDC German Darts Masters 2013, toen trok Vincent met 6-3 aan het langste eind. Van de drie daaropvolgende ontmoetingen, allemaal op een Players Championship, gingen er eveneens twee naar de Nederlander. Daarna was het echter drie op een rij voor Superchin. Twee hiervan waren op een Players Championship. Bij de laatste 16 van het UK Open 2017 werd het 10-5 voor de Noord-Ier. Bij de laatste ontmoeting tijdens de laatste 16 van de World Matchplay 2020, was de Dutch Destroyer met 11-5 de sterkste van de twee. Daryl Gurney lijkt de favoriet, gezien de optredens van beide heren tot nu toe dit PDC WK, maar Vincent van der Voort heeft dit toernooi eens te meer bewezen dat hij niet te onderschatten is.

*: De wedstrijden op het podium betreft niet enkel TV-toernooien, maar ook de wedstrijden op de Euro Tours aangezien deze ook op het podium gespeeld worden.

Tijdens de kerstdagen loopt de WK veiling door waarbij iedere avond om 20:00 uur weer een item afloopt. De opbrengst gaat volledig naar KiKa en de aangeboden items vind je op www.dartfreakz.nl/veiling