Home PDC Voorbeschouwing World Matchplay finale: van den Bergh op drempel van historisch moment

Voorbeschouwing World Matchplay finale: van den Bergh op drempel van historisch moment

Taylor Lanning Photography

Zondag wordt in de Marshall Arena te Milton Keynes de finale van de World Matchplay gespeeld. Hierin neemt voormalig World Matchplay winnaar Gary Anderson het op tegen Dimitri van den Bergh, die zich definitief in de geschiedenisboeken kan zetten. Hier blikken we alvast vooruit op deze finale, die vanaf half 10 te volgen zal zijn via onze updates en RTL7.

Het is overigens de tweede major finale achter gesloten deuren. Ook bij het UK Open 2018 was immers geen publiek welkom, toen door hevige sneeuwval. Deze finales hebben opvallende gelijkenissen. Het is voor Dimitri te hopen dat Gary Anderson niet voor de tweede keer een PDC majorfinale achter gesloten deuren wint.

Op voorhand zullen velen Gary Anderson kansen toegedicht hebben op het halen van de finale. De Schot kwam zijn eerste twee rondes zonder noemenswaardige problemen door zonder echt te imponeren. Justin Pipe en James Wade moesten er respectievelijk met 10-5 en 11-8 aan geloven. In de kwartfinale trof hij Simon Whitlock, die een ronde eerder Michael van Gerwen op overtuigende wijze naar huis stuurde. Whitlock kon zijn topspel van de ronde ervoor niet volhouden tegen Anderson, die bij vlagen zijn kwaliteiten toonde, en met 16-12 aan het langste eind trok. In de halve finale trof hij zijn voormalig leerling Michael Smith en in een wedstrijd die op en neer gang kwam Gary Anderson met 18-16 uiteindelijk boven. Het hoogste wedstrijdgemiddelde van Gary Anderson is 98,09 in zijn kwartfinale met 97,99 in de halve finale op een goede tweede plek.

Dimitri van den Bergh was een debutant en hoewel hij het doorgaans goed doet op de podiumtoernooien zullen weinigen hem echt veel kans toegedicht hebben. The Dream Maker begon met een overtuigende 10-5 zege op Nathan Aspinall, een van de outsiders voor de titel op voorhand, en zag Gerwyn Price en Ian White, twee andere topspelers uit zijn kwart van de loting, er in de eerste ronde uitgaan tegen respectievelijk Danny Noppert en Joe Cullen. Dus lag de weg naar de halve finale ineens open, ondanks dat ook tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis nog in dit kwart zat. Na een moeizame partij van Joe Cullen, die voor Dimitri van den Bergh ook als leerproces diende, plaatste de Belg zich met een 11-9 zege voor de kwartfinale tegen Adrian Lewis. De Belg wist op indrukwekkende wijze Adrian Lewis, die bij vlagen zijn talent weer liet spreken, met 16-12 opzij te zetten. In de halve finale werd drievoudig wereldkampioen Glen Durrant met 18-16 geklopt, waar Dimitri een succesvolle comeback van de man uit Middlesbrough wist te voorkomen. Het hoogste gemiddelde haalde Dimitri van den Bergh in zijn kwartfinale tegen Adrian Lewis, waar hij 99,67 gemiddeld gooide. Overigens zat de Belg enkel in de tweede ronde onder de 98 gemiddeld.

De beide heren hebben tweemaal eerder tegen elkaar gespeeld. Tijdens de halve finales van de PDC German Darts Masters 2018, onderdeel van de World Series, wist Dimitri van den Bergh met 8-7 aan het langste eind te trekken. Gary Anderson was eerder dit jaar met 5-1 de sterkste tijdens de PDC Home Tour poulefase. Hieronder een cruciaal moment van de halve finale van de PDC German Darts Masters tussen beide heren.

Waar Gary Anderson met onder andere twee PDC wereldtitels, een World Matchplaytitel, twee Premier Leaguetitels en twee Zuiderduin/Finder Mastertitels een rijkgevulde prijzenkast heeft, moet Dimitri van den Bergh het doen met aanzienlijk minder.

De pas 26-jarige Belg heeft uiteraard, zoals hij zelf aangaf in het interview met RTL7 na zijn gewonnen halve finale ”de toekomst in eigen hand.” Dimitri heeft twee PDC WK jeugdtitels op zijn naam staan en daarnaast 11 PDC Development Tours gewonnen dus behoort zeker tot de topspelers van zijn generatie. In 2019 wist hij tweemaal de finale van Players Championship toernooien te halen. Op Players Championship 4 kwam hij met 8-4 te kort tegen Glen Durrant. De finale van Players Championship 21 ging met 8-7 ternauwernood verloren tegen Krzysztof Ratajski.

In 2018 wist hij samen met Kim Huybrechts de halve finale van de PDC World Cup te halen, waar ze met 2-0 verloren van het Nederlandse duo Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Daarnaast wist hij in 2018 en 2020 de kwartfinale van het PDC WK te halen, waar hij respectievelijk niet opgewassen was tegen de latere wereldkampioen Rob Cross en Nathan Aspinall. De kwartfinales van de World Series of Darts Finals 2017, Grand Slam of Darts 2018 en het UK Open 2020 gingen achtereenvolgens verloren tegen James Wade, Mensur Suljovic en Gerwyn Price. 

Dimitri van den Bergh is na de gebroeders Huybrechts de derde Belg in de geschiedenis, die de finale van een PDC TV-toernooi haalt. Kim en Ronny verloren op de PDC World Cup of Darts 2013 van het Engelse koppel Phil Taylor en Adrian Lewis. Kim Huybrechts stond eveneens in de finale van de Players Championship Finals 2012, waar The Hurricane met 13-6 tekort kwam tegen de man uit Stoke-on-Trent. Zodoende kan The Dream Maker de eerste Belgische majorwinnaar worden.

Dimitri is na James Wade in 2006, Wayne Mardle in 2003 en Ronnie Baxter in 1998 de vierde debutant die door weet te dringen tot de finale. Larry Butler en Dennis Priestley zijn niet meegeteld, aangezien zij in 1994 de finale van de eerste editie haalden, waar uiteraard iedereen debuteerde. Wade, Mardle en Baxter verloren de finale. Mardle en Baxter waren, toen ze de finale van de World Matchplay haalde, pas net overgestapt van de BDO. Dimitri kan dus ook de eerste World Matchplay debutant worden die de eindzege opeist. 

Dimitri van den Bergh is in de 27e editie van de World Matchplay pas de zevende ongeplaatste speler die de finale weet te halen. James Wade was alweer in 2006 de laatste, die dit kunstje flikte. Van dit rijtje wisten enkel de eerste twee, Larry Butler in 1994 en Peter Evison in 1996, de titel op te eisen. Al valt Richie Burnett, Mark Dudbridge en James Wade weinig te verwijten, aangezien zij in de finale tegen 16-voudig World Matchplay kampioen Phil Taylor aanliepen naar wie de World Matchplay beker niet voor niets vernoemd is.