WK Darts dag 13: Aspinall verpest droom Petersen, Van de Pas ten onder en Joyce stunt PDC
PDC

WK Darts dag 13: Aspinall verpest droom Petersen, Van de Pas ten onder en Joyce stunt

WK Darts dag 13: Aspinall verpest droom Petersen, Van de Pas ten onder en Joyce stunt

Dag 13 van het Wereldkampioenschap darts staat in het teken van de laatste 16, want vandaag wordt deze ronde afgewerkt. Gisteravond werd de laatste 16 afgetrapt met Anderson en Van Gerwen die beide wisten te winnen. Vandaag hebben we in de middagsessie drie partijen, waaronder de Nederlander Benito van de Pas, en in de avondsessie ook drie partijen.

De eerste partij van de middag ging tussen Nathan Aspinall en Devon Petersen. Misschien wel de meest onverwachte laatste 16 wedstrijd van allemaal. Petersen begon super sterk en kwam 2-0 in sets voor. Hij miste echter wel een aantal darts om op 3-0 in sets te komen, waarna hij Aspinall helemaal terug liet komen in de partij. Het werd zelfs 2-2 en de Engelsman kwam ook nog op voorsprong. Petersen wist er nog wel een beslissende set uit te halen, die uiteindelijk tot de verlengen werd uitgevochten en werd gewonnen door Nathan Aspinall.

Vervolgens kwam Benito van de Pas, de enige Nederlander die vandaag in actie komt, aan de oche komen. Hij nam het hip tegen Brendan Dolan. Het was Dolan die flitsend begon en op een 3-0 voorsprong in sets kwam. Door een goede finish van Van de Pas werd het nog wel 3-1, maar in de vijfde set was het Dolan die de winst pakte en naar de kwartfinale ging.

Als laatst in de middag kwam James Wade het podium nog op. Hij had een op voorhand moeilijke tegenstander genaamd Ryan Joyce. Wade was erg wisselvallig in deze partij. Hij verloor de eerste set met een gemiddelde van 74, waarna hij gelijk maakte in sets met een gemiddelde van 107. Wade kwam daarna steeds een set voor, waarna Relentless steeds weer gelijk maakte. Wanneer Wade matchdarts ging missen, stapte Joyce steeds nipt in met zijn laatste pijl in de hand. Er kwam daarna een beslissende set aan te pas, waarin Joyce zelfs matchdarts kreeg en ook gooide. Joyce zorgde dus voor een stunt om James Wade uit te schakelen die het morgen in de kwartfinale tegen Michael van Gerwen mag gaan opnemen.

Tijdens deze sessie is er natuurlijk ook weer een veiling van dartfreakz. Ditmaal wordt het gesigneerde XL shirt van Vincent van der Voort geveild. Wilt u deelnemen aan de veiling? Klik dan hier. De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel, namelijk Kika.

Hieronder kunt u het verslag van de middagsessie nog eens rustig terug vinden:

Nathan Aspinall (95,76) 4 - 3 Devon Petersen (90,75) (1-3, 0-3, 3-2, 3-1, 3-2, 1-3, 4-2)
Aspinall mocht de middag aftrappen tegen de Zuid-Afrikaan en had dus het voordeel in de eerste set. In de eerste leg wist Devon Petersen direct een break te plaatsen via dubbel 8 voor de 1-0 voorsprong. Aspinall wist twee darts op de dubbel te missen voor de re-break, waarna The African Warior de dubbel 8 gooide voor de 2-0. The Asp wist zijn eigen leg te houden door de dubbel 16 te gooien voor de 1-2. Door middel van een 115-finish op dubbel 18 wist Devon Petersen de eerste 100+-finish van de wedstrijd te noteren. Hiermee wist hij de eerste set van de Engelsman af te pakken.

De tweede set was de set van Devon Petersen. Hij wist 48 op dubbel 16 uit te gooien voor de 1-0 voorsprong in deze set. In de tweede leg wist Aspinall een pijltje te missen op dubbel 16 die hem fataal werd, want Petersen gooide 68 uit op dubbel 16 voor de 2-0. Doordat Aspinall wederom zijn kansje niet pakte en de bull op een haar na miste, kon Petersen instappen en deed dat via een 72-finish wat hem de tweede set opleverde.

Set drie was de set van Nathan Aspinall. Doordat Aspinall 164 niet uitgooide, wist Petersen 45 uit te gooien voor een break en de 1-0 voorsprong in de set van Aspinall. Via een finish van 40 wist Devon Petersen de dubbel 5 met zijn laatste pijl in de hand te gooien voor een 2-0 voorsprong. Met een 80-finish wist Aspinall via tops zijn tweede leg van de dag te pakken en daarmee op 1-2 te komen. Door drie missers van de Zuid-Afrikaan om de set te pakken, wist Aspinall dubbel 6 uiteindelijk te gooien voor de break en de 2-2 stand. Doordat Petersen in de beslissende leg geen dart op de dubbel kreeg vanaf 80, wist Aspinall de kans te pakken vanaf dubbel 8 en daarmee pakte hij de set.

De vierde set mocht weer begonnen worden door Devon Petersen en wist zijn eigen eerste leg te houden via een 60-finish op tops. Door dubbel 19 te hebben gegooid wist Nathan Aspinall weer 1-1 te maken. Nadat er veel darts waren gemist door beide heren om de derde leg te pakken, was het toch The Asp die de break wist te pakken. Met een 12-darter via een 41-finish wist Aspinall de set te pakken met 3-1, waardoor hij de stand in sets nu weer gelijk getrokken had.

De vijfde set was de set van Nathan Aspinall en had het voordeel van de partij dus weer terug in handen. Aspinall wist zijn eigen leg te houden via dubbel 8 en daarmee wist hij zijn eerste voorsprong in de partij te pakken. Met een 65-finish op dubbel 16 wist Devon Petersen op het nippertje zijn eigen leg te houden en op 1-1 te komen. Aspinall wist dubbel 10 te gooien en zo ging er weer een leg met de darts mee en kwam The Asp op setpoint. Met een 67-finish op dubbel 16 wist Petersen wederom gelijk te maken en op 2-2 te komen, waardoor er een beslissende leg aan te pas kwam. Door een cruciale dart van Petersen die hem geen finish liet, wist Aspinall zes pijlen te krijgen vanaf 110 en wist deze met zijn vierde pijl op dubbel 12 uit te gooien.

Set zes mocht weer begonnen worden door de Zuid-Afrikaan en wist de eerste leg te pakken via dubbel 2, ondanks dat Aspinall een pijl voor de break had. Petersen stond in de tweede leg, de leg van de Engelsman, na 12 pijlen op dubbel 12, maar vergat zich te belonen en miste drie darts op de dubbel. Aspinall stapte in en hield zijn eigen leg voor de 1-1. Petersen wist een fantastische finish van 115 te produceren via dubbel 18 en daarmee hield hij toch nog zijn eigen leg, terwijl Aspinall op tops stond geparkeerd. De vierde leg was een goede leg van Petersen en wist via een break de set te winnen met 3-1 en daarmee op 3-3 in sets te komen.

De zevende, laatste en beslissende set mocht begonnen worden door Nathan Aspinall. Aspinall wist op 1-0 te komen via dubbel 8 die hij met zijn laatste pijl in de hand wist te gooien, ondanks dat The African Warior tops miste voor een 116-finish. Met zijn laatste pijl in de hand wist Devon Petersen zijn eigen leg te houden via dubbel 12. Met een 88-finish in twee darts wist Nathan Aspinall op matchpoint te komen. Via dubbel 8 wist Devon Petersen op 2-2 te komen, waarna Paul Hinks, de scheidsrechter, het praatje deed dat er vanaf nu met twee Legs verschil moest worden gewonnen en bij 5-5 een beslissende leg aan te pas zal komen. De vijfde leg ging met de darts mee naar Nathan Aspinall via een 65-finish in twee darts op tops. Nathan Aspinall wist via dubbel 16 de wedstrijd binnen te pakken en zich via de break naar de kwartfinale te gooien.

Benito Van de Pas (86,67) 1 - 4 Brendan Dolan (89,77) (1-3, 1-3, 0-3, 3-2, 2-3)
Het was de Noord-Ier, bijgenaamd The History Maker, die de partij tegen de Brabander mocht beginnen. Dolan wist de eerste leg met de darts mee te gooien en via een 61-finish op dubbel 4 deed hij dat. In de tweede leg wist Dolan zijn tweede 180'er al te gooien en wist zich vanaf 96 twee darts op de dubbel te krijgen, maar miste die. Van de Pas miste echter ook vanaf 80, maar ook Dolan miste weer, waarna Van de Pas er via dubbel 5 1-1 van maakte. Doordat Van de Pas 122 miste op dubbel 7, wist Dolan 2-1 te maken via tops. Door een break van Dolan wist hij via dubbel 12 de eerste set te houden.

De tweede set was de set van de Brabander en moest dus nu weer gelijk gaan maken que stand in sets. Brendan Dolan wist zich in een goede positie voor een break te gooien, maar miste een aantal pijlen op de dubbel, waarna Van de Pas zijn eigen leg toch nog wist te houden via een finish van 70. Met een 14-darter via een 83-finish wist Dolan de stand in Legs weer gelijk te trekken. Dolan wist een break te plaatsen via dubbel 10 in de derde leg. Beide heren misten een bull finish in de vierde leg, maar het was Dolan die als eerst weer mocht proberen en gooide 25 uit voor de winst in de set twee.

Set drie mocht begonnen worden door The History Maker en had dus de touwtjes stevig in handen. Door middel van een goede leg wist Dolan zijn eigen leg te houden, ondanks dat hij nog vier pijlen op de dubbel miste en Van de Pas een breakkans kreeg. Brendan Dolan wist daarentegen wel de break te pakken een leg later, want hij gooide 148 uit. Brendan Dolan wist de set in de derde leg al binnen te slepen via een 107-finish op wederom dubbel 14.

De vierde set kon Dolan de wist al brengen, maar Van de Pas wist dat in ieder geval nog even uit te stellen om via een 11-darter met een 81-finish zijn eigen leg te behouden. De Brabander miste een kans vanaf 81 om de break te pakken, waarna Dolan er 1-1 van maakte via dubbel 2. Van de Pas was in de derde leg al snel het initiatief kwijt, maar doordat Dolan miste kon Benito via een finish van 74 toch nog zijn eigen leg behouden. The History Maker wist via een finish van 44 op dubbel 16 op matchpoint te komen. Met een 88-finish in twee darts wist de Nederlander af te dwingen dat hij met 4-0 in sets zou gaan verliezen. Hij wist de set te pakken en de pauze in te gaan met toch een set op zak.

Na een korte break wist Van de Pas de eerste darts weer naar het bord te gooien in de vijfde set. Met een 68-finish op dubbel 4 wist de Noord-Ier zijn eigen leg te houden en daarmee op 1-0 te komen. Met een 72-finish op tops wist ook Van de Pas een leg in de set te winnen die met de darts mee ging. Via een 68-finish op tops wist Van de Pas een broodnodige break te pakken voor de 2-1 voorsprong. Aan die break had Van de Pas niet veel, want hij werd een leg later direct weer teruggebroken via dubbel 16 en zo mocht Dolan nu voor de partij gaan gooien in de vijfde leg. En die vijfde leg ging met de darts mee en dus was het Dolan die doorgaat naar de kwartfinale en neemt het daar op tegen Nathan Aspinall.

Ryan Joyce (87,69) 4 - 3 James Wade (90,77) (3-1, 2-3, 1-3, 3-0, 0-3, 3-2, 3-1)
The Machine mocht de partij tegen zijn landgenoot beginnen en had dus het voordeel van het beginnen van de oneven sets gewonnen met het bullen achter de coulissen. Joyce kreeg veel breakdansen in de eerste leg en pakte deze break via dubbel vier. Joyce wist zijn eigen leg niet te houden, waardoor Wade terug brak naar 1-1 en zelf de touwtjes weer in handen nam. Joyce wist wel weer direct terug te breaken via een finish van 76 en zo leek het tot nu toe makkelijker te zijn om te breaken dan de eigen leg te houden. Die trend doorbrak Relentless door een geweldige 138-finish te gooien via dubbel 12 en via zijn eigen leg de set te pakken.

De tweede set werd begonnen door Ryan Joyce. De eerste leg ging met de darts mee via tops, ondanks dat Wade kansen voor de break kreeg. In een goede tweede leg van Wade wist hij 126 uit te gooien via dubbel 12 voor de 1-1 stand. Via een 64-finish wist Joyce het voordeel weer naar zich toe te trekken in de set met legwinst. Wade wist na negen darts zich op 81 te parkeren en wist tops uit te gooien voor een 13-darter voor de 2-2. Via een echte James Wade finish van 81 op de bull wist hij de set af te pakken van Joyce via een break.

Set drie mocht begonnen worden door Wade, want die had het bullen voor het beginnen van de oneven sets gewonnen. Maar Joyce wist direct een break te plaatsen via dubbel 8 die hem een 1-0 voorsprong opleverde. Wade brak direct weer terug via dubbel 5 en zo stond het in alle opzichten weer gelijk. Nadat Joyce een pijltje op de bull miste, mocht Wade terugkomen vanaf 120 en gooide deze uit via de Shanghai 20 route en deelde daarmee toch even een tik uit. Wade wist de set te pakken, want hij wist een break te plaatsen.

De vierde set mocht worden begonnen door Ryan Joyce. Relentless wist weer eens een lesje bij te schrijven via tops en kwam daarmee op 1-0 in de set. Met een 123-finish op de bullseye wist Ryan Joyce een break te plaatsen en op 2-0 in de set te komen. Via de uiteindelijke dubbel 5 wist Ryan Joyce de vierde set gemakkelijk te pakken en er 2-2 van te maken.

Na een korte pauze was het James Wade die de partij weer hervatte. The Machine wist de eigen eerste leg te houden door tops te gooien. Met een 76-finish in twee darts wist James Wade een break te plaatsen en op 2-0 te komen in de vijfde set. Via een 48-finish op de favoriete dubbele 20 wist James Wade de set met maar liefst 3-0 binnen te hengelen.

Set 6 zou weer de set van Ryan Joyce moeten zijn en hij begon in ieder geval goed met een finish van 64 op dubbel 16. Via dubbel 5 wist James Wade te redden en daarmee op 1-1 te komen in de set die The Machine de winst kan gaan brengen. De derde leg ging ook met de darts mee en dus werd het 2-1 in het voordeel van Relentless. Omdat het moest wist Wade een mooie 15-darter te gooien met een 70-finish op tops, waardoor het 2-2 werd en Wade op matchpoint kwam. Doordat Wade vijf matchdarts miste in de leg erna, kwam Joyce terug aan de oche en uiteindelijk wist hij dubbel 4 te gooien voor de setwinst en de 3-3 stand in sets.

Er kwam dus een zevende en beslissende set aan te pas die begonnen mocht worden door James Wade en wist met zijn laatste pijl in de hand dubbel 5 te gooien voor de 1-0 voorsprong. Via een 110-finish op dubbel 16 wist Ryan Joyce gelijk te maken naar 1-1. Wade wist zijn eigen leg niet te houden en doordat Joyce met zijn laatste pijl dubbel 10 gooide, wist hij nu op matchpoint te komen. In de vierde leg wist James Wade er niet voor te zorgen om er nog een verlengen uit te slepen, wat betekende dat Ryan Joyce via dubbel 4 de winst pakte en naar de kwartfinale ging.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws