WK Darts: Van de Pas uitgeschakeld, Aspinall en Wright in thriller door en Kurz stuurt Cullen huiswaarts PDC
PDC

Het PDC WK van 2020 is alweer een week onderweg en inmiddels hebben we de eerste ronde achter ons gelaten. In deze avondsessie zullen we diverse spannende wedstrijden gaan zien met grote wereldtoppers, zoals Wright en Aspinall aan de oche. Maar natuurlijk gaat er ook aandacht uit naar de Nederlander die in actie zal komen; Benito van de Pas.

De sessie werd afgetrapt door Nathan Aspinall en Danny Baggish. Dit werd een geweldige partij van hoog niveau. Nadat Baggish de eerste set won, begon Aspinall ineens alles te gooien. Wonderbaarlijk kon Baggish prima mee en werd het niveau lekker opgekrikt. Echter gingen de sets wel nipt naar The Asp die zo ook de winst pakte.

Vervolgens kwam de Duitse sensatie van de eerste ronde naar het podium toe. Nico Kurz nam het opnemen tegen Joe Cullen. Cullen pakte de eerste set nog wel af van Kurz, maar daarna wist Kurz Cullen steeds te vroeg af te zijn en dus kreeg hij The Rockstar steeds meer onder druk. Kurz bleef ijzig koel en pakte zijn kansen die hem geboden werden en stuurde uiteindelijk Cullen naar huis

Daarna kwam Benito van de Pas in actie tegen Max Hopp. Big Ben speelde niet veel beter dan zijn eerste partij tegen Clemens, maar wist toch diverse sets op het bord te zetten. Hij had geluk dat Hopp ook niet zijn beste partij ooit gooide, maar dat was niet genoeg en dankzij een goede vijfde set van Hopp werd onze landgenoot uitgeschakeld.

De laatste partij van de avond ging tussen Peter Wright én Noel Malicdem uit de Filipijnen die in de eerste ronde verrassend won van Rowby-John Rodriguez. Het werd een echte thriller, die in het begin de kant van Wright leek op te gaan maar miste opeens veel te veel en daardoor kon Malicdem er nog 2-2 in sets van maken. Die laatste set had Malicdem niet mogen verliezen na een 2-0 voorsprong, maar verloor toch nog.

Net zoals elke sessie was ook deze weer live te volgen bij RTL7 op TV en hieronder kunt u de verslagen van de wedstrijden teruglezen.

Nathan Aspinall (95,38) 3 - 1 Danny Baggish (90,92)

1-3, 3-0, 3-2, 3-2

De Amerikaan mocht de avond aftrappen tegen The Asp, de verrassing van vorig jaar. De eerste leg van de eerste set ging naar Danny Baggish die dubbel 8 gooide. In de tweede leg miste de man uit Florida een breakkans, die Aspinall vervolgens afstrafte en zo 1-1 maakte. Een leg later miste Aspinall drie kansen om de break te pakken en daardoor wist Baggish toch nog de eigen leg te houden. Doordat Nathan Aspinall vervolgens een matige leg produceerde wist Baggish de eerste set al te pakken via dubbel 20 met 3-1.

De tweede set was de set van Aspinall en dus was er nog niets aan het hand voor de Engelsman. Hij wist zo de eerste leg te houden via dubbel 8 en kwam dus op 1-0 in legs. The Asp wist de tweede leg af te pakken van zijn tegenstander. De geplaatste Nathan Aspinall wist ook nog eens zijn eigen leg te behouden en daardoor pakte hij de tweede set met 3-0.

Danny Baggish mocht de derde set weer beginnen, maar miste twee darts op de dubbel vanaf 59, waarna The Asp profiteerde via een 100-finish en daarmee dus direct een break plaatste. Ondanks die break bleef de Noord-Amerikaan goed gooien en pakte een leg later juist de re-break via een 96-finish. Baggish wist daarna zijn eigen leg te houden en wist zo op 2-1 te komen in zijn eigen set. De vierde leg ging met de darts mee en zo kwam Aspinall weer op gelijke hoogte in legs. Aspinall was in de vijfde leg de leg de baas en wist dus de set af te pakken van zijn teammaat bij Target.

De vierde set was weer de set van de nummer 12 geplaatste Aspinall en dus kon hij het in zijn eigen set gaan afmaken. De eerste leg hield Aspinall in ieder geval al via dubbel 9. De tweede leg van de set ging ook met de darts mee via dubbel 8. Nathan Aspinall wist niet veel later ook zijn eigen leg weer te houden en zo kwam hij via een 89-finish op 2-1 en dus op matchpoint. Baggish wist de set nog even te verlengen door op 2-2 te komen via tops. De vijfde leg van de set ging voor de vijfde keer deze set met de darts mee en dus kwam er een eind van deze prachtige partij.

Joe Cullen (92,47) 1 - 3 Nico Kurz (93,05)

3-2, 2-3, 1-3, 2-3

De Duister mocht deze partij aftrappen tegen Cullen en had dus het voordeel van het beginnen van de oneven sets. Hij wist de eerste leg te pakken via uiteindelijk dubbel 10, terwijl er veel druk op stond van Cullen. Ondanks dat Cullen een goede leg gooide, wist Kurz een 11-darter te produceren op de leg van de Engelsman. De re-break was een leg later direct geplaatst door Cullen via een 116-finish, terwijl Kurz net een pijl voor de set had gemist. Cullen zette de stand ook gelijk via dubbel 6. Het leek erop dat Kurz de set alsnog ging pakken, maar miste zijn kans en Cullen liet zijn kans niet liggen en gooide 88 uit voor de 3-2.

Set nummer twee mocht de man uit Engeland ook nog eens beginnen en dus had hij het voordeel tot nu toe in handen. Voor de tweede keer in de partij wist Cullen een 116-finish te gooien en dus kwam hij in zijn eigen set al snel met 1-0 voor. Via dubbel 8 wist The Rockstar de break te pakken, waarna Kurz een re-break pakte via dubbel 20 en dus bleef hij vooralsnog in leven in de set. Dit gevoel versterkte zich toen Kurz dubbel 12 gooide voor de 2-2 in legs. Met zijn laatste pijl in de hand wist de Duitser zonder bijnaam de set toch nog af te pakken van Cullen met 3-2.

Nico Kurz had het voordeel in de partij weer helemaal terug en dat is juist het mooie van het setsysteem; alles kan snel opgedraaid worden. Zo wist Cullen in de eerste leg direct alweer een break te plaatsen via dubbel 8, terwijl Kurz twee darts voor de leg miste. De Duitser bleef koel en pakte nogmaals de break weer af van zijn tegenstander. De derde leg van de set ging in slechts 11-darts naar Kurz en zo vervolgde het hoge niveau in de partij zich. Nico Kurz wist dat goede spel door te zetten en pakte zo de set met 3-1 en kwam dus nu voor het eerst voor in sets.

Set vier was de set weer van The Rockstar, die meteen al zijn eigen leg wist te houden en dus op 1-0 kwam. Doordat Kurz twee darts miste in de tweede leg, kwam Cullen goed weg en pakte de 2-0 voorsprong via tops. Een leg later wist Kurz de re-break te pakken en kwam zo terug tot 1-2 in deze set. De Duister wist ook nog zijn eigen leg te houden en daarmee kwam hij op matchpoint. Doordat Cullen een fout maakte in deze laatste leg, kreeg hij geen pijl op de dubbel, waardoor Kurz wel een kans kreeg. Die benutte hij op tops en zo gooide hij de geplaatste speler, genaamd Joe Cullen, uit het toernooi.

Max Hopp (90,03) 3 - 2 Benito van de Pas (84,73)

3-2, 1-3, 3-2, 1-3, 3-0

Hopp mocht de partij tegen de enige Nederlander van deze sessie, Benito van de Pas, beginnen. De Duitser wist de eerste leg te houden via dubbel 8 in een leg, waarin Van de Pas nergens te bekennen was. Doordat Hopp het enkele vlak miste in de tweede leg, kreeg Big Ben nog een kans voor de eigen leg en pakte deze. Van de Pas wist een leg later een break te forceren door zijn laatste dart op een dubbel in de dubbel 10 te gooien. De re-break vond in de vierde leg plaatst toen Hopp 86 uitgooide via de bullseye, terwijl de Brabander op 57 stond geparkeerd. De vijfde leg ging naar Max Hopp en dus pakte hij de eerste set met 3-2.

Benito van de Pas mocht de tweede set beginnen en wist de eerste leg direct te houden via een fantastische 158-finish. Van de Pas miste in de tweede leg een pijl vanaf 144 en dit werd direct afgestraft door The Maximiser via een 67-finish. Via dubbel 9 wist Van de Pas wederom de voorsprong in een set te pakken en stond dus weer op 2-1. Ditmaal wist de Nederlander ook de set te pakken en kwam daarmee op 1-1 in sets.

De derde set was weer de set van Max Hopp en dus kon Big Ben nog niet over naar de relax-fase. Hopp wist de eerste leg van deze set te houden en kwam dus op 1-0. Een leg later kon Van de Pas het niet waarmaken en werd hij gebroken door Hopp met een 104-finish. Echter wist Van de Pas wel weer de re-break te pakken via een 62-finish. Benito van de Pas wist zelfs nog weer terug te komen tot 2-2 met een 107-finish. Van de Pas bezweek in de vijfde leg van de set, waardoor Hopp weer op voorsprong kwam.

Set vier was de set weer van de Nederlander en wist de eerste leg te houden via dubbel 10. Niet veel later bracht Hopp de stand weer gelijk via een knappe 148-finish; 1-1. Big Ben wist de stand in zijn set wel weer naar zijn voordeel te trekken door tops te gooien. Van de Pas wist de set ook te winnen een leg later door 56 uit te gooien op dubbel 18 en dus had hij nog alle kans om de partij te kunnen winnen.

De laatste set van de partij mocht begonnen worden door Max Hopp en de eerste leg pakte Hopp al snel via dubbel 8. Max Hopp wist in de tweede leg van de partij de break al te pakken en via dubbel 8 kwam de Duitser dus op matchpoint terecht. Een overtuigende laatste set eindigde in 3-0 voor Hopp en dus was de Duitse avond compleet en ging Van de Pas naar huis.

Peter Wright (96,53) 3 - 2 Noel Malicdem (93,77)

3-0, 2-3, 3-1, 2-3, 6-5

Snakebite mocht de partij aftrappen tegen Malicdem die verrassend goed gooide in zijn eerste partij tegen Rodriguez. Wright, die zeer verrassend maar niet heus, weer een ander setje darts uit de kast had gehaald wist de eerste leg te winnen via dubbel 8 met zijn tweede pijl. De Schot wist ook meteen een break te pakken en daarmee kwam hij op 2-0 voorsprong. Via tops wist de Wright de eerste set in sneltreinvaart binnenboord te houden

Malicdem mocht de tweede set beginnen en dus was er op papier nog niets aan de hand. Hij wist zijn eigen eerste leg in ieder geval te houden via dubbel 16. Ook Peter Wright wist zijn eigen leg te houden in 17 darts en zo kwam hij dus vanaf dubbel 10 op 1-1. Een leg later gooide Noel Malicdem een uitstekende leg, maar miste dubbels. Omdat hij zoveel ruimte gecreëerd had in de leg pakte hij de leg vooralsnog via dubbel 14. Via een 83-finish op de bullseye kwam Snakebite op 2-2, terwijl Malicdem op een dubbel stond te wachten. Via een 68-finish op een vreemde manier wist Malicdem zijn eerste set van de avond te pakken en daarmee trok hij de stand gelijk.

De derde set was de set weer van Peter Wright en wist de eerste leg te houden via dubbel 8. Malicdem gooide ook een leg met de darts mee en zo wist hij in 15 pijlen de leg binnen te slepen met een 106-finish. Wright volgde die 100+ finish ook met een 100+ finish van 110. Wright miste een leg later een 9-darter op de 8ste pijl en uiteindelijk produceerde hij een 11-darter.

Set vier was de set weer van de man uit de Filipijnen, maar miste twee darts op de dubbel waarna Wright de break pakte via een 74-finish. Een leg later miste Malicdem wederom op de dubbels en zo wist Wright op matchpoint te komen; 2-0. De man uit de Filipijnen wist de partij nog wel even te verlengen door 64 uit te gooien. Wright kreeg de partij nog niet afgemaakt in zijn eigen leg en Malicdem profiteerde daarvan en maakte 2-2. Wright stond in deze set met 2-0 voor, maar verloor de set toch nog met 3-2 toen Malicdem een erg goede vijfde leg produceerde.

De vijfde en laatste set was de set van Wright, maar kwam meteen al in de problemen toen Malicdem een break plaatste via tops en de 1-0. De als zeven geplaatste Peter Wright ging pas echt wankelen toen Malicdem ook nog dubbel 10 uitgooide voor de 2-0 en dus stond hij met de rug tegen de muur. Malicdem kon het nog niet afmaken, want hij kreeg vanaf 136 geen pijl op een dubbel met 9 darts. Peter Wright was dood en begraven, maar kroop toch nog uit zijn graf en sleepte er nog een verlenging uit. Wright wist deze eerste leg van de verlenging te winnen en kwam zo dus op een 3-2 voorsprong en stond dus nu ook plotseling op matchpoint. Maar Malicdem overleefde een tweede matchdart van Wright en gooide tops voor de 3-3 stand. Wederom pakte Wright de voorsprong in de verlenging via dubbel 8 in slechts 13 pijlen en stond de Filipijn weer met de rug tegen de muur. Maar ook ditmaal kon Malicdem de druk aan en gooide dubbel 8 voor de 4-4, toen Wright een kans miste door een enkel vlak te missen die heb een matchdart op zou leveren. Malicdem kreeg de kans voor een cruciale break, maar miste vier darts voor die break. Wright kwam dus weer goed weg en kwam op 5-4. Met een 64-finish wist Malicdem een beslissende leg te forceren. Er werd vervolgens voor de bull gegooid en die won Wright. Peter Wright wist de beslissende leg te winnen via dubbel 16 en zo wist hij toch nog door het oog van de naald te kruipen, om die term maar weer eens te gebruiken.

Door: Marcel Bus