Wales pakt overtuigend de eerste World Cup titel in derde World Cup finale PDC
PDC

Wales pakt overtuigend de eerste World Cup titel in derde World Cup finale

Zondagavond werden in de Salzburgarena in het Oostenrijkse Salzburg de halve finales en finale van de PDC World Cup of Darts gespeeld. In de halve finale is het format nog hetzelfde als in de kwartfinale. Iedere ontmoeting wordt begonnen met twee singelpartijen best of 7 legs en enkel als beide landen een singelpartij winnen volgt er een koppelpartij best of 7 legs. De landen mogen zelf bepalen wie de eerste singel en wie de tweede singel speelt dus landen kunnen ervoor kiezen om te beginnen met hun op papier zwakkere speler en hun op papier sterkere speler als tweede de singel te laten spelen.

In de finale werden er sowieso twee singelpartijen best of 7 legs en een koppelpartij best of 7 legs gespeeld. Indien nodig volgen daarna nog een of twee singelpartijen, tot een van beide landen drie wedstrijden gewonnen heeft.

Zowel Kim Huybrechts als Dimitri van den Bergh kwam in een beslissende zevende leg te kort in hun wedstrijd tegen respectievelijk Michael Smith en Rob Cross. De Welshmen Gerwyn Price en Jonny Clayton wisten allebei met 4-2 hun singel te winnen. Dit deden ze respectievelijk tegen Gabriel Clemens en Max Hopp.

Gerwyn Price en Jonny Clayton begonnen voortvarend aan de finale. Price zette Michael Smith met 4-2 opzij, terwijl Clayton met 4-1 te sterk was voor Rob Cross. In de koppels pakten de Welshmen voor het eerst de World Cup.

Gerwyn Price stond voor de tweede keer in de finale van de World Cup of Darts, waar hij in 2017 samen met Mark Webster met 3-1 zijn meerdere moest erkennen in de Nederlanders Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. In tegenstelling tot Mark Webster pakte Gerwyn Price in zijn tweede World Cupfinale wel het podium, maar hij had dan ook het geluk dat ze Nederland ontliepen. Voor Jonny Clayton was het in zijn eerste World Cupfinale direct raak en trad daarmee in de voetsporen van Phil Taylor, Adrian Lewis en Michael van Gerwen. De winnaars van de eerste editie, Raymond van Barneveld en Co Stompé, buiten beschouwing gelaten omdat er dan altijd twee spelers hun eerste World Cupfinale zouden winnen.

Zondagavond 8 november 19.00 uur
Halve finale
Engeland - België 2-0
Michael Smith (96,57) - Kim Huybrechts (88,60) 4-3
Kim finisht 75 voor 2-2. Smith antwoordt met een 78-finish. De Engelsman trekt met 4-3 aan het langste eind.

Rob Cross (94,53) - Dimitri van den Bergh (90,59) 4-3
Ondanks finishes van 68 en 66 moet Dimitri met 4-3 zijn meerdere erkennen in Cross.

Wales - Duitsland 2-0
Gerwyn Price (95,10) - Gabriel Clemens (87,66) 4-2
Mede door een 116-finish voor 3-1 wint Price met 4-2 van Clemens.

Jonny Clayton (104,40) - Max Hopp (93,72) 4-2
Clayton gooit een 12-darter voor 2-0. The Ferret maakt er 3-1 van door 98 uit te gooien, voordat hij de wedstrijd met een 121-finish op 4-2 beslist.

Finale
Engeland - Wales 0-3
Michael Smith (96,89) - Gerwyn Price (95,38) 1-4
Price opent met een 70-finish. Smith antwoordt met een 68-finish. The Iceman pakt met een 72-finish de 4-1 zege.

Rob Cross (94,41) - Jonny Clayton (105,00) 2-4
Mede door een 84-finish voor een break in de vijfde leg weet Clayton met 4-2 te winnen.

M. Smith/Cross - Price/Clayton 3-4
Smith maakt er 2-2 van door 70 uit te gooien. Cross dwingt via een 142-finish een beslissende leg af. Price bezorgt Wales de titel door 64 uit te gooien.