WGP '17 Van de Pas en Van Barneveld verliezen bij de laatste 8 PDC
PDC

WGP '17 Van de Pas en Van Barneveld verliezen bij de laatste 8

WGP '17 Van de Pas en Van Barneveld verliezen bij de laatste 8

Donderdagavond was het tijd voor de laatste acht van de World Grand prix. Opmerkelijk dat er voor het eerst in de geschiedenis geen Engelse speler meer in de kwartfinales zat van de World Grand Prix. Bij de laatste 8 vonden we in Dublin Benito van de Pas en de tweevoudig runner-up van de Grand Prix Raymond van Barneveld. Van de Pas voelt zich blijkbaar opperbest op het Iers podium, de Tilburger kwam vorig jaar ook al tot de laatste acht maar wist in 2017 ook niet verder komen dan de L8.

De opponent van Big Ben Simon Whitlock wist in 2013 en 2016 de kwartfinale te halen maar kwam nog nooit verder dan de L8. 2017 is het jaar van Whitlock tijdens de Grand Prix met 3-0 wist The Wizard Big Ben aan de kant te zetten. "Het was gewoon dramatisch" verklaarde Van de Pas aan RTL7, na zijn geweldige performance van gisteren kwam het er vandaag niet uit. Na de Brabander vloog ook Hagenaar Van Barneveld uit het toernooi, RvB begon goed en wist de eerste set te pakken. Het geloof en vertrouwen glipte weg bij de Nederlander die vervolgens drie sets verloor. Highlander wist voor de eerste keer de laatste vier te halen tijdens de World Grand Prix.

De World Grand Prix is niet het toernooi van Peter Wright die voor de 2017 editie nooit verder kwam dan de laatste 16. Snakebite ging vandaag ook kansloos onderuit tegen The Gentle die met 3-1 voor de tweede keer de halve finale haalt. In 2015 verloor Mensur Suljovic van The Thorn met 5-2 toen hij voor de eerste keer bij de laatste vier stond.

De oud World Grand prix kampioen van 2015 Robert Thornton ging het duel aan de oche aan met Daryl Gurney die vorig jaar ook de laatste acht haalde en verloor van Chisnall. In 2017 deed de Nood-Ier het beter, SuperChin versloeg the Thorn in de beslissende leg van de vijfde set.

Het speelschema:
Simon Whitlock (86.98) – Benito van de Pas (76.88) 3-0 (3-0; 3-1; 3-1)
Whitlock mag de eerste kwartfinale beginnen en pakt zijn eigen leg, in leg twee krijgt Big Ben een kansje op dubbel 18 maar mist doel waarna The Wizard dubbel 18 wel weet te vinden en zijn leg pakt met een 64-finish terwijl de Nederlander nog op 237 staat. De tweede set mag Van de Pas beginnen maar de Australiër gooit zijn eerste 180-score van de wedstrijd en pakt de break. In de tweede leg gooit Whitlock een 120-finish via 20-bull-bull voor het verzilveren van de break, leg drie van de tweede set krijgt Van de Pas maar niet uit, na geknoei van beide spelers op de dubbel pakt de Nederlander zijn eerste leg van de wedstrijd. Het blijft echter bij deze leg als Whitlock met 3-1 de tweede set pakt.

Van de Pas was woensdag subliem maar krijgt vandaag de pijlen niet waar hij ze wil hebben. In de derde set komt de 48-jarige The Wizard ook weer op 2-0 als Van de Pas zijn eerste 180-score gooit en tops raakt voor een break. De Tilburger krijgt een kans vanaf 131 en raakt de triple 17 en wil het afmaken met 2x tops maar mist het doel volledig. Whitlock vanaf 62 is wel trefzeker en weet zich voor het eerst te plaatsen voor de halve finale in Dublin.

John HendersonRaymond van Barneveld 3-1 (1-3; 3-1; 3-2; 3-2)
De 44-jarige Schot begint aan het duel met Barney, de Hagenaar weet via een 98-finish meteen te breaken. Big Hendo antwoord met een 15-darter break voor 1-1 waarna de Nederlander vijf pijlen mist om de leg te openen maar wel de leg pakt via tops nadat de Schot drie pijlen op de finish miste. In de derde leg is 94 de finish die Barney de set brengt. (1-3) Na de pauze in set twee mag RvB beginnen maar mist drie pijlen voor de opening, Henderson maakt dankbaar gebruik en pakt de leg waarmee hij Van Barneveld breakt. Als Barney 106 niet uitgooit op dubbel 16 weet Highlander 2-0 te maken. In leg drie mist Hendo zeven pijlen om te openen en gooit de Nederlander zijn tweede 180-score waarna hij 2-1 maakt. Zeven pijlen mist de man uit Den Haag voor te openen waardoor Hendo de set met 3-1 pakt.

Set drie begint Henderson met een 160-score, Van Barneveld kan niet aanhaken waarmee het 1-0 word. Met een 54-finish maakt de Hagenaar 1-1 en opent hij meteen in leg drie. Barney weet leg drie ook te breaken waarna de beleving van de Nederlander er weer inkomt. Barney krijgt 114 niet uit waarna de Schot 76-finisht voor de break 2-2. De tweevoudig Grand Prix kampioen kan de druk er vol op houden maar mist een 15-darter op dubbel 16 waarna de Schot 88-finisht op de bull voor een 3-2 set-winst. Henderson gooit een sterke leg en pakt de break in de opening van set vier. Zes pijlen om te openen doen de Nederlander de das om, hij krijgt nog een kans op dubbel 12 vanaf 141 maar mist waarna Hendo 2-0 maakt. Dubbel zeven is de dubbel die Barney in de wedstrijd weet te houden, op jacht naar de noodzakelijke break weet de Nederlander met Hendo op 60 dubbel 10 te gooien voor 2-2. De Hagenaar gooit onvoldoende triples om de druk op te voeren, Highlander gooit tops voor zijn eerste halve finale in Dublin.

Mensur Suljovic – Peter Wright 3-1 (2-3; 3-0; 3-0; 3-2)
Met een 122-finish op de bull weet de Oostenrijker het bal te openen. Via de favoriete dubbel 14 komt The Gentle op 2-0 de kleurrijke Snakebite weet de derde leg die hij begon te behouden waarna de Oostenrijker doel mist en Wright breakt 2-2. De beslissende set leg maakt Suljovic niet af waardoor Wright de 2-0 ombuigt naar 2-3. De Oostenrijker weet de derde set met een 99-finish zonder leg verlies naar zich toe te trekken. Peter Wright begint de derde set maar ziet Suljovic wederom 2-0 voor komen met een 97-finish in leg twee. Snakebite gooit een prima derde leg maar vergeet 57 af te maken door slordig twe grote vakken te missen. De man in vorm Mensur Suljovic weet optimaal te profiteren door een linkse directe te geven met een 135-finish op de favoriete dubbel 14. Wright loopt gefrustreerd bijna Suljovic om als hij voor de pauze van het podium afgaat.

The Gentle weet zijn zevende leg op rij te pakken in de opening van set vier. Wright mist een 136-finish op tops als de Oostenrijker 56 uitgooit voor 2-0. Suljovic mist zes pijlen om zijn leg te openen waardoor de Schot 2-1 maakt en de zege reeks van acht legs is gestopt. Wright weet ook 2-2 te maken maar krijgt een 141-finish via dubbel 18 om de oren van Mensur Suljovic die zich plaatst bij de laatste vier.

Robert Thornton – Daryl Gurney 2-3 (1-3; 3-2; 2-3; 3-2; 2-3)
De laatste kwartfinale begint met twee breaks, SuperChin weet als eerste zijn leg te behouden waarna The Thorn negen darts nodig heeft om te openen en Gurney dubbel 14 gooit voor set één. De 2015 kampioen Thornton komt in set twee 1-0 voor maar ziet de Noord-Ier twee legs op rij winnen. The Thorn komt op 2-2 waarna Thornton met 120 opent en via dubbel vijf de set pakt. De derde set begint Gurney die met een 72-finish ook 1-0 voorkomt, Robert Thornton uit Schotland weet zijn leg te behouden met een 103-finish. Thornton mist drie pijlen op de dubbel waarna SuperChin de dubbel wel pakt voor 2-1. In de vierde leg weet Thornton de dubbel wel te vinden via dubbel vijf. Hij heeft er echter niets aan als via dubbel acht vanaf 70 de set naar Gurney gaat.

Thornton begingt set vier en heeft het geluk aan zijn kant dat de Noord-Ier 65 niet uitgooit. The Thorn maakt 1-0 waarna Gurney 96-finish voor 1-1. Ook de derde leg gaat met de darts mee waarna Thornton zijn tweede 180-score van de wedstrijd gooit maar SuperChin een 180- en een 177- score weet te gooien en 2-2 maakt. Met de rug tegen de muur gooit de Schot zijn derde 180-score en 57 uit voor set vier.

Voor het eerst deze avond moet er een vijfde set gespeeld worden die de 31-jarige Daryl Gurney mag beginnen. De Noord-Ier mist drie pijlen op dubbel acht als Thornton 116 uitgooit voor de break. Thornton vergeet 60 te finishen waarmee hij zijn voorsprong niet kan uitbreiden. Gurney pakt volgens verwachting leg drie waarna Thornton de vierde leg weer pakt en er een beslissende vijfde leg (24e van de wedstrijd) van set vijf komt. De Noord-Ier begint sterk en ook Thornton is meteen binnen, Het publiek gaat volledig achter Gurney staan en The Thorn krijgt zijn eerste bouncer. De Noord-Ier gooit een super leg en 58 uit voor een plek in de halve finale.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws