World Matchplay 2019 debutant Danny Noppert helaas niet door in Blackpool PDC
PDC

World Matchplay 2019 debutant Danny Noppert helaas niet door in Blackpool

De openingssessie van het 'zomer WK' de PDC World Matchplay zit er alweer op. Danny Noppert nam het op tegen de verdedigend kampioen in Blackpool Gary Anderson. De Fries kwam tekort in de Winter Gardens, met name de dubbel viel niet waardoor Anderson met 10-6 wist te winnen en de eerste Nederlander die debuteerde naar huis mag.

In de allereerste wedstrijd wist King indruk te maken, The Asp was favoriet maar werd overklast door The King. Het tweede duel tussen Price en Bunting ging tot het gaatje, er kwam zelfs een sudden death leg aan te pas om de beslissing te forceren in het voordeel van Stephen Bunting.

De afsluitende wedstrijd van de openingsavond was voor Voltage Cross die Dobey slechts drie legs gunde. Met een 130-finish maakte Cross het tweegevecht vakkundig af.

Eerste ronde wedstrijden (Bo 19)
Nathan Aspinall (103.29) v Mervyn King (100.35) 5-10
'Good old' King is in vorm, de Brit gooit voor de eerste pauze vijf maximale scores en staat 1-4 voor tegen The Asp. King opende met een 104-finish break en gooide ook nog in leg drie een mooie bull finish. De US Darts Masters en UK open kampioen moet alle zeilen bijzetten en weet terug te breaken in leg vier maar The King gooit een sterke 11-darter om terug te breaken net voor de pauze. (1-4) Na de pauze is The Asp op dreef en gooit zijn eerste 180-score, in 14-darts maakt hij 2-4. Een mooie 127-finish brengt hem ook op 3-4 waarna Aspinall zelfs de wedstrijd weet te keren en 5-4 voor te komen. Aspinall heeft King nu echt 'boos' waardoor de 53-jarige eens goed in het zadel gaat zitten en de wedstrijd weer naar zijn hand zet. Mervyn King pakt zes legs op rij met onder andere een 12-darts 160-finish voor 5-6 en een 11-darter voor de overwinning. King was met name in het eerste deel van de wedstrijd oppermachtig en maakte in het laatste deel van het duel dankbaar gebruik van de missers die The Asp had op de dubbel.

Gerwyn Price (92.02) v Stephen Bunting (95.24) 12-13
4-1 kwam Price voor tegen The Bullet waarna Bunting zich langzaam in de wedstrijd vast wist te bijten. In de 14e leg voorkomt Price met een 106-finish dat Bunting op 7-7 komt. In de 16e leg weet Bunting langs Proce te komen. (8-8) The Iceman komt met een 13-darter op 9-8 waarna hij een 140-finish voor de wedstrijd mist op dubbel 10. Bunting maakt gebruik van de gemiste matchdart en maakt 9-9. Voor het eerste in 2019 moet er tijdens de Matchplay een verlenging komen. Ook in de verlenging wisselen beide legs uit en weet Price via dubbel 10 een sudden death leg te forceren. Price begint met een maximale 180-score maar mist de bull voor de wedstrijd waarna de 34-jarige Bunting 79 uitgoot voor de tweede ronde in Blackpool.

Gary Anderson (93.75) 10-6 Danny Noppert (87.77)
Pas in de vijfde leg net voor de pauze weet Noppie de eerste World Matchplay leg van zijn loopbaan te pakken. Na de pauze ziet de Nederlander The Flying Scotsman verder weglopen met zelfs een mooie 135-finish in de zevende leg voor 6-1. De Fries weet in de achtste leg te breaken met een 82-finish. Noppert komt terug naar 6-3 waarna Anderson een 111-finish gooit voor 7-3. De 28-jarige Nederlander pakt vervolgens drie legs op rij en maakt 7-6 maar komt niet naast de Schot. In de vijftiende leg valt de hoogste finish van de wedstrijd als Anderson 160 uitgooit om 9-6 te maken. De 48-jarige Schot maakt vervolgens een einde aan het debuut van Noppert op de Matchplay waarmee de verdedigend kampioen in het toernooi blijft ten koste van Danny Noppert.

Rob Cross (100.6) 10-3 Chris Dobey (91.34)
Van Hollywood was meer verwacht, Dobey kwam meteen 3-0 achter waarna Cross zijn voorsprong zelfs nog kon uitbouwen naar 6-1. Dobey wist nog de 11e leg te pakken voor 8-3 waar het bij bleef. Hollywood wist tijdens de Matchplay 2019 slechts drie legs te pakken tegen de oud wereldkampioen Cross. In de zevende leg wist Cross de beste leg te gooien in 12-darts, de hoogste finish was ook voor de 28-jarige man uit Hastings, Cross gooide 130 uit voor de wedstrijd.