Home Regiodarts Titel Open Urk 2019 gekaapt door Hibma, Meulenkamp runner-up

Titel Open Urk 2019 gekaapt door Hibma, Meulenkamp runner-up

Het was weer een geslaagde editie van het Open Urk bij Dartvereniging Urk De Rake Gooier. Voor de 19e maal stond het meest prestigieuze toernooi van Urk op het programma. Om 13:00 uur hadden 83 darters zich verzameld om voor de hoofdprijs van 1000,- euro te gaan strijden.

De geweldige geldprijzen zijn overigens mogelijk gemaakt door toernooi sponsor schildersbedrijf K.J. Coenen Urk, club hoofdsponsor Bakkerij Brouwer Urk en de altijd trouwe leden Dirk Schenk (Vloettax Emmeloord) en Pieter Baarssen (Urker Vishandel P. Baarssen).

Voor de nummer twee vanmiddag lag 450,- euro klaar, terwijl de nummers drie ieder 100,- in ontvangst mogen nemen. Ook de verliezersronde werd goed bedeeld: 125,- voor de winnaar, 60 voor de nummer twee en 30 voor de nummers drie.

Om 13:15 uur werden 27 poules opgemaakt waarvan twee poules van vier- en 13 poules van drie deelnemers, en kon er gedart worden. Er kwamen geen verassende poule uitslagen binnen, dus kon er om 16:15 gestart worden met de knock-out. De beste twee in de poule gingen naar de winnaarsronde, terwijl de overige spelers naar de verliezers ronden stroomden.

De eerste opvallende partij was die tussen Mario Robbe en Henk Post bij de laatste 32. De Urker Post gooide een sterke pot en zette Robbe snel onder druk. Het publiek was luid op de hand van Post die een thuiswedstrijd speelde. Echter bleven de toeschouwers respectvol in de beurt van Robbe. Het werd spannend tot de laatste leg. Hier was Post koel en besliste de wedstrijd waardoor Robbe eruit ging.

De kwartfinale wedstrijden waren van een goed niveau. De Duitser Florian Hempel trof de sterk gooiende Mitchel Gebben. Gebben versloeg een ronde eerder titelkandidaat en Urker hoop Pieter Baarssen met 4-3. Hempel kende minder problemen met Gebben en versloeg hem met 4-1.

De Fries Meinte Hibma versloeg talent Massimo Balsamo. Het was een spannende pot die een uitslag van 4-3 opleverde. Henk Post kon geen potten breken tegen Dirk van Duijvenbode. De ex-Urker won de wedstrijd met 4-1. Ron Meulenkamp won zakelijk van Gijsbert van Malsen met 4-2.

De halve finales trok veel publiek. Met name de partij tussen Meulenkamp en van Duivenbode was om te smullen. Tot 3-3 leek Van Duijvenbode de beste papieren te hebben om de winst te pakken. Ron pakte zijn kans toen hij hem kreeg en verzilverde de winst met 5-4. Meinte Hibma ging onverstoorbaar door met zijn goede spel. Florian Hempel was zijn volgende slachtoffer. De Duitser wist twee legs te bemachtigen, terwijl Hibma de benodigde vijf legs binnen sleepte.

De finale kende twee gezichten. Alles leek erop dat Meulenkamp zijn titel van 2018 zou prolongeren. In een best of 11 pakken we de wedstrijd op als Meulenkamp op 5-2 een 120 finish mist op tops. Vanaf toen kantelde de wedstrijd. Hibma kwam terug tot 5-5. Meulenkamp gooide een prima laatste leg, en mocht aanleggen voor 124.

S18-S20-T20 zorgde ervoor dat Meulenkamp 26 overhield. Meinte was niet ver weg. Hij wachtte namelijk op 64. De Fries bleef koel en wist te finishen en daardoor in een 15-darter de hoofdprijs te pakken. Meinte Hibma neemt naast de eeuwige roem ook de 1000,- euro mee naar het noorden.

In de verliezersronde is er Urker glorie te zien. Jeugdtalent van de vereniging stroomde regelrecht naar de finale en trof daar G. Appelhof. Post gooide sterk en won de partij door met 4-2 te winnen. De derde plaatsen gingen naar Gerjan de Boer en Micheal Ras. Hoogste finish van 138 ging naar Rody Helsdingen.

De toernooi was om 19:15 ten einde, en liep prima door. Wellicht wordt dit het laatste Open Urk op deze locatie. De 15 banen zorgen er tot nu toe voor dat het toernooi een beruchte naam heeft. Je moet ertegen kunnen om met drukte om te gaan. Er zijn nieuwbouwplannen welke dit jaar in de planning staan om uitgevoerd te worden. Het wordt spannend of eind december 2020 haalbaar is maar er wordt hard aan gewerkt.

Alle deelnemers die er gister weer een gezellige dag van gemaakt hebben, hartelijk dank en tot volgend jaar!