Home Specials Vergeten helden van de Dartsport: Embassy-finalist Marshall James

Vergeten helden van de Dartsport: Embassy-finalist Marshall James

Deze keer in “Vergeten helden van de Dartsport” wordt Marshall James uit Wales onder de loep genomen. De nu 43-jarige Marshall James is duidelijk een speler die velen niet kennen, toch was hij in 1997 finalist op de Embassy World Darts Championships in Frimley Green. In deze finale nam hij het op tegen de linkshandige Schot Les “McDanger” Wallace, de Schot zou uiteindelijk met 6-3 in sets winnen van James. 

Marshall James startte zijn internationale loopbaan in 1991 waar hij de finale wist te halen van het Open Wales en deze zou verliezen van Ronnie Baxter. Een jaar later zet hij weer een resultaat neer op het Open Wales met een kwartfinaleplaats. Toch moet hij tot 1997 wachten voordat hij voor het eerst op het hoogste podium staat. Hij maakt zijn debuut op de Embassy World Darts Championships en na overwinningen op William Bursfield (3-1), Andy Fordham (3-2) en Roger Carter (5-4) neemt hij het in de halvefinale op tegen de regerend wereldkampioen Steve Beaton. Beaton leek op weg naar zijn tweede finale, maar Marshall James toonde strijd en veerkracht, waardoor er uiteindelijk een 5-4 einduitslag op het scorebord stond in het voordeel van de Welshman. In de finale wachtte de Schot Les Wallace, die eerder o.a. te sterk was voor Raymond van Barneveld en Mervyn King. In de finale weet Marshall James nog wel een 2-1 in sets voorsprong te pakken, maar daarna laat Wallace zijn kwaliteiten zien en verslaat “Big MJ” met 3-6 in sets. 

Daarna weet Marshall James zich nog twee maal te kwalificeren voor de Embassy World Darts Championships. Een jaar na zijn finale plaats wordt hij in de eerste ronde verslagen door landgenoot Richie Burnett, 1-3. Burnett zou uiteindelijk de finale halen, waar hij zou verliezen van Raymond van Barneveld. In 1999 speelt James zijn laatste wereldkampioenschap in de Lakeside Country Club. Na een thriller in de eerste ronde tegen de Schot Peter Johnstone (3-2), wordt de Welshman in de tweede ronde verslagen door de Australiër Steve Duke Snr. (1-3).

Na 1999 wordt het akelig stil rond Marshall James en zien we de Welshman de jaren daarop alleen nog op het Open Wales. In 2003 weet hij zich nog wel te kwalificeren voor de allereerste UK Open van de PDC. Toch kon hij geen potten breken op dit toernooi en verloor hij in de eerste ronde van de Engelsman Mark Thomson, 4-5.  In het dagelijks leven heeft de voormalig-Embassy-finalist een wedkantoor in zijn woonplaats Llanelli, Wales. Deze dagen speelt Marshall James alleen nog lokale competitie, maar heeft pas geleden weer laten weten dat hij zich meer wil laten zien in het BDO-circuit. Het is dan ook de vraag of we James nog een keer op het hoogste wereldpodium zullen zien!!

Hieronder vindt u de Embassy World Darts Championships finale van 1997, waar Marshall James het opnam tegen de Schot Les Wallace.

[youtube id=”8poXcGPoLfU” width=”633″ height=”356″]

Marshall James 2