Home BDO/WDF Hoofdnieuws Chaos bij de BDO: Loting World Masters moet over, spelers moeten contract...

Chaos bij de BDO: Loting World Masters moet over, spelers moeten contract ondertekenen

BDO voorzitter Des Jacklin

Woensdag zijn de eerste wedstrijden van de BDO World Masters van start gegaan, namelijk de kwalificatierondes bij de heren. Het toernooi, dat voor het eerst in 1974 gehouden werd, zou wederom een mooie editie moeten worden, maar niets is minder waar aan de berichtgeving te zien. Voordat het toernooi begon werden er al veelvuldig fouten geconstateerd in de lotingen, zo stonden sommige spelers twee keer op de lijst, terwijl andere spelers in de loting ontbraken.

De eerste berichtgeving van vandaag deed vermoeden dat Des Jacklin, de CEO van de BDO, geen nieuwe loting zou maken. Daar kwam de voorzitter snel op terug, want later werd bekend dat er bij de heren alsnog een nieuw schema gemaakt werd. Op een statement op Twitter geeft de BDO aan dit te wijten aan ‘internationale spelers die zich niet correct hebben ingeschreven’.

Na de nieuwe loting verscheen op sociale media een formulier dat rond zou gaan op het toernooi. De spelers zouden een contract moeten ondertekenen dat, mochten zij zich plaatsen voor de World Masters of het BDO WK, zij niet zullen deelnemen aan het PDC WK. Mochten zij dat toch doen, dan krijgen ze geen prijzengeld van de World Masters toegekend of moeten zij dit terugbetalen. Het is nog niet bekend of dit formulier ook bij de dames rond zal gaan.

Eerder gaven enkele topspelers bij de BDO al aan het toernooi te boycotten omdat alle spelers ook de kwalificatie moeten spelen en niet zoals in voorgaande jaren de top 16 bij de heren en de top 4 bij de dames in de tv-rondes beginnen. Daarnaast zijn er spelers die, door de extra speeldagen, niet voldoende vrij kunnen nemen van werk en daardoor het toernooi noodgedwongen moeten missen. Spelers die niet aanwezig zijn op het toernooi zijn onder andere Martijn Kleermaker, Daryl Fitton, Gary Robson, Nick Kenny, Ross Montgomery en Tony O’Shea.

Titelhouders zijn Adam Smith-Neale, Lisa Ashton, Jurjen van der Velde en Beau Greaves. Het is niet bekend om hoeveel prijzengeld dit jaar gestreden wordt, ook dat moet nog bekendgemaakt worden. Ten slotte gaat het gerucht dat Des Jacklin op zal stappen na het WK, maar deze geruchten zijn nog niet officieel bevestigd.

Credit: Live-Darts, Phill Barrs