Column: Ik pleit voor afschaffing van gescheiden dames benadering WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Column: Ik pleit voor afschaffing van gescheiden dames benadering

Column: Ik pleit voor afschaffing van gescheiden dames benadering

In Roemenië maakten de dames Deta Hedman, Lisa Aschton, Anastasia Dobromislova en Lorrainne Winstanley een duidelijk statement. Als ik het allemaal goed heb begrepen, waren de halve finales op het podium gepland en zou Eurosport deze uitzenden. Toen de uitzending op Eurosport niet doorging, besloot de organisatie om de wedstrijden op de vloer te laten gooien. De dames pikten dit niet en weigerden om het toernooi voort te zetten.

De PDC heeft de dames en de heren niet gescheiden. Dames mogen meedoen, maar ze moeten het gewoon tegen de heren opnemen. Dit zien we in meerdere sporten. Bijvoorbeeld paardrijden, schaken, autoracen doen hetzelfde en vaak met voor de dames mooie resultaten. Paardrijden en autoracen zijn toch redelijk fysieke sporten en toch doen de dames hier op het hoogste niveau mee.

Waarom zou dit bij het darten niet kunnen? Darten is een mentaal spel en je hebt geen enorme spierbundels nodig om 25 gram in het bord te gooien. Mentaal zullen veel dames niet achterblijven bij de heren, zeker niet. Misschien is het tegendeel wel waar en zijn ze mentaal sterker. Als de fysiek ondergeschikt is. Waarom lukt het dan niet? Ik heb geen idee. Daarom is er voor de manier van benaderen van de PDC ook veel te zeggen. Of je nu zittend of staand plast, maakt niet uit. Je mag bij de PDC gewoon mee doen. En als de dames dit gaan doen, zal het niveau van de dartsters omhoog gaan en zullen de dames steeds verder komen.

De BDO, NDB en vele toernooiorganisatoren zetten de dames neer als het zwakkere dartsgeslacht. Ze hebben de overtuiging dat de dames zoveel zwakker zijn dan de heren, dat ze in een apart toernooitje moeten. Ondanks dat er vele mooie en spannende damespartijen zijn, blijven ze toch zeker qua belangstelling achter bij de heren. Velen kijken na de dames finale reikhalzend uit naar de “echte (heren)finale”.

Als de dames op toernooien apart van de heren blijven gooien, zullen ze nooit het respect krijgen wat ze wel verdienen. Anastasia heeft een heel dappere poging gedaan bij de PDC. Ik vond het mooi om te zien. En ze gooide ook nog goed. Ik denk dat een overwinning van een dame op een top 50 herenspeler op een tv toernooi de meesten meer zegt, dan Lakeside winnen. Ik pleit voor afschaffing van de gescheiden dames benadering.

Toch hadden de vier dames in Roemenië in mijn ogen wel groot gelijk. Als er bij een toernooi wordt gekozen om de dames een gescheiden wedstrijd te laten gooien. Geef ze dan ook de aandacht die ze volgens vele organisatoren, bestuurders en zichzelf verdienen. Doe het goed, of doe het niet. Maar doe het niet halfgebakken. Of volop in de schijnwerpers, of geen apart toernooi.

Ik kijk uit naar de dag dat een dame zich plaatst voor de Premier League, nu zal een top 8 plaats tussen de heren niet meevallen, maar misschien is het voor de zendgemachtigde interessant om de beste dame een wildcard te geven. De sponsoren zullen in de rij staan en ieder gewonnen leg zal meer gejuich opleveren, dan alle Lakeside titels bij elkaar.

©Harm Mol 2014

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws