Home BDO/WDF Hoofdnieuws Column: Opvallende spelers, fantastische scores en haantjes gedrag

Column: Opvallende spelers, fantastische scores en haantjes gedrag

Column Harm Mol

Wat was de World Cup weer een machtig mooi toernooi. En niet alleen omdat Nederland heeft gewonnen, wat geweldig is natuurlijk, maar omdat we weer op een andere manier naar het darten hebben gekeken. Opvallende spelers met fantastische hoge scores, intimidatie, haantjes gedrag en een teveel boe-end publiek waren de ingrediënten. De gevestigde orde die zich zichtbaar stoorde aan iets te provocerende onbekende darters uit onder andere Gibraltar en Canada. De Duitsers die alle partijen met een jonge onbevangenheid benaderden. Soms arrogant, maar je blijft wel kijken.

De sport evalueert naar een ander level, van gezapig een pijltje gooien naar een ware strijd. Soms met een gestrekt been erin, incasseren en uitdelen. Respect voor je tegenstander en deze op hetzelfde moment willen slopen. Af en toe eentje vol op de kin en daarna weer keihard terugslaan. Verharding van de sport? Ja. Misschien wel, maar ik vind het mooi om te zien. Het prijzengeld is geen kattenpis en de sportieve eer lijkt nog zwaarder te wegen. Darten anno 2017.

Binnen al dit geweld waren er natuurlijk ook uitzonderingen, er viel één speler in het bijzonder op: Paul Lim! Alles op het gebied van darten meegemaakt en overeind gebleven, wat heet? Geweldig gooiend en er op de belangrijke momenten altijd staan! Vergeleken met de Russen zijn Lim en Lim een oase van rust. Eerst de favoriete Schotten en daarna Spanje naar huis sturend, om vervolgens tegen de uiterst gedegen Belgen te stranden. Topprestatie!

Gooien voor je land lijkt bij de darters veel naar boven te halen, wat in andere wedstrijden not done is, doen ze hier zonder schaamte. Vooral het elkaars juichen imiteren viel op. Enkelen gingen hieraan onderdoor en anderen betaalden met gelijke munt terug. Darten blijft een mentaal spelletje en het mentale gedeelte lijkt nog belangrijker te worden. Het zal soms ergernis oproepen, maar ik denk dat het bijdraagt aan het volwassen worden van onze sport. De één zal dit toejuichen, de ander verafschuwen. Mijn sympathie zal altijd bij de ingetogenere darter liggen, maar de darter die meer de emotie toont, of meer intimiderend gedrag vertoont, juich ik zeker toe.

Omdat we toch altijd wat te zeuren willen hebben: Laten ze alsjeblieft het hele toernooi alles in koppels gaan gooien! Het is een koppeltoernooi, dus geen geklier met singles. Vier man voor het bord en strijden! Strijden tot je erbij neervalt.