Home BDO/WDF Hoofdnieuws Europe Cup Youth finales: Nederland naar huis met 9 medailles

Europe Cup Youth finales: Nederland naar huis met 9 medailles

Vandaag tijdens de finaledag van het EK jeugd werd er begonnen met de halve finale in de singles. Hierin nam Luke van der Kwast het op het tegen Leighton Bennet. Luke kende tot nu toe een geweldig toernooi en gooide ook vandaag heel goed. Ondanks zijn gemiddelde van ruim 96 kwam hij net te kort. Toch een prachtige bronzen plak voor Luke tijdens zijn debuut op het EK. De andere halve finale ging tussen Marcel Bus en Jurjen van der Velde. Alle legs gingen gelijk op, Jurjen was echter op de beslissende momenten de betere van de 2 en hij wist wederom de finale te halen van het single toernooi. Bij de meisjes nam Lerena Rietbergen het op tegen Katie uit Schotland. In een prachtige wedstrijd wist Lerena met een beslissende 69-finish in de laatste leg de partij naar zich toe te trekken en zich te plaatsen voor de finale. 

De laatste wedstrijden van de ochtend waren de halve finales in het teamevent bij de jongens. Nederland nam het hierin op tegen Tsjechje. De Tsjechen begonnen ijzersterk en namen brutaal een 0-2 voorsprong. Nederland vocht zich echter terug in de wedstrijd en trok de stand gelijk tot 6-6. In de beslissende fase van de wedstrijd waren onze jongens net iets beter dan de Tsjechen en wisten te winnen met 9-7.

In de eerste finale namen Luke en Jurjen het wederom op tegen een duo uit Tsjechië. Sedivy en Houdek gooiden een uitstekende partij. Juren had echter één doel. De enige ontbrekende EK titel op zijn palmares winnen en samen met Luke gooiden ze een uitmuntende finale. Op 3-3 was er een beslissende leg nodig om te bepalen wie de titel zou pakken. In de laatste leg bezweken de Tsjechen onder de druk en bleven Jurjen en Luke goed gooien. Ze wonnen de koppeltitel en pakten zo de eerste gouden medaille voor Nederland. De meisjes koppel finale ging tussen Engeland en Schotland. Ook deze wedstrijd was van hoogstaand niveau en ging tot het gaatje. Op 3-3 waren het de Engelse meiden die de titel wisten te winnen.

Jurjen van der Velde nam het in de singlefinale op tegen Leighton Bennet. Leighton had in de kwartfinale Danny al verslagen en in de halve finale Luke. Jurjen wilde graag revanche nemen voor zijn teamgenoten en zijn EK titel verdedigen. Helaas miste Jurjen in deze wedstrijd net iets te veel dubbels. Leighton versloeg de derde Nederlander op rij en pakte hij de EK titel bij de singels. Voor Jurjen is de zilveren medaille natuurlijk ook een prestatie om trots op te zijn.

In de singelfinale bij de meisjes nam Lerena het op tegen Tamara Kovacs uit Hongarije. Tamara had Lerena in de poulefase verslagen met 2-3. In de finale was het wederom heel erg spannend. Ook in deze finale moest er een beslissende leg gespeeld worden om een kampioen te bepalen. In deze laatste leg ging het gelijk op. Lerena liep iets achter Tamara aan, maar kreeg toch een kans op 102, helaas ging de dubbel 12 bovenop het ijzerdraadje en wist Tamara haar matchdart te verzilveren. Lerena heeft een prachtig toernooi gespeeld en behaalde naast deze zilveren medaille ook nog een bronzen medaille samen met Rosanne in het koppeltoernooi. Wat een prachtige prestatie!

De laatste finale was de finale in het teamevent tussen Nederland en Ierland. Ook in deze wedstrijd waren beide teams volledig aan elkaar gewaagd. Op 8-8 moest ook hier wederom een beslissende leg gespeeld worden. Voor Nederland kwam Jurjen in actie, hij nam het op tegen Kean Barry. Het was zenuwslopend en beide jongens gooiden zeer goede scores in de laatste leg. Er moest echter een winnaar komen en na een paar gemiste matchdarts van zowel Jurjen als Kean, wist Ierland uiteindelijk de titel te pakken in het teamevent. Een zure nederlaag, maar ook de 2e plaats is een prestatie waar de mannen trots op mogen zijn.

Nadat alle finales gespeeld waren werden de kampioenen bekend van het overall klassement. Bij de meisjes streden Engeland, Nederland en Schotland de hele week al om de koppositie. Uiteindelijk kwamen onze meisjes net te kort om Engeland van het goud af te houden, maar ze wisten wel Schotland achter zich te laten. Een prachtige zilveren medaille voor de Nederlandse meisjes op het EK jeugd.

Bij de jongens presteerde Nederland dit EK zo goed dat voordat alle finales begonnen Nederland al een onoverbrugbare voorsprong had genomen. Met een verschil van maar liefst 50 punten (152 om 102) wist Nederland de overall titel te verdedigen. Engeland werd tweede. Nederland mag zich wederom een jaar lang Europees Kampioen bij de jongens noemen. Wat een geweldige prestatie!

Dankzij al deze fantastische prestaties was Nederland tijdens de prijsuitreiking bij elke onderdeel van dit EK op het podium terug te vinden. Onze oranje leeuwen en leeuwinnen wisten maar liefst 9 medailles te veroveren en pakten zo veruit de meeste medailles van alle landen. Wat een prachtige week heeft de Nederlandse ploeg beleefd in Ankara, Turkije.

Alle wedstrijden zijn terug te kijken via deze link.

Van 20 tot en met 28 juli wordt de World Matchplay gespeeld en je maakt gratis kans op leuke prijzen met onze Dartpoule.